Akimirkos
comment 1

Už tėtį ir jo stebuklus

Vakar Žiogutis mane pažadino žodžiais „Mama, einam, stebuklą parodysiu”. Kas gi tas stebuklas, galvojau? Gal sustatė kokį didžiulį bokštą ar gavo kokį nematytą saldumyną? O pasirodo tą stebuklą – rutuliukų kaskadą – padarė tėtis pagal Made by Joel sumanymą.

Ir dargi mūsų Joelas perspjovė orgininalą, nes šiandien berniukai gavo žaisti dvigubą kaskadą!

O dėžučių turinys? Nors savaitgalį pusryčiams valgom sausus pusryčius su pienu, bet ne Cornflakes. Iš jų tėtis kepa (ir šįkart iškepė) skanius florentinus.

Kaip nors ypatingai nepasveikinom savo tėčio, bet jis šį savaitgalį buvo super duper tėtiškas ir mus visus tris užkrėtė dideliu džiaugsmu, kurį ir pats gavo dovanų.

O aš pastarosiomis dienomis dažnai klausau savo mėgstamiausios Alanis Morissette. Po to kai ji pasisakė už prieraišią tėvystę ir ilgą žindymą, žaviuosi ja dar labiau. Šia gražia Tėvo dienos proga ji turi vieną nuostabią, deja, niekad neišleistą jokiame albume, tik sudainuotą MTV unplugged koncerte dainą Princes Familiar.

Alanis mane žavi savo giliais tekstais, kurių žodžiai ne kasdieniški, o tikrai išsilavinusio žmogaus sudėlioti. Ir svarbiausia jų prasmė, o ne skambesys, todėl dažnai dainoje jie kirčiuojami ar ištariami keistokai, nebūtinai ir rimuojasi. Juos būtų paprasta išversti į kokią kitą kalbą, nes kaip išversi, taip gali sudainuoti – nebūtina taikyt nei natūralaus ritmo, nei rimo 🙂 Lygiai taip paprastai galima lietuviškai sudainuoti Princes Familiar (Princai pažįstami).

Žinia, kad moteris savo vyru dažnai pasirenka žmogų, panašų į tėvą. Su tokia mintimi šioje dainoje Alanis išdėsto idealaus tėvo bruožus. Koks turėtų būti tėvas, kad jo dukrai (princesei) pavyktų rasti tobulą vyrą (princą). Tie bruožai ne tik geri, bet ir daug blogų. Taip tarsi pasakoma, kad idealų nebūna, nereikia verstis per galvą, galima gyventi natūralia vaga ir vis tiek būti geriausiam. Bet svarbiausi – priedainiai. Alanis dainuoja „Papa love your princess so that she will find loving princes familiar” (tėti, mylėk savo princesę, kad mylintys princai jai būtų pažįstami), t. y. kad mergaitė žinotų, jog ir vyrai moka mylėti.

Kai mintyse dainuoju šią dainą, galvodama apie savo vaikų tėtį, tariu „Papa love your princes so that they will find loving princes familiar” (tėti, mylėk savo princus, kad mylintys princai jiems būtų pažįstami), nes tėvo vaidmuo svarbus ne tik dukterims, bet ir sūnums, į ką jie patys gali lygiuotis užaugę.

Taigi šiandien norėtųsi garsiai sudainuoti paskutinį priedainį taip:

Tėti, juokis su savo princais, kad linksmi princai jiems būtų pažįstami

Tėti, gerbk savo princus, kad pagarbūs princai jiems būtų pažįstami

Tėti, mylėk savo princus, kad mylintys princai jiems būtų pažįstami

Tėti, verk dėl savo princų, kad švelnūs princai jiems būtų pažįstami

O čia ir pati daina: Alanis Morissette – Princes Familiar.

Tiesa, mūsų tėtukas nėra Alanis fanas, tai jam klausytis neliepiu. Ypač tokią šaunią tėvo dieną 🙂 Tačiau tas priedainis lai būna jam linkėjimas, ilgai dar skambėsiantis mintyse ir įkvėpsiantis dar didesniems stebuklams.

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *