Vaiko lavinimas
Leave a comment

Naujieji metai su vaikais: scenarijus, idėjos, atsispausdinimai

Suaugusieji susėdę prie stalo, įjungtas televizorius, vaikai zuja aplink arba sulindę į planšetes, telefonus ar prie kito teliko spokso multikus. Jeigu toks šventės scenarijus ne prie širdies, siūlau nusileist ant grindų ir šį tą nuveikti su vaikais. Bus visiems linksmiau!

Jums reikės:

  • balionų,
  • mažų popieriaus skiaučių,
  • paprastos rašymo priemonės,
  • nenusivalančio markerio,
  • o visa kita – pagal pageidavimus. Kažką tikrai turite namuose, kažką galbūt dar spėsite įsigyti.

Iš pradžių apgalvojate, ką norėsite veikti (ar kad veiktų vaikai) – žemiau pateiksiu konkrečių idėjų. Geriausia būtų, kad judrios ir nejudrios veiklos eitų pramaišiui. Nors galbūt jūsų kompanija labai judri ir nejudrioms tiesiog nesusikaups, o gal atvirkščiai – mieliau darbuojasi tyliai ramiai. Tad jums spręsti.

Kiek veiklų? Priklauso, nuo kada pradedate švęsti ir kiek žadate tęsti. Rekomenduočiau veiklas ne dažniau kaip kas dvi valandos.

Kai jau apgalvojote veiklas ir paskirstėte jas valandomis, veiklas užrašykite ant popieriaus lapelių, lapelį kiškite į balioną, pripūskite, o ant baliono užrašykite valandą, kuriai ta veikla skirta, pvz., 21:00. Rekomenduoju turėti balioną 23:30, kurio viduje bus užrašyta „Pasiimti bengališkas ugneles, fejerverkus ir rengtis į lauką”. (Paprastai vaikai bus nuo dūkimo išsiplikinę, tai tikrai užtruks, kol susiras ilgas kelnes, megztinius, nueis į tualetą ir t.t.)

Tada balionus paeiliui arba ne paeiliui suriškite į girliandą – štai jūsų scenarijus. Atėjus skirtai valandai, atitinkamas balionas bus susprogdintas, veikla perskaityta ir prasidės veiksmas.

O čia tai, ką galite veikti:

Ramios veiklos

  1. Sužaisti stalo žaidimą. Bus paprasčiau, jeigu iškart užrašysite, kokį.
  2. „Suskaičiuok, kiek…” Suaugę kuria užduotis, o vaikai skaičiuoja, o galbūt vaikai klausinėja vieni kitų. Pvz., „suskaičiuok, kiek yra vaikų”, „suskaičiuok, kiek ant stalo patiekalų”, „suskaičiuok, kiek valandų liko iki Naujųjų metų” ir t. t., atsižvelgiant į skaičiuotojo gebėjimus.
  3. Spalvinti. Tikriausiai turite kokią spalvinimo knygelę, padalinkite ją po lapą. Jei ne, internetas knibžda įvairiausių teminių paveikslėlių atsispausdinti ir spalvinti. Pvz., Activity Village. Piešinio smulkumą parinkite pagal vaiko amžių ir gebėjimus.
  4. Vedžioti labirintus. Tinka tiems, kurie mielai pasėdės ramiai, bet spalvinti ar rimtai skaičiuoti tingi. Irgi internete rasite daugybę skirtų atsispausdinti. Aš vėl įdėsiu nuorodą į Activity Village.
  5. „Išridenti” sniego senį: vaikai ant popieriaus nusipiešia tris burbulus – sniego senio kūną. Paskui paeiliui rita žaidimų kauliuką ir pagal tai piešia: 1 taškas – kepurė, 2 – akys, 3 – nosis, 4 – burna, 5 – sagos, 6 – rankos. Galima žaisti keliais būdais – arba kuriam greičiau pavyks nupiešti visą senį, arba tiesiog piešti pagal kauliuką – išeis su daug akių, daug rankų ir pan.
  6. „Nauji metai”. Lapo viršuje didžiosiomis raidėmis užrašoma NAUJI METAI. Reikia sugalvoti kuo daugiau žodžių iš šių raidžių, pvz., jauni, nata, tema ir t. t. Dar galima sąrašus palyginti ir išbraukti pasikartojančius žodžius. Laimės tas, kas bus sugalvojęs daugiausia originalių žodžių.

Spalvinimas

Žodžiai iš „Nauji metai”

„Išridentas” sniego senis

Judrios veiklos

Priklausys nuo turimos erdvės ir oro sąlygų, bet štai, ką galite veikti:

  1. Statyti sniego senį.
  2. Ant kalniuko supilti ledą.
  3. Balionų tinklinis: susitariama riba, skirianti vieną komandą nuo kitos, pripučiama daug balionų. Žaidimo pradžioje abi komandos balionų turi po lygiai, davus startą pradeda juos mušti į priešininko zoną. Laimi ta komanda, kuri savo zonoje neturi nė vieno baliono.
  4. Lenktynės su balionu. Pripūsti balioną ir įterpti tarp dviejų panašaus ūgio vaikų. Jie turi su tuo balionu pereiti kambarį, nustriksėti per kambarį, atsisėsti ant kėdės ir t. t. – užduočių galima prigalvot visokiausių.
  5. Šokinėti klases, gumą, žaisti gaudynes, futbolą, krepšinį, kvadratą, t. t.

Lenktynės su balionu

„Gamybinės” veiklos

  1. Lipdymo masė: 1 puodelis smulkios druskos, 2 puodeliai miltų, 2 šaukštai krakmolo, 1 šaukštas aliejaus, 300 ml karšto vandens (gali būti mažiau), taip pat galima pridėti šiek tiek dažų, blizgučių ir pan. Iš pradžių sumaišome birius produktus, paskui pridedame skystus. Lipdome, ko širdis įsigeidžia.
  2. Žmogiukai iš vyno kamščių: ant vyno kamščio užmauti mažytį balioniuką (būna skirti vandens bomboms) taip, kad jis taptų kamščiui nosimi. Ant užmautos dalies nenutrinamu markeriu nupiešti veidelį. Žaisti.
  3. „Sniego 3D piešiniai”. Vienodom proporcijom sumaišyti PVA klijus ir skutimosi putas. Teptuku ar pirštais piešti ant popieriaus, „sniego” negailėti. Piešinys sudžius ir jį galima bus liesti kaip 3D kūrinį.
  4. Sniego seniai iš popkorno. Reikės 6 stiklinių kukurūzų spragėsių, 1 maišelio amerikietiškų zefyriukų, šiek tiek sviesto. Puošybai/kūrybai tiks didesnis zefyriukas, pabarstukai, smulkūs krekeriai, spagečių išvaizdos saldainiai, M&Ms, sausi pusryčiai ir pan. Keptuvėje ar puode ant silpnos ugnies nuolat maišant išlydyti zefyriukus, šią masę supilti ant spragėsių ir gerai išmaišyti mediniu šaukštu, kad visi spragėsiai pasidengtų lipnia mase. Išsisviestuoti rankas ir lipinti burbulus besmegeniui. Ant pagaminto uždėti didelio zefyriuko skrybėlę, vynioti „spagetinio” saldainio šaliką, iš pabarstukų prilipinti veido detales, sagas ir pan. Vaišintis.
  5. Besmegenio „sriuba”. Į kakavos gėrimą įmesti didesnių zefyrų, pabarstukų ar sausų pusryčių, kad atrodytų tarsi  besmegenio dalys.

Žmogiukai iš vyno kamščių

Besmegenis is popkorno

Besmegenių sriuba

Linksmos veiklos

  1. Piešimas ant lėkščių. Reikės popierinės lėkštės ir rašymo/piešimo priemonės. Vaikas lėkštę užsideda sau ant galvos, balta (be paveikslėlio) puse į viršų. Ant jos piešia kalėdinį vaizdelį tokia tvarka: grindys, Kalėdų eglutė, žaisliukai ant eglutės, žvaigždė ant viršūnės, dovanos po eglute. Pradinukams ir vyresniems išeis juokinga daiktų makalynė, o darželinukams – išvis makaliūzė.
  2. Saldainių laikrodis. Vienoje lėkštėje – atspausdintas laikrodžio ciferblatas. Kitoje – M&Ms ar panašūs (plokšti) saldainiai. Reikia su šiaudeliu burnoje ištraukti saldainį iš bendros lėkštės ir uždėti ant skaičiaus savo lėkštėje. Laimi sudėjęs visą laikrodį arba galima paskirstyti, kad vienas deda tik žalius saldainius, kitas – oranžinius ir pan. Linksmiausia, kad užbaigus užduotį saldainius galima suvalgyti!
  3. Lenktynių trasa. Ant grindų ar didelio stalo spalvota lipnia juosta nuvedama trasa. Reikia per šiaudelį pūsti dekoratyvinį bumbulą ar stalo teniso kamuoliuką ir nuvesti visu tuo keliu, neišlekiant iš trasos.

Trasos epizodas

Piešinys ant lėkštės

Saldainių laikrodis

O dar mes būtinai vaikams duodame pildyti anketas apie praėjusius metus. Tuos klausimynus išsisaugom – bus įdomu peržvelgti po daugelio metų.

Smagaus sutikimo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *