Vaikas auga
Leave a comment

Vaikui 25-26 mėn. (2 m. ir 1-2 mėn.)

Seniai berašiau apie mūsų didįjį vaiką, o jam jau 2 metai ir 2 mėnesiai. Štai ką apie tokio amžiaus vaikus pasakoja mano mėgstamas babycentre.co.uk:

Ar žinojote, kad užkandžiai mažam vaikui yra daugiau būtinybė nei palepinimas? 25–26 mėn. mažylis augimui ir žaidimams sueikvoja tiek energijos, kad jam sunku ištverti nevalgius nuo pietų iki vakarienės. Bet užkandžiai – tai nebūtinai traškučiai ar saldainiai. Obuoliai, bananai, avižiniai sausainiai, varškė, gabaliukas sūrio ir pan. gali greitai suteikti energijos. Svarbu užtikrinti, kad vaiko mityboje netrūktų visagrūdžių produktų, vaisių ir daržovių.

Per kelis artimiausius mėnesius pastebėsite, kad mažylio kūnas keičiasi: jis lieknėja, liemuo ir galūnės ilgėja, proporcijos vis labiau primena suaugusįjį. 25–26 mėn. vaikas paprastai jau gerai vaikšto, pėdą gražiai statydamas nuo kulno ir perkeldamas ant pirštų kaip suaugusįsis. Jis vis labiau linkęs apsitarnauti save: beveik visi tokio amžiaus vaikai moka nusirengti, kai kurie ir apsirengti, įlipa, išlipa iš mašinos, valosi dantis (dažniausiai tėvų padedami), plauna ir nusišluosto rankas.

Tokio amžiaus vaikui reikia kasdien palakstyti lauke, nes judėdamas jis stiprėja ir gerėja jo koordinacija. Sugalvokite tokių žaidimų, kad mažylis pašokinėtų, išsibėgiotų, kitaip visą dieną vargsite su nenustygstančiu vietoje, kaprizingu velniūkščiu. Turbūt kartais jaučiatės visai netekę kantrybės. Neklausydamas tėvų, vaikas tikrina savo galios ribas. Pasistenkite jį suprasti ir viskas atrodys daug paprasčiau.

Dvimečiai paprastai aršiai gina savo turtą, bet kiti lengvai pasiduoda, kai kas nors mėgina atimti jų žaisliuką. Nesibaiminkite, kad toks vaikas užaugs pastumdėliu. Maži vaikai dar neturi empatijos jausmo, todėl net geri draugai gali kartais vienas kitą nuskriausti. Tokio amžiaus žvirbliukai taip pat dar per maži pastovėti už save ir spręsti konfliktus. Tai daryti turėtų juos prižiūrintys suaugusieji. O svarbiausia – jie turėtų užtikrinti, kad tokių konfliktų nekiltų. Tampymas už plaukų ar kandžiojimasis nieko neišmoko.

Tarp antrojo ir trečiojo gimtadienio vaikai paprastai miega 9–13 val. nakties miego, kai kurie visiškai atsisako pietų miego. Nėra nustatyta, kiek tiksliai turėtų miegoti tokio amžiaus mažylis. Tiesiog tiek, kad būtų energingas ir pailsėjęs.

25–26 mėn. vaikai ištaria bent 50 žodžių ir moka sukonstruoti paprastus dviejų žodžių sakinius. Jie paprastai painioja įvardžius, todėl dažniausiai jų apskritai nevartoja, pvz., vietoj „aš valgau“ sako „lialia valgo“. Mažiukai taip pat supranta dviejų pakopų komandas, pvz., „Atnešk tėčiui batukus, kad jis galėtų tave apauti“. Jūs turėtumėte suprasti maždaug pusę iš to, ką sako vaikas. Absoliučiai viską galėsite suvokti tik apie ketvirtąjį vaiko gimtadienį.

Mūsų žiogas kalba daug daugiau. Jo žodyną sudaro daugiau nei 200 žodžių ir apie 50 kūdikių kalbos gestų, dažniausiai rodomų kartu su tariamu žodžiu. Sakinius jis konstruoja ir iš 2, ir iš 3, ir iš 4 žodžių, sako sudurtinius sakinius, pvz., „Lialia nenio bumbo, lialia nenio emei, lialia nioni žiu be” (aš nenoriu sriubos, nenoriu saldainio, noriu žiūrėti filmuką), dėsto istorijas. Žinoma, jis beveik nevartoja įvardžių, taip pat nesako prielinksnių ir prieveiksmių, jo kalba telegrafiška, o dauguma žodžių – savotiški, neįgudusiam reikia vertėjo. Įdomu tai, kad daugumą daiktavardžių jis vartoja ne vardininko, o kilmininko arba galininko linksniais. Pvz., pagalys yra „pagalį”, sriuba – „bumbo” (sriubos) ir pan. Taip atsitiko todėl, kad beveik nėra situacijų, kad mes šiuos žodžius tartume vardininko linksniu. Dažniausiai būna „Radai pagalį?”, „Valgysi sriubos?” ir pan. 🙂

Nusirengti ir nusiauti batus jis stengiasi, tačiau, tarkim, einant ant puoduko, nusimauti kelnes jam neįdomu. Apsirengti taip pat nemėgina, nebent ką juokais užsivynioja ant kaklo ar užsimeta ant galvos. Šiaip viską nori daryti pats ir net nemėgink laikyti už rankos, kai lipa laiptais, įlipa / išlipa iš mašinos ar maitinimo kėdutės. Tai jis ir tik jis turi iškviesti liftą ir paspausti aukšto mygtuką, atidaryti mikrobangės dureles, uždaryti duris, pro kurias išeina.

Miega mūsų dičkis apie 9 val. naktį ir 1-3 val. dieną. Ruošiantis gulti būna daugiau ar mažiau išreiškiamas nenoras, bet atsigulęs gana greitai užmiega, žinoma, apsidėjęs žaislais: 1 ar 2 pliušiniai šuniukai, kelios mašinėlės, nebūtinai nedidelės 😉 O judrumas vaiko neišpasakytas. Ir tikrai, jeigu neišsidūksta lauke, tai namie eina galvom, pats nebežino, ką daro, ir, be abejo, veda tėvus iš kantrybės 😉

Nuotrauka iš babycentre.co.uk

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *