Akimirkos
Leave a comment

Nėštumo pradžia (9-12 sav.)

9–12 nėštumo savaitėmis vaikelis išoriškai mažai keičiasi, nes didžiausi virsmai vyksta jo viduje, po oda. Išoriškai daugiausia matome tik tai, kad jis nepaliaujamai didėja.

9 nėštumo savaitę mažylis yra apie 2–3 cm ilgio, kitaip sakant, maždaug vynuogės dydžio, ir sveria kiek mažiau nei 2 g. Nuo šiol jis jau vadinamas ne gemalu, o vaisiumi. Kad ir kaip sunku patikėti, bet toks mažulytis organizmas jau atrodo ir funkcionuoja kaip didelis žmogus. Visos galūnės savo vietose, tik galva santykinai didelė – pusė viso kūno. Taip yra todėl, kad ten formuojasi labai sudėtingos struktūros: regos aparatas, smegenys. 9 savaičių mažylio akys užsimerkia ir atsimerks tik apie 26–27 nėštumo savaitę. Jau susiformavę lyties organai, bet jie tokie mažulyčiai, kad gydytojas dar nepajėgs pasakyti, ko laukiatės. Vidiniai organai veikia. Artimiausiomis savaitėmis jie dar tobulės, didės, todėl labiausiai augs vaiko masė. Doplerio aparatu jau galima išgirsti pirmuosius širdies dūžius. Vaikelio širdis plaka dukart greičiau nei mamos, bet ją „sugauti“ kartais būna sudėtinga, nes vaikutis dar turi daug vietos judėti, be to, gali būti ir nusisukęs. Raumenys taip pat funkcionuoja, todėl jau dabar prasideda „šokiai“: vaikelis reaguoja į mamos kūno judesius, garsą, šviesą. Deja, mama judesių dar kurį laiką nejaus.

Mamos gimda vis auga. Dabar ji yra maždaug mažo meleono dydžio. Dažną moterį džiugina, kad krūtys didesnės, bet, deja, jos jautrios. Taip pat tamsiąjame laukelyje atsiranda baltų iškilumų, vadinamų Montgomerio mazgeliais. Tai riebalinės liaukos, kurios drėkins spenelius maitinant.

9 nėštumo savaitę moteris greičiausiai jausis labiau mieguista ir apdujusi, nei bet kada, taip pat pastebės, kad auga svoris. Jis veikiausiai didėja dėl gausėjančių skysčių, ne dėl ko kito. Jeigu nėštumas ne pirmas, šiuo laiku dažniausiai jau ima kyšoti šioks toks pilvukas. Kitu atveju dar tikrai nieko nesimatys, bet vargins pykinimas, mieguistumas, nugaros ir kitokie skausmai. Daugelis moterų 9 nėštumo savaitę pradeda jausti smarkius nuotaikų svyravimus, pasidaro daug jautresnės visokiems mažmožiams: susinervina dėl niekų, apsiverkia žiūrėdamos reklamą. Tai dėl padidėjusio progesterono kiekio. Tačiau jeigu moteris dažnai jaučia ypač didelį liūdesį, verčiau pasitarti su gydytoju, nes priešgimdyvinė depresija – gana dažnas reiškinys.

10 nėštumo savaitę vaikelis sveria jau 4 g ir yra apie 3–4 cm ilgio. Jo inkstai gamina didelius kiekius šlapimo. Laimei, dar maždaug 30 savaičių nereikės keisti nė vienų sauskelnių! Vaikučio smegenyse kas minutę susidaro apie 25 tūkst. neuronų. Mama turbūt jaučiasi tiek neuronų kas minutę prarandanti, nes nuolat yra išsiblaškiusi, vis ką nors pamiršta… Tai būdinga nėščiosioms. Ima formuotis išorinė vaisiaus ausis. Ausys kol kas yra palyginus žemai, bet augant galvai jos pasislinks aukštyn. Formuojasi dantų užuomazgos, taip pat pirštų nagai ir pirmieji plaukučiai (dėl to mama gali pajusti, kad jos plaukų ir nagų išvaizda prastėja). Ryškiai matyti sruburas.

Mamos širdis pradeda varinėti vis daugiau kraujo. Nėščiosios organizme paprastai būna apie 40–50% daugiau kraujo nei yprasta. Jis reikalingas gimdai ir placentai, kitaip sakant, palaiko vaikelio gyvybę. Šitiek daug kraujo kartais virsta tikru iššūkiu, gali imti plėstis kojų venos. Kad kraujo apytaka vyktų sklandžiai, reiktų kasdien pasivaikščioti, miegoti ant kairiojo šono, kai yra galimybė, laikyti kojas pakeltas ant, pvz., pagalvės, nesėdėti koja ant kojos, vengti ilgai stovėti ar sėdėti. Venos gali plėstis ir kitose kūno dalyse, išburkti išangė, lytinės lūpos, taip pat nėščiosioms būdingos gausiau kraujuojančios, paburkusios dantenos. Gimda vis dar telpa pilvo ertmėje, bet jau galima ją užčiuopti šiek tiek virš gaktos kaulo. Didesnių drabužių dar nereikia, nors juosmuo jau platėja.

11 nėštumo savaitę vaikelis yra tokio dydžio, kad tilptų mamai į delną. Pats vaikelis jau geba sugniaužti ir atgniaužti kumštį. Įvairūs įgimti defektai išsivysto maždaug iki 10 savaitės, todėl šio laikotarpio echoskopija ir kitais tyrimais galima nustatyti, ar vaikelis sveikas. Iš specialių apsigimimų tyrimų Lietuvoje bene dažniausiai atliekamas tyrimas dėl Dauno sindromo. Žinoma, nėra būtinybės jį darytis visoms. Jeigu nepatenkate į rizikos grupę ir jūsų gydytojas neįžvelgia jokių galimų požymių, kam dar papildomai nervintis? Kadangi visi pagrindiniai vaikučio organai jau susiformavę, tai jį mažiau žeidžia ir aplinkos poveikis, tačiau vengti prirūkytų patalpų, kenksmingų cheminių medžiagų kosmetikoje ar buityje ir pan. reiktų visą nėštumą.

Dažna moteris dar neatrodo nėščia, nors pati ir pastebi, kad pilvelis kiek suapvalėjo. Norisi, kad jis išlįstų kuo greičiau, bet galima ir pasidžiaugti, kad vis dar įtelpame į tuos pačius džinsus ar mėgstamą suknelę.

12 nėštumo savaitė paprastai yra labai laukiama, nes iki šio laikotarpio dažniausiai baigiasi visos nėštumo pradžios bėdos, kaip pykinimas ir pan., po vizito pas gydytoją aišku, kad vaikelis sveikas, be to, nuo 12 savaitės smarkiai sumažėja persileidimo rizika. Taigi tai laikas, kai jau galima drąsiai visiems sakyti: „Aš nėščia!“

Baigiantis blogumui dažna mama pajunta, kaip grįžta apetitas. Svarbu nebūti alkanai, bet nereikia valgyti už du. Galima jau nustoti gerti folio rūgštį, nes vaikelio nervų sistema susiformavusi, tačiau valgyti sveiką ir visavertišką maistą būtina.

Mažylis dabar sveria 10–15g ir yra apie 6,5 cm ilgio. Jo akys pasislinko į patį veido priekį, o ausys pakilo į reikiamą aukštį. Vis labiau ryškėja nosis ir smakras. Ankstesnėmis savaitėmis užsimezgę nagai dabar ima augti ir augs iki pat gimimo. Nenuostabu, kad dažnas kūdikis gimsta ilgais nagais, kuriuos reikia tuoj pat nukarpyti!

Vaikelis vis daugiau ryja amnioninio skysčio, kuriame gyvena, o deguonį gauna kartu su krauju, per virkštelę. Bet atranda ir savo rankas – kartais mėgsta apsižioti kumštuką ar kurį pirštą. Aštrėja refleksai: jeigu pilvukas pabanksojamas, vaikelis ima judėti. Gaila, to dar nejusite, nebent galite pamatyti ultragarsinio tyrimo metu. Nėra ko jaudintis, jeigu tirdamas gydytojas pasakys, kad jūsų placenta yra žemai. Maždaug 9 atvejais iš 10 ji pakyla iki 28 nėštumo savaitės ir galima be rūpesčių gimdyti pačiai.

Gimdą dabar galima užčiuopti pilvo apačioje. Panašu, kad greitai prireiks laisvesnių drabužių! Pastebimi odos pokyčiai: jeigu mama strazdanota ar šlakuota, dėmelės ir taškeliai veikiausiai taps ryškesni. Taip pat ima ryškėti pigmentinė linija išilgai pilvo, tamsėti laukeliai aplink spenelius. Saulė nėščiąsias taip pat greičiau ir smarkiau „ima“, bet būtina įsitikinti, kad naudojamas kremas nuo saulės tinka nėštumo metu.

Jeigu niekada nerašėte dienoraščio, galbūt pats laikas pradėti! Žinoma, dabar galvojate tik apie nėštumą ir atrodo, kad niekada nepamiršite to pykinimo (galimas daiktas, kad šito, bet tik šito, ir nepamiršite), tačiau kai tik pagimdysite, užplūs visai kitos emocijos ir visi šie devyni mėnesiai nueis į užmarštį. O juk jūsų kūne vyksta šis tas stebuklingo, neįprasto. Galbūt tai bus tik vieną kartą gyvenime. Kodėl šio vyksmo įspūdžių neužrašius?

Aš pati rašiau nėštumo dienoraštį vienam vaikui, dabar rašau kitam. Tai bus ne tik prisiminimas, bet galbūt ir kažkiek naudingos informacijos jiems patiems besiruošiant tėvystei, o svarbiausia – tai būdas komunikuoti su dar negimusiu vaikeliu! Be rašymo dar rekomenduočiau nepatingėti ir kas kelios savaitės nufotografuoti vis ryškėjantį pilvuką. Jei fotografuositės kaskart toje pačioje aplinkoje, ta pačia poza, su tais pačiais drabužiais ar be drabužių, pasibaigus laukimo mėnesiams turėsite gražią virsmo nuotraukų kolekciją, kurią nesunkiai galėsite sudėti į skaidrių filmuką. Taip pamatysite, kad pokyčių buvo kur kas daugiau nei „be pilvo” ir „su pilvu” 😉

9 Weeks Pregnant 10 Weeks Pregnant
11 Weeks Pregnant 12 Weeks Pregnant

Tekstas parengtas pagal babycentre.co.uk, womenshealthcaretopics.com, parentsconnect.com, pampers.lt ir kuklią patirtį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *