Akimirkos
comments 3

Tulpių diena – hmm?

Turbūt 90% žmonių kovo 8-ąją sieja su tulpėmis – vyrai perka tulpes ir dovanoja moterims. Mūsų tėtukas vakar sako: „Aš tau rytoj nenupirksiu gėlių, gerai?“ Gerai! Juk ši diena – ne apie gėles.

Vieną kartą Clara Zetkin (1857–1933) neapsikentė ir sušaukė visas moteris kovoti už geresnį moterų gyvenimą. Moterys už daug ką kovojo: už teisę dirbti, mokytis, balsuoti. Kai kurias šių teisių turime, už kitas vis dar tenka ir toliau kovoti. Vis dar skaudus lyčių lygių galimybių klausimas, visoks moterų išnaudojimas, seksualinės priekabės, smurtas. To nepatiriančios moterys irgi turi už ką kovoti: už teisę žindyti, gimdyti ne ligoninėje, apmokamas vaiko priežiūros atostogas, sveiką maistą, kosmetiką be kenksmingų priedų ir t. t.

Kurioj vietoj čia gėlės? Na, taip, moterys mėgsta gėles. Mėgsta jos ir vakarienę prie žvakių, pilną putų vonią, SPA procedūras, gerą koncertą ar spektaklį, naują suknelę, profesionalų manikiūrą, atsinaujinti šukuoseną ir daug kitų dalykų. Bet kovo 8-oji kalba ne apie malonumus, o apie tai, kaip palengvinti moterų gyvenimą. Tai gal vietoj gėlių labiau tiktų užleisti eilę, praleisti moterį sankryžoje, padėti panešti sunkų nešulį, apsiimti daugiau buities darbų ar išvaduoti ją nuo kokios darbo užduoties? Štai kinai šia proga suteikia moterims pusę laisvos dienos. Argi ne puiku? O paskui jau gali būti ir tulpės, ir visa kita, ar ne?

3 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *