Akimirkos
comments 6

Nėštumo vidurys (17-20 sav.)

17–20 savaitė – bene džiaugsmingiausias nėštumo laikotarpis. Mama, jau tikrai atsigavusi po visų pykinimų ir panašių smagybių, pradeda jausti pirmuosius vaikelio spyrius. Be to, turi dar vieną progą pasilepinti tortuku ar dideliu kepsiu (kiekvienai pagal pageidavimus) – nėštumas įpusėtas!

17 nėštumo savaitę vaikutis užauga iki 11–12 cm ilgio, matuojant nuo galvos iki užpakaliuko, arba apie 17 cm, matuojant iki pėdų, ir turėtų tilpti mamos rieškučiose. Jis sveria apie 140–150 g. Pradeda augti nagai. Jau dabar! Todėl nenuostabu, kad vos gimus jau tikriausiai reikės juos pakirpti. Taip pat ima kauptis poodinis riebalinis sluoksnis. Jis svarbus medžiagų apykaitai, padeda palaikyti vienodą kūno temperatūrą ir yra didžiulis energijos šaltinis. Šiuo laikotarpiu mergaitėms ima formuotis gimda ir makštis, o berniukams – prostata ir varpa.

Nėštukės gimda, buvusi kamuoliuko formos, panašėja į kiaušinį. Augdama ji vis plėsis, o kiti organai, įskaitant ir žarnyną, stumsis į šalis. Kol kas gimda dar nepakilusi iki bambos, bet virš gaktos jau matosi šioks toks papilnėjimas.

Didėjanti gimda keičia mamos svorio centrą, todėl nėščioji turbūt pradės jaustis nerangi. Jeigu iki šiol būsimoji mama labai mėgo aukštakulnius, laikas pakeisti juos plokščiapadžiais ar žemakulniais batais. Tiesiog dėl saugumo!

Natūralaus sveikatingumo praktikai tiki prisilietimo jėga. Nors vaikelis dar labai mažas, mamos ar tėčio prisilietimas leidžia jam pasijusti ramiau ir saugiau. Raminamai veikia lėti judesiai ratu. Sakoma, kad taip vaikelis ne tik nurimsta, bet ir užsimezga mamos ar tėčio ryšys su vaiku. Kitos moterys mėgsta leisti vaikeliui pasiklausyti muzikos. Yra įrodyta, kad būdamas gimdoje, vaikelis jau reaguoja į muzikos garsus. Be to, maloni, rami muzika dar niekam nepakenkė, o dainuodamos ar niūniuodamos savo vaikui mamos jį pratina prie savo balso. Tą patį gali daryti ir tėtis.

Vilniuje ir Trakuose vyksta prenataliniai muzikos užsiėmimai. Pamokėles vedanti muzikos mokytoja ekspertė Lolita Navickienė teigia: „Amerikiečių mokslininkai dar praėjusiame amžiuje nustatė, kad muzikos klausymasis nėštumo laikotarpiu padeda moteriai įveikti baimes, stresus, pasijusti tvirčiau, susilaukti sveiko ir talentingo kūdikio. Tokie kūdikiai pasižymės aukštu intelektu, glaudžiu ryšiu su motina, protine branda, turės absoliučią muzikinę klausą. Jie geriau vystysis, pradės anksčiau vaikščioti ir pan.“ Jei norima pasiekti geriausių rezultatų, reiktų muzikuoti bent 3 valandas per dieną.

Docentės L. Navickienės vedamuose užsiėmimuose nėščiosioms gali dalyvauti ir tėtis ar vyresnieji vaikai – taip užsimezga būsimo vaikelio ryšys su kitais šeimos nariais, kuriami darnesni šeimos santykiai. Pamokėlės metu dainuojama derinant judesį, prisilietimus, grojama įvairiais instrumentais. Ir tam nebūtina turėti jokio muzikinio išsilavinimo ir net klausos ar dainininko balso. Plačiau apie užsiėmimus – sveikutis.lt. Jeigu nėra galimybės lankyti užsiėmimų, galima namuose muzikuoti pagal L. Navickienės knygelę „Būsimųjų mamų dainos“, parengtą pagal tą pačią programą. Knygelėje – lopšinių ir dainelių žodžiai su natomis bei 2 įdainuoti CD.

Vienas maloniausių dalykų nėštumo laikotarpiu – pirmieji kūdikio judesiai. Juos būsimos mamos paprastai ima justi nuo  16–20 savaičių ir apibūdina lyg kokį plasdenimą pilvo apačioje. Kūdikio judesius nesunku atskirti nuo pilvo gurgimo ar dujų pukšėjimo, nes antruoju atveju kažkas pilve sujuda vieną kartą, o kūdikio judesiai pasikartoja keli iš karto arba po kelių valandų vėl jaučiama tas pats, kitą dieną ir vėl, ir pan. Deja, tėtukas dar negali justi kūdikio. Tikrasis spardymasis, jaučiamas ir iš išorės, prasidės maždaug po mėnesio.

18 nėštumo savaičių kūdikėlis sveria apie 200 gramų, yra 12–14 cm ilgio. Vaikelio ausys jau visiškai susiformavusios, todėl jis iš tiesų gali girdėti aplinkos garsus. Dar nebūtina vengti negražių žodžių, nes kol kas jis daugiausia girdi tik mamos pilvo burbuliavimą ir širdies plakimą, tačiau jau verta apie tai susimąstyti 🙂

Vaikučio kaulai ima kietėti (todėl mamai tikriausiai reikės papildomo kiekio kalcio ir vitamino D), o nervai sudaro vis sudėtingesnes jungtis. Vystosi skonio, kvapo, regos ir klausos pojūčiai,  formuojasi virškinimo liaukos. Vaikelis ryja amniono vandenis, kurie negyvas ląsteles ir žarnų išskyras verčia mekonijumi. Tai tirštas juodas kakutis, kuriuo naujagimis tuštinasi pirmomis dienomis.

Šiuo laikotarpiu dažnai daromas tyrimas echoskopu, siekiant nustatyti, ar visi vaikučio organai vystosi normaliai. Taip pat jau galima pamatyti vaikelio lytį, jeigu pasirenkama ją žinoti iki gimimo.

Būsimai mamai normalu jausti padidėjusį apetitą. Galima pasimėgauti didesnėmis porcijomis, nes ir nėščiajai, ir mažyliui reikia daugiau energijos. Kai kurioms nėštukėms būdingas svaigulys, alpimas. Tai dėl to, kad širdis nėštumo metu dirba 40-50% daugiau, be to, didėjanti gimda spaudžia kraujagysles. Verta ilgiau ilsėtis, pagulėti ant kairiojo šono, suvalgyti kokį vaisių, nes svaigimas gali būti ir dėl mažo cukraus kiekio kraujyje.

Kitoms atsiranda riešo kanalo sindromas. Tuomet skauda pirštus ar riešą, jie tinsta, prasideda uždegimas. Tai dažnas nėščių moterų negalavimas, susijęs daugiausia su padidėjusiu skysčių kiekiu organizme. Skausmui sumažinti patariama naudotis ergonomiška kompiuterio klaviatūra, dėvėti riešo įtvarą, daryti pertraukėles ir jų metu pamankštinti rankas, pavartoti nuskausminamųjų, jeigu gydytojas neprieštarauja. Dažniausiai riešo kanalo sindromas pasireiškia antroje nėštumo pusėje, kai tų skysčių kaupiasi dar daugiau, o praėjus kelioms savaitėms po gimdymo, išnyksta.

Tikėtina, kad šiuo laikotarpiu pagausėja išskyrų iš makšties. Jos turėtų būti bekvapės baltos arba skaidrios. Jų išsiskiria daugiau, nes gaminasi daugiau estrogenų ir genitalijų srityje cirkuliuoja daugiau kraujo. Nėštumui einant į pabaigą išskyrų tik gausės. Kartais būna sunku atpažinti, ar tai išskyros, ar vaisiaus vandenys. Tačiau pastarieji  bus skaidresni ir gausesni. Jeigu kankina abejonės ar pastebimi kraujo pėdsakai, reiktų nedelsiant kreiptis į gydytoją.

19 nėštumo savaičių vaikutis yra apie 14 cm ilgio ir sveria 195–240 gramų. Jo oda pasidengia tarsi varške, saugančia jį nuo amniono vandenų. Iki gimimo šis apsauginis sluoksnis suyra, jo galima pamatyti nebent odos klostėse. Jo būna daugiau, jeigu vaikelis gimsta prieš laiką, tačiau tai jokios įtakos naujagimiui neturi – gimusį vaikelį iškart nuprausia, tik paskui vysto ar rengia 🙂

Moters gimda apie 19 sav. pakyla iki bambos ir kas savaitę paauga maždaug 1 cm. Centimetru matuojant gimdos aukštį (nuo gaktikaulio iki gimdos dugno virš bambos) galima nustatyti, kiek savaičių yra nėštumui.

Šiuo laikotarpiu daugeliui nėščiųjų atsiranda pigmentinių dėmių įvairiose kūno vietose. Esančios ant nosies, žandų ar kaktos vadinamos „nėštumo kauke“. Išilgai pilvo per patį centrą galima pastebėti tamsesnės odos ruožą – linea nigra. Pabuvus ilgiau saulėje, šios tamsesnės odos vietos dar patamsėja. Tačiau po gimdymo visas pigmentas palaipsniui išsisklaido, tad neverta dabar dėl to jaudintis.

Dažną nėštukę kamuoja rėmuo. Laimei, šį negalavimą galima pašalinti nekenksmingais vaistais, bet pirmiausia reiktų pabandyti išsiversti ir be jų: valgyti dažniau ir po mažiau, po maisto pakramtyti kramtomosios gumos, prieš miegą išgerti pieno su medumi, valgyti jogurtą ar aukščiau pakelti lovos galvūgalį.

Jeigu vietoj stalčiaus komodoje ar lentynos spintoje vaikui ruošiamas visas kambarys, štai į ką reiktų atkreipti dėmesį:

  • Per daug neišlaidaukite, nes visa, ką įruošite, bus apkakota, apsisiota, apvemta ir apkramtyta. Per pirmąją savaitę namuose!
  • Gerai būtų, jeigu kambario stilius tiktų ir paaugusiam vaikui. Ne visoms mergaitėms patinka tapetai su rausvais triušiukais, tad verčiau sienos tegu lieka neutralios, bet nupirkite pliušinį triušiuką, jeigu taip labai norisi.
  • Baldų paviršiai turėtų būti patvarūs ir lengvai valomi, dažyti netoksiškais dažais ar lakais, be kenksmingų plastikų ir pan.
  • Stenkitės rinktis įprastus baldus. Pvz., įprasta komoda, ant kurios galėsite pasidėti vystymo lentą, bus kur kas praktiškesnė, nei specialus vystymo stalas.
  • Puoškite kambarį taip, kad jame gyvenant nesimatytų purvo. Tai reiškia, meskite iš galvos mintis apie baltą kilimą.
  • Palikite kambaryje daug vietos įvairiems daiktams, patogiam krėslui, kuriame prisėstų maitinanti mama ar apsimiegojęs tėtis.
  • Pasirūpinkite, kad vaikas kambaryje būtų saugus, nes nedaug trukus jis jau ims bėginėti, laipioti, griuvinėti ir pan.
  • Migdyti vaikelį bus vienas iš pagrindinių darbų (kiti du – maitinti ir žiūrėti, kad tai, kas suvalgyta, gerai išeitų laukan 🙂 ), todėl svarbu, kad šviesus kambarys būtų be vargo aptemdomas ir paverčiamas į Miegėnus. Žinoma, tam reikės naktinių užuolaidų. Jas galima pirkti, galima pasisiųti, galima pasigaminti be siūlo ir adatos – su klijų pistoletu, specialia lipnia juosta ir pan. Svarbu, kad užuolaidos nebūtų iki žemės, nes vaikui netrukus ims knietėti jas nutempti. Taip pat reiktų vengti įvairių virvelių, nes mažylis jose gali užsipainioti.

Nėštumui 20 savaičių. Valio, pusė kelio jau įveikta! Per tą laiką moters gimda padidėjo 3 kartus. Vaikelis sveria 225–270 gramų, jo ilgis yra apie 15 cm. Nuo šios savaitės kūdikio ūgis dažnai matuojamas nuo galvos iki pėdučių, tad galime sakyti, kad jis yra  21 cm.

Vaikeliui dabar ima augti nebe gyvaplaukiai, o tikrieji plaukai. Jie iškris per pirmas savaites po gimimo ir greičiausiai ataugs šviesesni.

Dauguma kūdikių jau gyvena režimu, panašiu į tą, kurio laikysis gimę. Sekdama vaisiaus judesius, būsimoji mama gali nesunkiai nustatyti vaikelio miego ir būdravimo laikotarpius, taigi ir sužinoti, ar jis panašesnis į vyturį ar pelėdą. Kartais judesiai būna ritmingi – tai žagsulys. Jam numaldyti nėra jokių priemonių, tačiau jų ir nereikia. Žagsulys nekenkia nei esančiam įsčiose, nei jau gimusiam vaikeliui.

Būsimos mamos formoms vis apvalėjant įprasta atsirasti strijoms. Tai plonos rausvos ar melsvos linijos, dažniausiai pasitaikančios ant krūtų, pilvo ir šlaunų, atsirandančios dėl to, kad tos vietos smarkiai plečiasi. Vertėtų žvelgti į strijas su pasididžiavimu – juk oda tempiasi tam, kad augtų nuostabusis stebuklėlis!

Strijų sudėtinga, o dažnai ir neįmanoma išvengti. Tačiau išsitepti kakavos sviestu – didelis malonumas, ypač jeigu tai meiliai atlieka partneris. Po nėštumo tos linijos palaipsniui pašviesėja ir nedaug skiriasi nuo sveikos odos.

Dauguma nėščiųjų, ypač tų, kurios mamomis taps pirmą kartą, šiuo laikotarpiu užsirašo į motinos mokyklėles. Tokių pamokėlių metu suteikiama daug vertingų žinių, ypač apie gimdymą. Taip pat pasakojama apie naujagimo priežiūrą, žindymą, patariama, kaip išvengti pogimdyvinės depresijos ir pan.

Vilniuje yra nemažai vietų, kur galima išklausyti kursus nėštukėms. Nemokamai vyksta įvairiose poliklinikose ir moterų konsultacijose, pvz., Šeškinės poliklinikoje, Centro poliklinikoje, Antakalnio poliklinikoje. Pastarojoje ne šios poliklinikos pacientėms užsiėmimas kainuoja 10 Lt. Panašius į poliklinikos kursus organizuoja Medicinos diagnostikos centras. Visas 5 užsiėmimų kursas čia kainuoja 450 Lt.

Mokami kursai dažniausiai būna išsamesni, suskirstyti į tam tikrus ciklus. Pvz., nėštumo pradžioje moterims pasakojama, ko tikėtis iš nėštumo, ką galima, ko negalima, kas normalu, dėl ko reiktų kreiptis į gydytojus, kokios paramos laukti iš valstybės ir pan. Antroje nėštumo pusėje kalbama apie gimdymą, kaip jis vyksta, kokie pirmieji jo požymiai, aptariami galimi nuskausminimo ar gimdymo be nuskausminimo būdai, mokoma taisyklingo žindymo ir pan. Dar būna ciklas apie naujagimį: kaip jį suprasti, kaip jį prižiūrėti, kaip žinoti, ar tai normalu, ar jis kuo serga, pamokoma masažo. Taip pat būna psichologo konsultacijos. Tokie kursai vyksta Northway medicinos centre (vieno ciklo kaina apie 200 Lt), Baltijos Amerikos klinikoje (kainos panašios, nes ir organizatorius tas pats), arbatinėje „Arbatos magija“ (organizuoja VšĮ „Laiminga šeima“; vieno ciklo kaina 160 Lt).

Mokymai, kuriuose akcentuojamas natūralizmas, t. y. ten pasakojama apie gimdymą be skausmo, vaiko auginimą be čiulptuko ir panašius dalykus, vyksta mokyklėlėje „Sveika pradžia“  (6 mokymai, už kiekvieną 120 Lt) ir Gyd. R. Šemetos Nėščiųjų sveikatingumo mokykloje (kainos nenurodytos).

Pamokėles smagu lankyti ne tik dėl to, kad jos suteikia žinių ir daug pasitikėjimo savo jėgomis, bet ir dėl to, kad po jų dažnai įteikiama kokių nors dovanėlių: čiulptukų, buteliukų, nuolaidų kuponų ir kitų malonių smulkmenų 🙂 Į tokias motinos mokyklėles paprastai einama kartu su partneriu. Jis juk irgi „nėščias“, irgi prižiūrės vaikelį, be to, išmoks, kaip padėti mamai gimdymo metu. Patartina pamokėlių lankymą susiplanuoti taip, kad iki 37 nėštumo savaitės kursai būtų baigti, nes tai laikotarpis, kai gimdymas gali prasidėti praktiškai bet kuriuo metu.

Tekstas parengtas pagal babycentre.co.uk, womenshealthcaretopics.com, parentsconnect.com, pampers.lt ir kuklią patirtį.

Paveikslėliai iš babycentre.co.uk.

6 Comments

  1. Pingback: Great Clips Coupons San Antonio

  2. Pingback: Designer Ipad Covers

  3. Pingback: How To Get Rid Of Pimples Fast

  4. Pingback: Swiffer

  5. Pingback: Solar Landscape Lights

  6. Pingback: Swiffer Coupons

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *