Vaiko sveikata
comments 2

Draudimas saugo nuo nelaimingų atsitikimų

nubalnota_nosis

Po to, kai Žiogutis prasikando lūpą ir teko ją siūti, apdraudžiau jį. Keistas dalykas, bet, matyt, veikia ir psichologinis nusiteikimas, kad apdraudi „nuo nelaimių“, tad draudžiamuoju laikotarpiu jokių incidentų ir neįvyko. Bet užteko praeiti kelioms savaitėms nuo draudimo galiojimo pabaigos (beje, mielieji Seesam nepasivargino apie tai pranešti), kai lipdamas laiptukais į baseino čiuožynę prasikirto smakrą… Tiesa, nesmarkiai. (Mama irgi sakė, kad kai mus apdrausdavo, metai būdavo ramūs, o kai tik neapdraudžia, taip ir traumos.)

Dar po savaitės buvome svečiuose, kur Žiogutis nesutramdomai dūko, bėgiojo su metalinėmis vazelėmis ir, aišku, paslydo, krito ir su smakru tiesiai į vazelės kakliuko kraštą…

Vaikas klykt, aš staigiai jį į vonią, su šaltu vandeniu vėsint, tik žiūriu, per visą smakrą ryškėja mėlynai raudona linija, ima srūti kraujas… Užspaudžiau ir bėgte į Žalgirio gatvę. Kol laukėm prie neaišku kodėl užrakinto kabineto, kraujas nustojo bėgti ir galiausiai paaiškėjo, kad tiesiog įsibrėžė… Bet jau strioko įvarė, ne tas žodis.

Kitą dieną iškart puoliau nagrinėtis draudikų sąlygas ir nedelsiant pasirašiau polisą. Lietuvos draudime jis, pasirodo, įsigalioja tik po 11 dienų nuo pasirašymo, tad visas 11 dienų drebėjau, kad kas neatsitiktų…

Šįkart apdraudžiau abu vaikus, nes Varliuką ketinau tuoj išleisti į darželį, o daržely visko pasitaiko. Ir neklydau, nes šiandien griuvo ir kirto su nosim į laiptuką. Pusė nosies nubrozdinta, ištinus, bet dėkui Dievui nieks nelūžo, galva irgi nesutrenkta.

Labai liūdna, ir neramu, ir stresas ima, kai taip įvyksta su tais padaužom, bet žinant statistiką, kaip apskritai būna su berniukais, džiaugiuosi, kad išsisukam tik su keliom siūlėm ir nubrozdinimais. Ir džiaugiuosi, kad vaikai apdrausti. Galit sakyti, kad kas iš to draudimo, jis vis tiek neatpirks vaiko sveikatos ir tų nervų, bet iš tiesų draudimo išmokos suveikia kaip labai gera moralinė kompensacija. Už Žiogučio lūpą nupirkau vaikams didelį Lego Duplo rinkinį ir keletą knygų, o už Varliuko gydymą kelionėje netgi išėjo vienas darželio mėnesinis mokestis.

Draudžiantis nuo nelaimingų atsitikimų, verta atkreipti dėmesį į tokius dalykus:

  1. Apdrausti vaiką metams kainuoja apie 100 Lt. Jei nieko neatsitiks, tikrai negaila 8 Lt per mėnesį. O jei atsitiks, tai išmokės tą 100 Lt arba daugiau.
  2. Brangiausias draudimas man pasirodė ERGO, pigiausias – BTA.
  3. Neverta gilintis į išmokų už konkrečias žalas dydį, pvz., kiek viena bendrovė moka už nosies lūžį ir kiek kita. Šie dalykai skiriasi minimaliai – ~1%. Ir skiriasi taip, kad viena bendrovė už vienas žalas duoda šiek tiek daugiau, kita – už kitas. Tad galiausiai išeina tas pats.
  4. Visa pasiūlymo vertė – papildomi draudimai, pvz., nuo erkinio encefalito. Tačiau reikia būtinai įsigilinti į taisykles. Pvz., gali būti, kad erkinis encefalitas laikomas draudiminiu įvykiu tik tada, kai vaikas buvo nuo jo skiepytas, bet susirgo. Šie pasiūlymai iš pirmo žvilgsnio panašūs, bet paskaičius taisykles aiškėja, kad kiekviena bendrovė siūlo skirtingus variantus.
  5. Draudžiant kelis asmenis reikia atkreipti dėmesį, ar išmokos yra priskiriamos kiekvienam asmeniui ar tik vienam iš draudžiamųjų. Pvz., apdraudėte save ir vaiką; gali būti taip, kad vaikas susilaužė koją, gavote išmoką, paskui jūs susilaužėte koją ir išmokos negavote, nes išmoka už sulaužytą koją pagal šią sutartį jau buvo mokėta.
  6. Dažniausiai vaikai iki 1 metų, iki 3 metų ir pan. draudžiami skirtingomis sąlygomis. Kai kurios bendrovės iki 1 metų apskritai nedraudžia. Užtat Lietuvos draudimas kūdikius (nuo kaulų lūžių) draudžia nemokamai.
  7. Draudimas įsigalioja ne tą pačią dieną, kai yra pasirašoma sutartis.
  8. Keistas dalykas, bet norėdami gauti draudimo pasiūlymą, turėsite būtinai nurodyti draudžiamojo žmogaus asmens kodą, lyg nuo to priklausytų rizikos grupė…

2 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *