Vaiko lavinimas
Leave a comment

Ką veikti per Velykas?

Velykiniai pusryčiai prasideda margučių rungtynėmis, ar ne? Taukšt į buką galą – kieno stipresnis. Svarbu, kad priešininkas netaikytų smailiuoju galu 😉 Bet dažniausiai laimi tas, kuris muša, taip? Sako, senovės lietuviai apgaudavo tokias varžybas laimėdami su mediniu kiaušiniu. Bet juk medinis akivaizdžiai skiriasi nuo tikro, ar ne? 🙂 Su mediniais mielai pažais kūdikiai, o paaugusiam špokiukui bus įdomu daužti tikrą kiaušinį. Atsimenu, kad maniškiams, kai buvo 2-3 metų amžiaus, tik daužt ir daužt, paskui lupt, bet kas valgys – jau nežinia…. 🙂

Žinot, lietuvių liaudis turi tokį tradicinį žaidimą – margučių ridenimas. Pasidarai lovelį (turi būti aukštais kraštais, kad kiaušinis nusiridentų iki galo) ir rita kiekvienas po 2-3 kiaušinius. Jei atsimuša į varžovo kiaušinį, tą kiaušinį pasiima ir kitu ypu gali rident jau +1 kiaušinį. Taip kol vienas žaidėjas visus kiaušinius surenka arba kol pabosta ir laimi tas, kuris turi daugiausia kiaušinių.

cempionas

Didžiuojuos, kad mano mažėlis pernai laimėjo šį žaidimą mieste. Ne tiek, kad laimėjo (laimėti tokiame žaidime – praktiškai tik sėkmės dalykas), bet kad buvo drąsus ir, būdamas toks špokiukas, dalyvavo bei nuėjo prizo pasiimti 🙂 Vyresnėlis turbūt gyvenime nebedalyvaus, nes jei jis nelaimi – tai nesąžininga, didžiausia neteisybė!…

O Vakaruose mėgstamas žaidimas – kiaušinmėtė. Tai tradicinė velykinė pramoga mūsų darželyje, suteikianti glėbį smagių emocijų. Esmė – sukonstruoti įtaisą, su kuriuo kiaušinis galėtų saugiai nusileisti iš didelio aukščio nesudužęs. Gaubtas neturi būti didesnio skersmens nei 10 cm, o kiaušinis – žalias, bet mes darželyje darom su virtais (saugiau dėl salmonelių ir t. t., be to, mažiau netvarkos, jei sudužtų). Maniškiai net numargino:

kiaušinmėtė

Greitas ir smagus būdas (nors tikslaus piešinio ir nelabai pavyks) – su vaškinėmis kreidelėmis ant karšto kiaušinio. Kreidelės nuo šilumos lengvai tirpsta ir dengia kiaušinio lukštą it koks guašas.

Paskui konstravom įtaisus. Vyresnėlis apsuko margutį kalėdiniu blizgučiu ir patalpino į dėžutę:

kiaušinmėtė 1

Prie dėžutės pritaisė parašiutą iš plastikinio maišelio:

kiaušinmėtė 2

Jaunėliui konstravom skraidyklę pagal šį modelį: kiaušinį padėjom ant kempinėlės, dar apmovėm iš kažkur atsiradusiais porolono žiedais, iš kraštų pritaisėm tualetinio popieriaus ritinėlius, ant kurių jau rišom „parašiutą”:

kiaušinmėtė 3

Išbandėm, aišku, primityviai: paleidom nuo sofos 🙂 Darželyje iššūkis laukė didesnis – skrydis pro antro aukšto langą. Vyresnėlio kiaušinis-astronautas nusileido saugiai. Jaunėlio, kiek supratau iš nelabai rišlaus pasakojimo, krisdamas apsivertė ir kiaušinis sudužo. Na, parašiuto kokybei mes išties skyrėm nepakankamai dėmesio.

Anksčiau esam konstravę skraidykles iš balionų: kiaušinis balione su vandeniu, o aplink jį – dar balionas su oru. Ir atvirkščiai – vidinis balionas su kiaušiniu ir oru, o išorinis – su vandeniu. Viskas priklauso ne tik nuo išmonės, bet ir kokio rezultato sieki – ar audringo sprogimo, ar kiečiausio kiaušinio-skraiduolio vardo 🙂

Tai išties smagu: tiek konstravimas, tiek pačios varžybos, tad verta išbandyti susirinkus giminei prie bendro stalo. Pradinukai puikiausiai pasigamins įtaisą patys. Sunkesnė užduotis bus, jei duosite tik tam tikrų konkrečių medžiagų arba apribosite jų skaičių, pvz., galima panaudoti tik 3 daiktus. Įsismaginus galima užsiimti tiek, kol visos skraidyklės patobulinamos iki visiškai saugių kiaušiniams leisti. Tai ne tik smagu, bet ir ugdo daug dalykų: dedam varnelę prie kūrybiškumo, smulkiosios motorikos, matematinio mąstymo, fizikos dėsnių.

Dar vienas žaidimas-eksperimentas, tinkamas Velykoms – vaikščiojimas ant kiaušinių. Sudėkite kiaušinius dėžutėse į takelį ir leiskite vaikui pereiti. Jei prieš tai paklausite, kaip jis mano, kas nutiks, o paskui paaiškintumėte, kodėl kiaušiniai vis dėlto nesutrūko (dėl slėgio į didelį plotą) ir kad tai naudojama architektūroje statant arkas ir kupolus, išeis labai rimta, bet užburianti fizikos bei architektūros pamoka.

Apskritai eksperimentų su kiaušiniais – begalė, pvz., kaip nulupti žalią kiaušinį? Palikti jį uždarytą acte 1-2 dienoms. 5-6 metų ir vyresni vaikai mielai imsis gvildenti klausimą, kas pirmiau – višta ar kiaušinis. Garantuotai daug juoko. Žinoma, nepamirškim pakalbėti ir apie tai, kas tos Velykos iš esmės: kodėl einame į bažnyčią, ką reiškia margučių raštai.

Turiningo laiko su šeima!

P. S. Įdėjų zuikiškai veiklai, maistui, dekoracijoms taip pat rasite įrašuose apie zuikių gimtadienį, velykiniai darbeliai, dovanėlės, pokštai:

Pokštas su margučiais

Viščiukai sausaininiuose inkilėliuose

Viščiukai iš popierinės lėkštės

Dar daugiau velykinių idėjų – pintereste.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *