Vaiko ugdymas
Leave a comment

Vasario 16 – diena, kai visi myli Lietuvą

Kaip aš džiaugiuosi Vasario 16-ąja! Atrodo, kad pagaliau išmoksim švęsti valstybines šventes.

Dar taip neseniai buvo laikai, kai gavęs laisvadienį valstybinės šventės proga nesumodavai, ką nuveikti, ir nepatogiai pratupėdavai namie, nes kokie nors paminėjimai buvo tik „bobučių reikalai“ ir išvis lyg gėda kažką daryti su trispalve ir Lietuvos žodžiu. Kai atsirado vaikai, pradėjau mintyti kurti knygą apie tai, kaip švęsti Lietuvą. Bet…

Pamažu, pamažu išjudėjom. Jei maniškiai prieš kelerius metus su trispalvėm kepurėm ir šalikais dar buvo stebinantis dalykas, tai šiandien tokių ir vaikų, ir suaugusiųjų apstu! Juokinga, kad prekybininkai manė, jog šimtmetis bus mažiau populiarus už krepšinio varžybas. Bet tik tautinės atributikos prekybininkai. Daugelis kitų net sugalvojo specialius produktus su trispalve ar kitais šimtmečio ženklais! Kiti paskelbė proginius išpardavimus.

Kai kas burba, kad renginių nėra, tokie patys kaip kasmet. Galbūt pavadinimai tokie patys, tačiau kokybė, man regis, kita. Kelerius metus gausią programą pasiūlo Geltona Žalia Raudona. Ir muziejai pagaliau ima suprasti, kad per valstybines šventes kaip tik privalo dirbti! Ir netgi šimtąkart intensyviau.

O kiek šįmet atskirų iniciatyvų! Tai ir rodo, kad žmonėms rūpi vasario 16-oji, rūpi valstybė ir tautiškumas.

Eimantas Paškonis ir dizaino agentūra „Folk” sugalvojo sukompiliuoti šriftą Signato. Galim ne tik rašyti signataro Jurgio Šaulio raštu, bet ir patys tapti simboliniais signatarais, kurių pavardes žadama sudėti į specialų leidinį.

Delfi pakvietė apkabinti Lietuvą. Tereikia su feisbuku prisijungti prie projekto ir tapsi virtualaus Baltijos kelio dalimi. Ir kaip ačiū trimitininkams už visus metus grotą „Lietuva brangi„! Taip pat filmų „Grąžinti Nepriklausomybę”, „Pelėdų kalnas” ir „100 metų kartu” kūrėjams.

Nustebino specialiųjų tarnybų sveikinimas ir traukinių himnas!

Pati jaučiuosi prisidėjusi prie gimusiųjų vasario 16-ąją fotoportretų projekto. Jį sugalvojo Fotoexpress, o vykdė mano mama, šios asociacijos narė. Kai buvo nusprendusi rasti dar kelis žmones ir užbaigti šį kuklų projektą, pasišoviau padėti paprastu būdu: ant savo asmeninės feisbuko sienos paklausiau, ar kas pažįsta žmonių, gimusių vasario 16-ąją. Maniau, kad tarp draugų ir draugų draugų atsiras kas nors, kas ką nors pažįsta ar yra girdėjęs, taip ir gausim tuos kelis trūkstamus projekto dalyvius. Juk, kaip sakoma, iki to, kurio tau reikia, toliausiai – penki žmonės. T. y. A pažįsta B, B pažįsta C, C pažįsta D, o D pažįsta E, kurio tau reikia.

Jau kitos dienos rytą mano įrašu pasidalijo apie 100 žmonių ir keliolika komentaruose užtagino kokį nors savo pažįstamą. Paskui prasidėjo tiesiog lavina! Per kelias dienas man parašė tiek žmonių, kad ne kartą komentaruose mėginau stabdyti šią mašiną. Kur tau! Įrašas patalpintas lapkričio gale, o žinučių sulaukiu iki šiol. Per kelias savaites įrašu pasidalijo 4342 žmonės, gavau apie 300 asmeninių žinučių, o kiek komentarų yra po įrašu, feisbukas net nerodo!…

Ir tai, tikiu, tik vienas iš pavyzdžių, kaip žmonės myli savo šalį ir nori tą meilę parodyti.

O fotoprojektas išėjo išties šaunus! Ir jeigu žinote galeriją, biblioteką, kultūros centrą, kuris norėtų pasidžiaugti šių šviesių ir paprastų žmonių portretais bei jų šiltomis mintimis apie Lietuvą, brūkštelkite žinutę.

O aš pasidžiaugsiu, kad Dalius Abarius, Kipras Mašanauskas ir kiti sugalvojo filmuoti Lietuvos varpus ir iš jų garsų bei vaizdų sukurti autentišką vizualizuotą šiuolaikinės muzikos kūrinį Gloria Lietuvai. Martynas Levickis šimtmečiui taip pat parengė naują modernų lietuvišką kūrinį. Lauksim, kada atveš į Lietuvą.

Ir labai labai šaunuoliai LRT. Pirmiausia, tai už akciją „Keliu vėliavą„.

Antra (radijui) – už įdomias laidas šiuo laikotarpiu: tiek įkvepiančių žmonių ir idėjų! O šiandien tokiais pakiliais reportažais apjungė visą švenčiančią Lietuvą! Trečia (TV) – už puikią transliaciją šįvakar: taip gražiai rodė koncertą Operos ir baleto teatre ir taip meistriškai jį sujungė su veiksmu Katedros aikštėje! Žodžiu, myliu myliu bučiuoju!

Ir daug meilės Lietuvai! Gyvuok dar daug daug šimtų metų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *