Akimirkos
comment 1

Nėštumo pradžios „malonumai”: keisti maisto įgeidžiai ir šalinimo sistemos veikla

Keisto maisto užgaidos

Dažnai nėštumo metu smarkiai pasikeičia mėgstamas maistas, rodos kas būtų įdėję kitus skonio receptorius. Greičiausiai šį virsmą lemia pagreitėjusi medžiagų apykaita ir didesnio kalorijų kiekio poreikis. Kai kurie tyrimai rodo, kad nėštukės mėgstami produktai ar patiekalai keičiasi kiekvieną trimestrą. Manyčiau, didžiausi pokyčiai ir daugiausia nesąmoningų užgaidų būna pirmąjį trimestrą, kai dažna net nežino, ką čia suvalgius, kad liktų skrandyje. Mokslininkai teigia, kad dažniausiai būsimos mamos ypač pamėgsta raugintus agurkėlius, sūrius užkandžius ir įvairius vaisius. (Jeigu valgote sūriai, nepamirškite daugiau gerti!)

Jeigu imsite valgyti tuos produktus, kurių anksčiau atsisakydavote (pvz., nėščia vegetarė staiga užsimano šonkauliukų), greičiausiai priaugsite daugiau svorio. Čia svarbiausia nepadauginti. Jeigu valgysite įvairaus maisto ir visko po truputį, veikiausiai patenkinsite potraukį vienam ar kitam produktui, bet nenusižengsite įprastiems mitybos principams. Tačiau kai kurios nėštukės užsimano ypač keistų dalykų, pvz., smėlio. Tokiose situacijose verčiau nepasiduokite įgeidžiams ir pasikonsultuokite su gydytoju. Tikriausiai jums trūksta kokių nors mikroelementų, kurių galima gauti ir žmoniškesniais būdais. Taip pat venkite žalios žuvies ar kiaušinių.

Užkietėję viduriai

Kadangi organizme didėja progesterono kiekis (nes šio hormono papildomai dar išskiria ir placenta), sulėtėja virškinamojo trakto veikla ir užkietėja viduriai. Deja, jie dar labiau užkietėja įpusėjus nėštumui, nes žarnyną dar ima spausti vaisius ir gimda. Užkietėjusių vidurių blogybės yra nemalonus jausmas žarnyne, viduriavimas, kaip atsakomoji organizmo reakcija, hemorojus, kritiniais atvejais gali įtrūkti žarna. Be to, galime spėti, kad jeigu atliekos iš organizmo nepašalinamos, jis tiesiog užsiteršia ir dėl to pablogėja bendra savijauta. Taigi verčiau pasirūpinti, kad taip neatsitiktų. Yprasti patarimai – kasdien mankštintis, valgyti suderintą maistą, kuriame būtų pakankamai vaisių, daržovių, košių (išskyrus manų) ir grūdų kitokiais pavidalais, gerti daug skysčių. Kiti gydytojų patarimai:

  • Iš pat ryto pirmiausia išgerti stiklinę vandens, tik tada pusryčiauti.
  • Valgyti produktų su sėlenėlėmis, kurios dar vadinamos organizmo šluota. Ypač gerai jas pasibrinkinti stiklinėje kefyro ar jogurto (šie taip pat skatina žarnyno veiklą) ir suvartoti prieš pusryčius. Pirmo nėštumo metu gerdavau kefyrą su sėlenėlėmis ir dar niekad mano žarnynas taip pasakiškai neveikė kaip tada 🙂
  • Pakramsnoti džiovintų slyvų, datulių. Laisvinančio poveikio turi burokėliai, kiviai.
  • Gerti anyžių arba kmynų vaisių arbatos. Abeji tvarko žarnyną, mažina pilvo pūtimą, anyžiai dar turi švelnų „liuosuojantį” poveikį. Sako, kad žoliniai preparatai kartais gali būti stipresni už bet kokius cheminius vaistus, todėl gydytojai tokias priemones dažnai vardija atsargiai. Tačiau galima tas arbatas pasidaryti tiesiog silpnesnės koncentracijos.
  • Iš medicininių preparatų gydytojai skiria šiuos: Lepicol (iš natūralių medžiagų, tinka visiems žarnyno sutrikimams gydyti, nes jo sudėtyje yra 5 rūšių gerųjų bakterijų), Espumisan (iš dirbtinių medžiagų, kurios padeda įveikti vidurių pūtimą), Sab Simplex (tas pats Espumisan, tik stipresnis, taip pat turintis daugiau skonio ir spalvos priedų), Diufolak sirupas (apie tokį internete nieko nerandu, matyt, pavadinimas netikslus).
  • Kritiniu atveju vaistinėse yra mikroklizmučių.

Dažnas noras šlapintis

Per pirmą nėštumą šį jausmą patyriau tik pačioje pabaigoje, o su šiuo nuo pat pradžių atrodo galėčiau sėdėti ir sėdėti tualete nepasikeldama… Taip taip, tai vėl dėl hormonų, be to, ima cirkuliuoti daugiau kraujo ir organizmas gamina daugiau skysčių, o juos gi reikia pašalinti. Dar juk geriame (ar bent stengiamės gerti) daugiau vandens (ir nenustokime to daryti), o gimda vis labiau spaudžia pūslę, todėl atrodo, kad ji visai susitraukė – prisipildo akimirksniu. Nors hormonai nėštumo eigoje nurims, bet gimda vis labiau augs, o paskui ir vaikelis sportuodamas ims maigyti pūslę, todėl tikėtina, kad kuo toliau, tuo dažniau teks bėgioti į tualetą. Na, bet šis nemalonumas ne toks ir didelis, palyginus su kitais 🙂 Kita vertus, vis pagalvoji, kaip paprasta vyrams – atsistojai prie medžio ir padarei. Gamta šiuo atžvilgiu apie moterį nepagalvojo… Gal įsigyti šitą:

arba šitą:

🙂

Bet ir be jokių priemonių, pasirodo, galima šlapintis atsistojus. Plačiau apie šią techniką čia (anglų k.).

Tekstas parengtas pagal babycentre.co.uk, womenshealthcaretopics.com, parentsconnect.com, pampers.lt bei kuklią patirtį.

Nuotrauka iš mamosdienorastis.lt

Taip pat skaitykite apie pykinimą ir kaip jį sumažinti; apie įvairius skausmus, emocijų audras ir nerimą dėl persileidimo bei jo požymius; apie mieguistumą ir košmariškus sapnus.

1 Comment

  1. Pingback: Nėštumo pradžios “malonumai”: skausmai ir emocijos | Dirbu Mama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *