Būti tėvais
comment 1

2012 m. naujagimiui draugiškiausi – Kauno Krikščioniškieji gimdymo namai

Naujagimiui draugiskiausios ligonines rinkimai

Noriu padėkoti visoms mamoms, dalyvavusioms Naujagimiui draugiškiausios ligoninės rinkimuose. Šįmet anketą atsakė daugiau kaip 600 mamų – maždaug tris kartus daugiau nei pernai.

Viena iš priežasčių greičiausiai ta, kad šįmet buvo garsiau prašoma pildyti anketą: įtraukta įvairių masinio informavimo priemonių, kad kuo daugiau mamų sužinotų apie šią akciją. Tačiau kita priežastis, manau, yra ir ta, kad moterys tampa vis sąmoningesnės, žino, kokios sąlygos turėtų būti suteiktos gimdyvei, ir to pageidauja.

Net 2/3 anketą atsakiusių mamų norėtų gimdyti būtent Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčioje ligoninėje. Joms svarbu, kad kūdikis gimtų kuo natūraliau, iškart galėtų būti priglaustas prie mamos ir pradėti žįsti, kad ligoninės personalas skatintų natūralų maitinimą ir tam padėtų. Deja, pasitaiko daugybė atvejų, kai medikai nevertina žindymo, kūdikio ir mamos ryšio, todėl nepadeda nei kūdikiui, nei  mamai, o kartais ir trukdo.

„Faktą, kad dalis gimdymo įstaigų personalo vadovaujasi pasenusiais, moksliškai nepagrįstais patarimais, iliustruoja tai, kad net 34 procentai ne NPL ligoninėse ir 23 procentai NPL ligoninėse gimusių vaikučių ligoninėje buvo maitinami ne tik motinos pienu, o mamos nebuvo informuotos apie tai, kokiose situacijose primaitinimas yra reikalingas. Be to, net 79 procentai ne NPL gimusių vaikučių buvo primaitinami nepalankiu žindymui būdu (iš buteliuko), o Naujagimiui palankiose ligoninėse tokių būta tik 23 procentai.“

Draugiškiausia naujagimiui ligonine 2012 m. išrinkti Kauno Krikščioniškieji gimdymo namai. Mamų palankumą jie pelnė ir 2010 m.

„Kauno Krikščioniškieji gimdymo namai jau antrąkart sulaukė daugiausiai teigiamų vertinimų dėl tinkamo dėmesio kūdikio ir mamos ryšiui, žindymų svarbos ir personalo supratingumo. Štai pagal vieną iš Naujagimiui palankios ligoninės vertinimo kriterijų – padėti kūdikį mamai ant krūtinės iš karto po gimdymo, taip užtikrinant sėkmingą žindymo pradžią, ši Kauno ligoninė sulaukė didžiausio vertinimo – 90 proc. respondenčių atsakė, kad iš karto po gimdymo vaikelis joms ant krūtinės buvo uždėtas.“

Ką apskritai apie gimdymą ligoninėje papasakojo anketas pildžiusios mamos, galite matyti čia:

NPL

NPL – Gimdant Naujagimiui palankiose ligoninėse

Kitos ligoninės – Gimdant kitose ligoninėse

KKGN – Gimdant Kauno Krikščioniškuose gimdymo namuose

(Spustelkit ant paveiksliuko ir pamatysit geriau įskaitomą.)

 

 

Naujagimiui palankioje ligoninėje turi būti įgyvendintos šios nuostatos, vadinamieji „10 žingsnių“:

1. Ligoninė privalo turėti visuotinai priimtinas rašytines nuostatas (politiką) apie žindymą ir jo rėmimą, tos nuostatos turi būti žinomos visam personalui, o pacientai gali apie jas paskaityti ligoninės koridoriuose.
2. Visas įstaigos personalas turi būti išmokytas, kaip įgyvendinti programą.
3. Visos nėščiosios, kurios patenka į tą sveikatos priežiūros įstaigą ar joje lankosi, turi būti informuojamos apie žindymo pranašumus ir mokomos taisyklingai žindyti.
4. Įstaigoje turi būti sudarytos sąlygos moteriai pradėti žindyti kūdikį iš karto po gimimo.
5. Personalas turi paaiškinti ir parodyti mamai, ką ji turi daryti, kad pienas gamintųsi, jei ji yra atskirta nuo kūdikio, ir išmokyti rankomis ištraukti pieną.
6. Kūdikiai turi būti maitinami tik mamos pienu, jei nėra medicininių priežasčių duoti vaistus ar kitą maistą. Jokio kito gėrimo ar maisto vaikui nereikia.
7. Mama ir kūdikis turi būti kartu 24 valandas per parą.
8. Kūdikiai turi būti žindomi kada nori ir kiek nori tiek dieną, tiek naktį.
9. Personalas neturi siūlyti čiulptukų, buteliukų, antspenių. Jei yra būtina, kūdikiai maitinami iš puodelio ar kitais būdais.
10. Palikdamos ligoninę žindančios mamos turi būti informuojamos apie žindančių mamų savitarpio pagalbos grupes.

Visa tai yra daroma tam, kad tarp mamos ir kūdikio dar įsčiose užsimezgęs ryšys tęstųsi, ir kad būtų padėtas tvirtas pamatas sėkmingam žindymui. To siekiama ne dėl kokių nors natūralizmo užgaidų, o dėl kūdikio ir mamos sveikatos bei gerovės. (Medikų žiūrėjimas į tai pro pirštus, beje, yra viena iš priežasčių, kodėl kai kurios mamos renkasi gimdyti namuose.)

Dar kartą ačiū visoms mamoms, dalyvavusioms NDL rinkimuose, sveikatos jums ir jūsų mažyliams!

„Būtent mamos, betarpiškai susiduriančios su gimdymo priežiūra Lietuvos ligoninėse, gali objektyviai įvertinti visų grandžių personalo darbą ir pastangas“ (Rima Kurtinaitienė)

Tikiuosi, kad gimdžiusios 2013 m. bus taip pat aktyvios apklausos dalyvės.

 

1 Comment

  1. Pingback: Paprasta paprastos mamos diena | Dirbu Mama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *