Vaiko sveikata
comments 2

Kai užpuola sloga ir kosulys

Kur buvus, kur nebuvus, pas mus ir vėl sloga, o su ja ir kosulys. Šiuo metu labiausiai serga mažasis. Na, nelaikau aš to rimta liga ir apskritai beveik nelaikau liga, tiesiog daugiau dėmesio ir priežiūros vaikui reikalaujančiu laikotarpiu.

Kai kas galbūt galvoja, kad mes šitiek ilgai sergam, nes nieko nedarom arba užsiimam saviveikla, kuri neduoda rezultatų. Taip nėra. Aną kartą, kai visi slogavom ir kosėjom, ilgą laiką lankėmės pas gydytoją kas kokias 4 dienas, ir su ja pasitardami išbandėm įvairiausius gydymosi būdus nuo liaudies medicinos iki antibiotikų. Pastebėjau, kad geriausią poveikį slogai turi sūrus vandenėlis, kosuliui – masažas, bendrai organizmo būklei – juodųjų ridikų sultys. Žinoma, veiksmingiausia naudoti kelias gydymosi priemones iš karto, t. y. farmacinių ir liaudiškų priemonių kompleksą.

Sūrų vandenėlį gaminau pagal Angelo mamos receptą, surašytą komentare po mano straipsniu apie slogą:

Užvirini 1l vandens, įberi 1 nubrauktą šaukštelį druskos ir dar kelias minutes pavirini. Atvėsusį vandenėlį lašini į nosį. Pats skystymėlis suskystina gleives, tad įsilašinus lengviau išpūsti / išsiurbti nosytę, o druska dezinfekuoja, turi gydomąjį poveikį kvėpavimo takams.

Galvojau, kiek ten lieka tos druskos, kai tik tiek tededi ir dar pavirini, bet tikrai jaučiasi sūrymėlis. Šiek tiek graužia nosį, jeigu jau labai nušnirpšta ir slogos nuvarginta.

Tą sūrų vandenėlį, anot Angelo mamos gydytojos, galima naudoti 4 savaites, bet tiek neprireikia 🙂 Lašinomės mes jį abu su vyresnėliu. Iš esmės tai kaip vaistinėse perkamas jūros vanduo, tik praktiškai nemokamai 😉

Juodųjų ridikų sultis gaminau pagal Austėjos bloge parašytą receptą:

Sutarkuotą juodąjį ridiką sumaišai su medumi. Po kelių valandų išsiskiria sultys. Tas sultis suaugusieji turi vartoti po 1 šaukštą, o vaikai – po 1 šaukštelį 3 kartus per dieną.

Gėriau tik aš, nes tėtukas pažiūrėjo į tai skeptiškai, o vyresnėliui labai nepatiko skonis. Nors nepasakyčiau, kad jis kuo labai ypatingas: saldus syrupėlis su švelniu ridiko prieskoniu.

Kūdikiui, manau, netinka, nes mažyliai netoleruoja medaus, o ir ridikas jiems turbūt per stiprus. Tad mažiuko imuninę sistemą stiprinu ir kvėpavimo takus gydau svogūnų inhaliacijomis:

Perpjauni svogūną bent jau pusiau, o galima ir išvis susmulkinti, sukrauni į indelį ir padedi prie galvos. Ypač gerai, kai miega, tai tikrai visad toj pačioj vietoj nosis bei burna ir tikrai prikvėpuoja 🙂 Galima kartu su svogūnu dar pripjaustyt ir česnako.

Kartais gudrauju taip: iš pradžių perpjaunu svogūną pusiau. Kai nugaruoja, tada tas puseles dar pusiau, o jeigu dideli dar gabalai, tai ir trečiam kartui užtenka. Galiausiai, jei dar svogūnas ne visiškai sudžiūna, susmulkinu į sriubą, faršą, troškinį 😉

O apie masažą galiu pasakyti štai ką:

  1. mūsų tėtukas kartais pasimasažuoja nugarą elektriniu masažuokliu ir sako, kad paskui atsikosėti daug lengviau;
  2. vyresnėliui, kai naktį užsikosėdavo, patepdavau krūtinę Resorban`o tepalu. Žinoma, veikia ir jo garai, ir šildantis efektas, bet, man regis, stiprų poveikį turi ir tai, kad tepaliuką reikia gerai įtrinti. Betrinant smarkiai išjudini krūtinės ląstą ir „nupurtai“ skreplius.
  3. mažuliui, kai gydytoja pastebėjo, kad einama link bronchito, teko gerti antibiotikus, tačiau jie tikrai nepadarė jokio poveikio, kaip ir kalba teorija. (Nors didžiajam po antibiotikų bronchitas praėjo.) Tada ėjom į masažus. Teko daug kur skaityti, kad bronchitui ir kosuliui gydyti labai veiksmingas yra vibracinis masažas. Iš tiesų mažuliukui labai padėjo: masažuotoja „atmušė“ visus skreplius, paskui skatino atsikosėjimą ir po kelių tokių seansų karkalai išnyko.

Dabar vėl mūsų pypliukui prasideda sloga su kosuliu, tad stengiuos prisiminti masažuotojos prijomus ir naršau internetą, gal yra kas nors gatavo, kuo galiu su visais pasidalinti. Atradau tokį Lietuvos medikų straipsnį, kuris kaip tik pabrėžia masažo svarbą gydant kvėpavimo takų ligas:

„Kalbant apie įvairias fizioterapijos procedūras, padedančias mechaniškai išvalyti kvėpavimo takus, būtina pabrėžti, jog jos yra labai svarbi ir neatsiejama CF kompleksinio gydymo dalis. Deja, praktikoje mes labai dažnai susiduriame su situacijomis, kai tėvai pro ausis praleidžia rekomendacijas dėl šių procedūrų svarbumo ligos eigai ir prognozei.
Būtina įtikinti ligonį ir jo tėvus, kad net ir patys naujausi gydymo būdai ar stipriausi antibiotikai nebus veiksmingi, jei kvėpavimo takai bus užsikimšę gleivėmis ir jos nebus pašalintos. Jas būtina pašalinti iš kvėpavimo takų visomis turimomis priemonėmis.“

(Čia kalbama konkrečiai apie CF – cistinės fibrozės gydymą. Tai tokia paveldima liga, pažeidžianti gleives gaminančių liaukų veiklą, todėl ja sergantys žmonės dažnai serga bronchitu, plaučių uždegimu. Tad iš esmės straipsnis yra apie kvėpavimo takų ligų gydymą.)

Veiksmingiausiomis fizioterapijos priemonėmis įvardijamos tokios:
a) krūtinės ląstos vibracinis masažas,
b) posturalinis drenažas,
c) specialūs kvėpavimo pratimai,
d) krūtinės ląstos perkusija rankomis ar mechaninėmis priemonėmis.

Paukščių kalba, ane? 🙂 Iš tiesų viskas elementaru ir paprasta. Netrukus parašysiu daugiau. Jau.

Paveikslėlis iš squidoo.com

2 Comments

  1. Pingback: Masažas nuo bronchito ir kitų kosulių | Dirbu Mama

  2. Pingback: Protingesnė už gydytoją | Dirbu Mama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *