Vaiko sveikata
comment 1

Kaip vaikui išvalyti dantis

Dantų valymas – vienas didžiausių iššūkių tėvams. Kaip jį palengvinti?

Kai dantenos praplyšta ir ima kaltis pirmieji dantukai (kai kas sako, kad ir anksčiau), jau laikas pradėti valyti dantis. Galima tai daryti su aplink pirštą apvyniotu marlės gabalėliu, bet patogiau su ant piršto užmaunamu silikoniniu šepetėliu.

silikoninis

Pastos nereikia, tiesiog užsimauni ant piršto ir pamasažuoji dantenas, nuglostai kyšančius dantukus.

Dažnam vaikui lindimas į burną – baisiai nemaloni procedūra. Tačiau aš laikausi tos nuomonės, kad kai kuriuos dalykus tiesiog reikia daryti ir kitaip nebus. Dantų valymas – kaip tik vienas iš jų. Jūs juk siurbiate sloguojančiam vaikui nosį, nors jis ir klykia? Nes tiesiog taip reikia, ar ne? Taip pat su dantimis. Juos tiesiog reikia reguliariai valyti. (Beje, šaukiančiam vaikui juos valyti tik lengviau, nes labai plačiai išsižioja 😀 ) Ir formuoti dantų valymosi įprotį.

Žinoma, situaciją galima apžaisti: valyti dantis su visokiais kikenimais, pasakomis ir dainomis. O jei mažiukas jau turi kokius devynis mėnesius, daiktus čiumpa ir laiko, o viską nučiupęs kiša į burną, galima jam po valgio duoti šepetuką tiesiog „pagraužti”. Tam geriausiai tinka šepetukai plačiomis rankenomis, kurias kūdikiui lengva nučiupti.

sepetelis-kramtukas

Gal vaikas šiek tiek pakramtys, jūs šiek tiek pabrūžinsit, tiek ir darbo. Dantų pastos nereikia. Taip formuojamas įprotis.

Manau, dantų pastos ir atidesnio valymo reikia nuo tada, kai prasideda saldainių amžius / daug užkandžiavimų / nebeduodamas mamos pienas. Kiek teko skaityti, dažniausiai pradeda gesti dvejų-ketverių metų amžiaus vaikų dantys, tą patį matau „ant” savo vaikų. Taigi koreliacijos čia aiškios.

Yra žinoma, kad dantų gedimui reikia trijų dalykų:

  1. dantų (kol jie neišdygę, nėr kam gesti 🙂 ),
  2. mikrobų (juos vaikas pasiima iš aplinkos: kai mama ar kitas aplinkos žmogus apčiulpia ant žemės nukritusį čiulptuką ar šaukštą, kai yra valgoma tuo pačiu įrankiu su kitu žmogum ir pan.),
  3. maisto likučių (vienas maistas labiau kenkia, kitas – mažiau, o daugiausia kenkia – su dirbtiniais saldikliais, pvz., sultys, arbatėlės, ir/arba besiveliantis aplink dantis, pvz., košės, duoniukai, saldainiai; mamos pienas šioms kategorijoms nepriklauso).

Jeigu jūsų burnos sveikata nepriekaištinga, o vaikas minta vien daržovėmis, galite būti beveik ramūs ir nevalydami dantų. Tačiau juk taip nėra, ar ne? 🙂

Kitas dalykas, dėl ko, manau, ima gesti dantys dvimečiams – keturmečiams, – tai dėl to, kad a) nebūna susiformavęs įprotis valytis dantis, o tokio amžiaus vaikai jau suvokia save kaip asmenį su savo nuomone, todėl sunkiai leidžiasi savo kūno manipuliacijoms; b) dantys valomi prastai (netinkama technika, nereguliariai, ne visi dantys pasiekiami); c) tėvai mano, kad vaikai jau dideli ir gali tai patys (būdinga, kai šeimoje yra mažesnių).

Realybė tokia, kad kol vaikas negeba dailiai parašyti rašytinių raidžių, jo smulkioji motorika dar negebės valyti ir dantų. O taip, vaiką reikia skatinti daryti tai savarankiškai, tačiau prieš savarankišką valymą arba po jo vaikui dantis dar turi pavalyti ir tėtis arba mama. Žinoma, mama ir tėtis dantis valys skirtingai, tad mes keičiamės: vieną vakarą tėtis valo vienam vaikui, mama – kitam, kitą vakarą atvirkščiai, kad valymas būtų geriausias koks gali būti mūsų šeimoje.

Kaip išvalyti dantis dvimečiui be klyksmų?

Visų pirma turite būti tvirtai įsitikinęs, kad dantis valyti reikia ir taškas.

Antra, nusiteikite, kad jeigu vaikas rėks, bus tik lengviau pasiekti dantis ir procesas truks trumpiau. Kita bėda būna, kad vaikas neišsižioja arba išsižiojęs tuoj pat sukanda šepetuką visu smarkumu. Gydytojai pataria tokiu atveju įkišti pirštą lūpų kamputyje, kad jis pataikytų toje vietoje, kur jau nebėra dantų (nepalikit piršto tarp dantų – ai!). Taip vaikas negalės susičiaupti, o vietos bus kaip tik šepetukui.

Trečia, rodykite pavyzdį: tegu tėveliai valosi dantis kartu su vaikais, pvz., tėtis valosi sau, o mama – vaikui. Jeigu netrūksta kantrybės, galite apsikeisti vaidmenimis su vaiku: tegu jis pavalo jums, o jūs – jam. Tik neapsikeiskit šepetukais! 🙂

Ketvirta, papasakokit, kas nutinka nevalomiems dantims, kodėl svarbu, kad dantys būtų sveiki. Tik negąsdinkite gydytojais, nes bus bėdos, kai jų prireiks!

Penkta, pamėginkite žaidimų, dainelių, eilėraštukų, kad dantis valytis būtų smagiau.

Čia komercinė, smagi dainelė, tačiau, man regis, vaikams pernelyg sudėtingas jos turinys. Melodija ir filmukiški vaizdai, žinoma, patiks, bet turinys liks neaiškus.

Galima patiems susikurti suprantamesnę dainelę, pvz., tokią:

Tai populiarios angliškos dainelės „Wheels on the bus” melodija. Išmėginkite ją su šiais žodžiais:

Šitaip valom dantukus,
dantukus, dantukus,
šitaip valom dantukus
pasta ir šepetuku.

Aukštyn žemyn, aukštyn žemyn,
į kairę, dešinę, kairę, dešinę,
pasukam dar ratuku –
taip valom dantukus.

Valom ryte ir vakare,
valom ryte ir vakare.
Švarūs dantukai tuoj spindės
šypsena plačia.

Galima dar prigalvot jų ir daugiau, kad užtektų visoms trims minutėms, arba kartot. Sakoma, kad angliška ABC dainelė trunka 30 sekundžių, tad ją reiktų sudainuot 6 kartus. Dar galima nusistatyti taimerį arba pasinaudoti smėlio laikroduku, kurių dažnai gamintojai įdeda prie dantų šepetuko. Be to, dauguma pop dainų trunka apie 3 minutes, tad išrinkite vaikui jo mėgstamą ir valykitės, kol ji skamba. Per trumpas valymas – viena iš didžiausių bėdų.

Mūsų vaikams smėlio laikrodukai neįdomūs, nes mes paprastai valome kur kas ilgiau. Dažniausias būdas, kaip juos naudojam, tai – kol vieną kartą subyra valo tėtis/mama, kol kitą kartą subyra – pats vaikas. O kad valymas būtų smagesnis, turime tokią skanduotę:

Valom valom dantukus,
mūs dantukai švarūs bus.
Kur gražiai išsivalys,
kirmėliukai neįlįs.

Valom viens, valom du –
braukiam su šepetuku.
Dantų pasta išvalys
mūsų gražučius dantis.

Netiks tiems tėveliams, kurie nori būti iki galo teisingi ir apie kirmėles dantukuose neleidžia sau pasakoti 🙂

Mūsų vaikystėj dar buvo toks pamokantis filmukas, bet jis labiau apie higieną apskritai:

Tokiems mažiems vaikams dar sunku išspjauti dantų pastą, tad ji turėtų būti pritaikyta šiam amžiui – kuo natūralesnė, geriau be fluoro. Mes pastą su fluoru, mažais kiekiais, pradėjome naudoti tik nuolatiniams dantims. (Beje, nebijokit, jei „buteliuko” kariesas visai suvalgė jūsų mažylio dantis. Nuolatiniai išaugs puikūs, tad turite antrą šansą.)

Dar didelę įtaką dantų valymui turi pati valymo technika. Teisingos dantų valymo technikos galima išmokti kasmetinėje parodoje Vaikų šalis. Ten visada būna meškučių ligoninė ir dantų valymo pavilijonas, kur vaikai meiliai pamokomi visokių dantų mokslų: iš pradžių teorijos, paskui valo muliažinius dantis, o galiausiai gali ir patys prieš veidrodį išbandyti pasivalyti su tikru dantų šepetuku, kurį vėliau gauna dovanų 🙂 Šių metų paroda – jau šį savaitgalį!

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *