Būti tėvais
Leave a comment

Vaikams atostogos, o tėvams…

…galvos skausmas, ar ne? 🙂

Tiems, kas neišveža vaikų pas senelius ir neišsiunčia į stovyklas, tenka patiems sukti galvą, kuo vaikas užsiims per savaitę.

Visos mokytojos nori, kad vaikai per atostogas nors kiek paskaitytų, tėvai – kad paspręstų matematiką, pasimokytų anglų, o patys vaikai – kino, dviračių, riedučių, futbolo, į svečius, planšetės ir visų kitų gerų dalykų. Kaip viską suderinti? Paprasta.

Aš raginu vaikus susiplanuoti kiekvienos dienos dienotvarkę.

Iš tiesų skaitymas, matematika ar kiti mokslai užtrunka labai mažai laiko (po 20-30 min. jau būna pakankamai puslapių perskaityta ar uždavinių išspręsta), na o pramogos plačiai išsikėtoja per dieną, tad tie, kurie šaukia, kad vaikui reikia laisvo, neorganizuoto laiko, nurimkite.

Šis planas labiausiai praverčia tam, kad įtikinčiau vaikus, jog per vieną dieną iki valiai pabūti parke, pašokinėti ant batutų, nueiti į kiną ir pasikviesti draugą į svečius, o dar valandą pažaisti planšete tiesiog neįmanoma – diena ne guminė.

Taip pat tarnauja ir kaip prevencinė priemonė tokiai situacijai: laukiam atostogų, kad nuveiktume tą, trečią ir penktą, o paskui pasijuntam, kad atostogos baigėsi, o niekas taip ir nenuveikta. Dar tai puikus atsakymas į klausimą „ką veikti?…”

Taigi pradžiai susirašome viską, ką vaikai nori veikti, ką tėvai mano, kad vaikai turi veikti, o paskui imam lapą (-us) su valandom (dar geriau – pusvalandžiais) ir dėliojam kiekvieną dieną.

Taip paaiškėja, kad po pusryčių užtenka pusvalandžio knygai ir jau užsibrėžtas dienos tikslas pasiektas. Taip paaiškėja, kad šiandien telpa tik parkas arba batutai, abu – niekaip. Tad vieną dedam šiandien, o kitą – kitai dienai. Ir t.t. Tada planas kabinamas ant sienos ir visada aišku, ką kas turi veikti.

Ar paskui būtinai reikia aklai laikytis to plano? Ne. Gyvenimas pilnas staigmenų ir netikėtumų ir jeigu yra ūpo užsiimti kažkuo, kas numatyta visai ne tą valandą, arba neišeina užsiimti tuo, kas numatyta, imi ir apkeiti – didelio čia daikto. Svarbu, kad pramogų ir rimtų veiklų, lauko ir vidaus, skaitymo ir matematikos, dar kitų dalykų, kurie jums atrodo, turi būti subalansuoti, liktų ta pati numatyta proporcija.

Ar reikia kokios nors specialios formos? Manau, ir paprastas lapas, ant kurio surašysite nemiego valandas stulpeliu, bus gerai. Jei norisi ypatingų grožių, tai egzistuoja nemažai parduodamų planuočių. O dar aptikau krūvą visokiausių Microsoft šablonų!

Man toks planas visad padeda išlaikyti nenučiuožusį stogą per vaikų atostogas. Tikiuosi, jums irgi padės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *