Akimirkos
comments 2

Nėštumo pradžios „malonumai”: mieguistumas ir košmarai

Nuovargis ir mieguistumas

Jie kamuoja dėl didelių hormonų audrų (šėlstančių kaip paauglystėje) ir dėl to, kad kūnui reikia daug energijos „pagaminti“ kūdikį bei placentą. Natūralu, kad trūkstant energijos iškart ima miegas. (Vienas šaltinis teigia, kad dėl to galima užmigti ne tik per filmų meilės scenas, bet ir per savo! 🙂 ) Todėl ir reiktų daugiau pamiegoti, galbūt snustelti vakare (ir praleisti gerą filmą) ar pietų, jeigu įmanoma, be to, nereikalauti iš savęs tiek pat kaip anksčiau kasdieniuose reikaluose. Svarbiausias šio laikotarpio darbas – auginti vaikelį. Energijos turėtų pakakti, jeigu kas 2–3 val. užkąsite, maitinsitės visaverčiu maistu arba vartosite reikalingus maisto papildus, reguliariai tuštinsitės, išgersite pakankamai skysčių ir nepamiršite kasdien nors kiek pajudėti. Daugiausiai rekomenduojama pasivaikščioti gryname ore, atsargiai pasimankštinti ar užsiimti joga.

Su pirmu nėštumu labai stipriai jausdavau miego stygių. Dažnai darbe, ypač po pietų, pasijusdavau, kad akys limpa, merkiasi, prasideda sapnai ir nieko sau negaliu padaryti. Grįžus po darbo tuoj pat griūdavau į lovą, o ir apskritai neištemptadavau ilgiau nei iki 21 val.

Dabar viskas daug paprasčiau, nes galiu nusnausti pietų su vaiku. Be to, galiu daugiau pabūti gryname ore. Sunkiausia tik keltis rytais, nes mūsų „žadintuvėlis“ ir  neprisuktas žadina mus kasdien anksčiau negu norėtume 🙂

Nemiga ir keisti sapnai

Hormonų audros ir nerimas dėl nėštumo bei motinystės kartais sukelia nemigą arba keistus sapnus. Sakoma, kad būsimos mamos kiekvieną nėštumo trimestrą sapnuoja vis kitokius sapnus. Juos sugrupavo ir aprašė sapnų žinovė Patricia Garfield, parašiusi knygą Women’s Bodies, Women’s Dreams (Moters kūnas, moters sapnai).

Iš pradžių jūsų vyras permiega su jūsų geriausia drauge, paskui jūs permiegate su mokyklos laikų meile, o dabar stengiatės nuo kažko pabėgti. Bet ko? Važiuodama dideliu greičiu vis galvojate, kad kažką pamiršote, bet ką? Ir staiga prisimenate – sporto klube palikote savo kūdikį!

Tokie sapnai lyg nuotykių filmai, tik dar sudėtingesnių siužetų, ypač būdingi nėštumo metu. Siaučiantys hormonai, įvairios mintys dėl besikeičiančios figūros, nerimas ir džiugesys dėl motinystės – visa tai susideda į neįtikėtinas istorijas, kurias tenka išgyventi naktį.

Štai kokie būdingiausi pirmojo trimestro nėštukių sapnai ir kaip juos galima interpretuoti:

Apie gimdymą ir motinystę. Daugelis pirmakarčių nėščiųjų sapnuoja, kad pagimdo visiškai subrendusį kūdikį, lyg miniatiūrinį suaugusįjį, arba tiesiog paaugusį vaiką. Galbūt didesnis vaikas nepatyrusioms mamoms neatrodo taip bauginančiai kaip bejėgis naujagimis. Kitos, dar nepatyrusios gimdymo, jo baiminasi ir stengiasi nusiraminti galvodamos, kad viskas bus paprasta. Tada dažnai susapnuoja, kad kūdikis labai lengvai išlenda iš jų kūno ar tiesiog atsiranda.

Apie statinius ir vairavimą. Nėščios moterys dažnai sapnuoja, kad vairuoja sunkvežimius, autobusus ar kitokias mažai manevringas transporto priemones. Jas suvaldyti daug sunkiau nei lengvąjį automobilį. P. Garfield teigia, kad transporto priemonė sapne išreiškia dabartinę gyvenimo eigą. Nėščia moteris dažnai jaučiasi nerangi, todėl ir sapnuoja vairuojanti neįprastas mašinas.

Neretai pasitaiko, kad nėščiosios sapnuoja esančios kokiame nors pastate, pradedant elementariu kambariu ir baigiant didžiuliais dangoraižiais. Dažniausiai tuose pastatuose kas nors gaminama – tai būna fabrikas ar laivų statykla. Tikriausiai pasąmonė taip išreiškia kūdikio „gaminimą“ moters kūne. Tyrimuose teigiama, kad nėštumo eigoje sapnuojami pastatai vis didėja ir sudėtingėja kaip ir kūdikis bei erdvė aplink jį.

Apie vandenį. Pirmąjį nėštumo trimestrą moterys dažnai sapnuoja, kad plaukia, o jei mato kokius gyvūnus, tai jie dažnai iš vandens pasaulio: buožgalviai, žuvys ir pan. Apie vandenį sapnuojama greičiausiai dėl to, kad moteris jaučia, kaip jos gimdoje vis daugėja vandenų. Kuo didesnis nėštumas, tuo vandens masė sapnuose didėja: nuo mažyčio akvariumo su auksine žuvele iki smarkiai banguojančio vandenyno.

Antram nėštumo trimestrui būdingi tokie sapnai:

Apie gyvūnus. Nėščiosios dažnai sapnuoja gyvūnų mažylius: šuniukus, kačiukus, viščiukus. Jeigu nėštumą ir kūdikį moteris įsivaizduoja bauginančiai, tai ir gyvūnas sapne atrodys grėsmingas, o jei būsimą mamą supa geros emocijos, gyvūnas sapne bus labai mielas. Gyvūnas ir požiūris į jį atspindi sapnuojančiojo sutarimą su savo instinktais.

Erotiniai sapnai. P. Garfield teigia, kad erotinių sapnų padaugėja į nėštumo pabaigą. Labai dažnai jie atsiranda tik apie šeštą mėnesį. Specialistė tvirtina, kad taip moters pasąmonė stengiasi kompensuoti sekso trūkumą, nes didėjant nėštumui lytinį aktą atlikti tampa vis sudėtingiau ir poros paprastai vis rečiau tuo užsiima. Be to, apvalėjant formoms būsimos mamos ima abejoti savo išoriniu patrauklumu, o erotiniuose sapnuose jos turi progą atsipalaiduoti, vėl pasijusti seksualios, geidžiamos.

Pažeidžiamumas. Nėščiosios dažnai jaučiasi labiau pažeidžiamos, trapios, nes natūraliai ima daugiau priklausyti nuo aplinkinių geros valios, pagalbos ir meilės. Jausdamos tą neužtikrintumą, jos sapnuoja, kaip negali pakelti kokių nors daiktų, ar kaip vyras išeina pas kitą  ir pan.

Trečią nėštumo trimestrą būsimos mamos dažnai sapnuoja tokius sapnus:

Pranašingi sapnai. Kai kurios nėščiosios aiškiai susapnuoja būsimo vaiko lytį. Ją gali nusakyti nebūtinai konkretus vaiko paveikslas, bet ir bendra sapno apie būsimą mažylį nuotaika, veiksmas. Tačiau atliktas tyrimas rodo, kad sapnuose savo vaiko lytį nuspėjo apie 50 % moterų, o ir taip susilaukti vienos ar kitos lyties kūdikio tikimybė yra 50%, vadinasi, tie pranašingi sapnai nebūtinai iš tiesų pranašingi. Visgi kai kurios moterys tiksliai susapnuoja savo gimdymo datą, eigą, tam tikrus su tuo susijusius įvykius, kurie paskui iš tiesų atsitinka.

Susapnuojami vaiko bruožai. Nėštukės, be abejo, pamąsto, kaip galėtų atrodyti jų vaikelis, todėl pasitaiko, kad jį susapnuoja. Kai kurios sapne tikrai regi mažylį tokį, koks jis iš tiesų ir būna, kitoms vaizdą tiesiog piešia vaizduotė. Moterys sapnuoja tiek gražučius kūdikėlius, tiek įvairius jų apsigimus, kurių baiminasi. Žinoma, tokie sapnai ne visada išsipildo. Tiesiog sapne matome tai, apie ką mąstome.

Sapnai apie vaiko vardą. Būsimos mamos, žinoma, daug galvoja, kaip pavadinti savo vaikelį. Vardui rinkti taiko įvairius kriterijus, bet kartais apsisprendimą lemia sapnas, kuriame mažylis priešinasi sugalvotam vardui, ar yra pasiūlomas koks nors kitas. Senais laikais Amerikos indėnai tikėjo, kad susapnuotas vardas turi ypatingos galios. Kartais ir šiais laikais tėvai nepajėgia nepaisyti savo sapnų.

Paskutinėmis nėštumo savaitėmis moterys dažniausiai sapnuoja štai ką:

Apie keliones. Moteriai, kuri ruošiasi pirmą kartą tapti mama, gimdymas prilygsta kelionei į nepažįstamą šalį. Dažnai ji sapnuoja nenorinti vykti, bet kito pasirinkimo nėra, niekas už ją negali įveikti to maršruto. Tokios kelionės sapnuose neretai vyksta tuneliuose, koridoriuose, matomas trykštantis vanduo. Jeigu nėščioji nusiteikusi teigiamai, ji gali justi, kad ši kelionė neilgam, kad aplinkiniai jai padeda įveikti kelią.

Apie vaiko gimimą. Paskutinėmis savaitėmis nėščiajai būdingi įvairaus siužeto sapnai, simboliškai perteikiantys vaiko atsiradimą ir po to užplūstančius jausmus.

Apie padėties kontroliavimą. Dažnai moterys susapnuoja ką nors grėsmingo, tačiau sapne pačios imasi iniciatyvos ir ištaiso padėtį. Tokia sapno baigtis gali lemti ne tik nuotaiką atsikėlus, bet ir sutrumpinti bei palengvinti gimdymą. Tyrimai rodo, kad iš gimdžiusių trumpiau ir lengviau, 94% moterų sapnuodavo, jog košmariškoje situacijoje griebia jautį už ragų ir sapnas baigiasi džiaugsmingai, o 70% tų, kurios leisdavosi sapne būti nuskriaudžiamos, gimdė ilgai ir sunkiai.

Man pačiai visą pirmąjį trimestrą sapnuodavosi tik baisulingi košmarai. Blogiausia, kad prabudus ir prasiblaškius, o paskui vėl užmigus, sapnas nepasikeisdavo. Sapnuodavau tęsinį arba tą patį iš naujo. Iš tiesų tokie sapnai baigėsi tik artėjant link nėštumo vidurio ir jį persiritus. Dabar, jei ir būna košmarų, tai užmigus iš naujo sapnuojasi jau visai kiti veikėjai ir siužetai.

Iš košmarų dažniausiai pasikartojančios temos – karas arba laidotuvės. Karas gal dėl bendros organizmo būsenos, kuri visą pirmąjį nėštumo trimestrą buvo tiesiog apgailėtina: ištisai bloga, silpna ir panašiai. O laidotuvės – grynai pasąmonės vaisius, nes pastaruoju metu teko palyginus daug jų išgyventi.

Nė per vieną nėštumą nesu sapnavusi jokių P.  Garfield aprašytų sapnų, išskyrus vairavimą ir vaiko gimimą. Na, kad vairuoju, nors nemoku, arba neveikia stabdžiai ir pan., ir taip yra gana dažnas mano sapnas nuo pat vaikystės, todėl ypatingos svarbos jam nėštumo laikotarpiu neteikiu. Na, o vaiko gimimą sapnavau kol kas vieną kartą, po tokios dienos, kai su „vyresnėliu“ abu stebėjom kūdikėlį 🙂 Kaip ir čia aprašyta, susapnavau, kad vaikelis gimė labai lengvai, namuose, ir galvojau, kaip čia dabar – eisiu greitai pas ginekologę apžiūros, bet nešiuos ir vaikelį? Taip pat mąsčiau, kaip čia atsitiko, kad echoskopas vis rodė berniuką, o gimė man mergaitė (mat tą dieną matytas kūdikis kaip tik buvo mergaitė), ir mano nėštumas dar tik 5 mėn., o vaikelis gražučiukas, sveikučiukas, išnešiotas 🙂
Taigi mano sapnus veikia daugiausia mintys ir dienos įspūdžiai. Matyt, ne kitaip ir kitoms. Laimei, visi tie košmarai ir košmariškos jausenos praeis sulig devintu nėštumo mėnesiu ir viskas užsimirš. Deja, prasidės kiti vargeliai… Džiaukimės, kad savo kelyje esame ne vienos 🙂

Tekstas parengtas pagal babycentre.co.uk, womenshealthcaretopics.com, parentsconnect.com, bei kuklią patirtį.

Paveikslas – Henry Fuseli, „Košmaras“, drobė, aliejus, 1790 – 91 m., Frankfurto Goethes muziejus.

Taip pat skaitykite apie pykinimą ir kaip jį sumažinti; apie keistus maisto įgeidžius, vidurių užkietėjimą ir dažną norą šlapintis; apie įvairius skausmus, emocijų audras ir galimą persileidimą.

2 Comments

  1. Pingback: Nėštumo pradžios “malonumai”: skausmai ir emocijos | Dirbu Mama

  2. Pingback: Nėštumo pradžia (1-4 sav.) | Dirbu Mama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *