Akimirkos
comments 9

Liemenėlės nėščiosioms ir žindančioms mamos + dovana, tinkanti bet kuriai, dėvinčiai apatinius

Ateina kartais laikas pasilepint. Ką ten pasilepint, pasirūpint savim! Vis atidėliojau ir pagaliau!!! Turiu naują, gražią ir be galo patogią maitinimo liemenėlę! 😀 Neįsivaizduojat, kaip džiaugiuosi, nes jau tiek mėnesių pravaikščiojau su ištįsusiom ir nebelaikančiom nuo skalbimo, o labiausiai nuo to, kad žindant visos apimtys smarkiai sumažėjo, tad dabar tokia atgaiva ir palaima!

Parduotuvėlę LiLu man užrodė viena draugė. Ačiū jai be galo, nes tai nuostabus atradimas! Kai aplink visa, kas kokybiška ir gražu, yra žiauriai brangu, o visa, kas pigu, atrodo šiaip sau ir nekelia pasitikėjimo, LiLu – pats aukso viduriukas. Pati parduotuvėlė tiek gyvai, tiek internete labai miela ir patraukli, asortimentas įvairus, kainos įkandamos kiekvienai mamai, ir nėra jokio pasikėlimo, būdingo kitoms super duper gerų daiktų parduotuvėlėms. Štai kaip turėtų būti daromas verslas!

Mano pažintis su maitinimo liemenėlėmis prasidėjo, žinoma, su pirmuoju vaikeliu – maždaug prieš 4 metus. Liūdna, kad šitam fronte nuo to laiko praktiškai nieks nepasikeitė. Dauguma prekybos vietų siūlo nebrangias (~60 Lt) latviškas Tonus Elast liemenėles (visad maniau, kad jos lenkiškos, nes atrodo pigiai ir vadinasi slaviškais vardais: Aliona, Marina, Eva ir pan.). Man nepatinka jų nei išvaizda, nei medžiaga, nei forma tinka.

Draugės buvo išgyrusios angliškas Emma-Jane. Jas esu mačius tik „Mažylio pasaulyje“, gal dar „Kotrynoje“, pasirinkimo mažai, kainos nuo ~100 Lt. Ten važiavau vos grįžus iš ligoninės su pirmagimiu, bet pradžioje dariau daug klaidų ir pienas dar nebuvo pradėjęs kaip reikiant gamintis, tad reikėjo mažo dydžio ir tokio buvo tik vienas modelis iš poliamido.

Negana to, kad sintetiniai apatiniai man apskritai nepatinka, ant šios liemenėlės iškart likdavo bjaurios dėmės nuo tepaliukų ir bėgančio pieno, be to, pati medžiaga tiek skysta, kad visai nelaikė formos. Kai pienas pagaliau plūstelėjo, apskritai turėjau šios liemenėlės atsisakyti, nes po atsidarančiais kaušeliais liekanti siaura gumos petnešėlė įsiręždavo į krūtį. Supratusi, kad būtent dėl to man nuolat formuodavosi guziukai ir pabrinkimai, kurį laiką visai nedėvėjau liemenėlės.

O, ta laisvė buvo nereali! Tuo laikotarpiu neturėjau nė mažiausios problemėlės, tik stigo būdo įklotukui prilaikyti, be to, norėjosi, kad kas prilaikytų ir pačią krūtį. Juk pritvinusi pieno ji daug daug sunkesnė. Nors labai bijojau vėl prisidaryti guzelių, po kurio laiko ryžausi dar kartą apsilankyti toje pačioje parduotuvėje ir šįkart išsirinkau miegojimo liemenėlę:

Sakyčiau, nuo tokios liemenėlės reiktų ir pradėti. Ji iš švelnios medvilnės ir užtenka vos 5% elastano, kad puikiai prilaikytų bet kokio dydžio krūtinę (tinkama nuo B iki DD). Idealu žindymo pradžioje, kai tos pačios moters krūtys net keletą kartų per dieną pasikeičia nuo B iki DD 🙂 Jei gerai pamenu, tai visą pirmagimio žindymo laikotarpį ir išvaikščiojau su šia liemenėle. Nors ji iš gana storos medžiagos, bet tiko ir vasarą – sugerdavo prakaito perteklių, o Y formos petnešėlės nugaroje leido dėvėti palaidines atviromis mentėmis.

Pirmojo nėštumo laikotarpiu mano krūtys praktiškai nesikeitė, tačiau antrajam vaikučiui organizmas pradėjo ruoštis jau ankstėliau. Į nėštumo pabaigą krūtys ėmė didėti ir sunkėti. Tada vėl būtų pravertusi toji Emma-Jane miegojimo liemenėlė, bet nebuvau jau tokia stambi kaip gimus pirmagimiui, tad įsigijau naują – dar tampresnę sportinę – eilinę iš kažkurio prekybos centro (beje, kokybei nieko negaliu prikišti!), o kai galiausiai krūtys visai apsunko, Triumph`e išsirinkau tokią „bobutišką“, panašią į šią:

Be lankelių, plačiomis petnešėlėmis, plačiais užsegimais, gerai prilaikanti viską savose vietose. Skirta dėvėti namuose, atsipalaidavimui, vadinasi, tokia iš tiesų ir turėtų būti liemenėlė 😀 Jeigu jos kaušeliai atsisegtų, turbūt daugiau nebūčiau sukusi galvos dėl kokių nors liemenėlių. Tačiau gimus antrajam turėjau tik tą no-name iš prekybcentrio, kuri, beje, puikiausiai tiko ir maitinimui, bet, žinia, speneliai šiuo laikotarpiu pasidaro gana jautrūs ir man pradėjo nemaloniai kutenti sintetinis siūlės apvadas, einantis tiesiai per kaušelio vidury – vienintelis, ką galėčiau prikišti tai liemenėlei.

Na ką, leidausi į naujus horizontus – ne taip seniai buvo atsidariusi mothercare parduotuvė. Dar turėjau kažkokį kuponą, tai dvi medvilninės liemenėlės žindymui atsiėjo po ~50 Lt. Mano antragimis – nuostabus valgytojas, tad netrukus nuvalgė mano papildomai priaugtus kilogramus ir dar daugiau. Liko tos liemenėlės ant manęs kaboti…

Ilgai kaupiausi ir ruošiausi į naujas paieškas, vis perversdavau mamų skelbimus – gal kas nors bus ką stebuklingo iš užsienio parsisiuntę, tačiau nieks taip ir neužkabino, kol viena draugė lyg tarp kitko nepaminėjo LiLu. Fantastika! Kur kitur esat matę liemenėlių maitinančioms už 35–66 Lt? Kokybiškų! Nuo 70 Lt jau prasideda visokie nėriniuoti grožiai ir prabangos ir tik viena liemenėlė kainuoja virš 100 Lt! Argi ne Rojus? Medžiagų sudėtis įvairi – nuo 100% medvilnės iki nailono su laikra, bet dauguma liemenėlių bent iš dalies yra medvilninės.

LiLu prekiauja tiek internetu, tiek „gyvai“. Jeigu esate Vilniuje, maitinimo liemenėlę pirksite pirmą kartą ir rasti tinkamą jums bent tiek sudėtinga, kiek man, rekomenduočiau užsukti į parduotuvėlę. Ją rasti bus daug lengviau, jei atsiminsite, kad iškabos reikia dairytis ne Rūdninkų gatvėje, bet įėjus į 12-o namo kiemo gilumą. Ten sutikau mielą moterį Eglę, kuri padėjo išsimatuoti kone visą žindymo liemenėlių asortimentą, kol galiausiai išsirinkau prabangiąją „Naomi“:

Visai nepanašu į mane, kad tokiomis liemenėlėmis domėčiausi, bet man ji taip tiko ir patiko – tiesiog prigludo kaip oda ir nei atimsi, nei pridėsi – kad negalėjau neimti. Nešioju ją jau panašiai mėnuo, kasdien daug kartų tampau kaušelius įklotukui įdėti, daug kartų segioju, esu skalbusi (ir ne rankomis, kaip rekomenduojama, o tik rankiniu režimu skalbyklėje…), ir ji vis dar tokia pat kaip iš paveiksliuko!

Iš nuotraukos atrodo standi, bet iš tikro – visiškai minkštutė, lyg keli medvilnės sluoksniai (vidinėje dalyje ten ir yra vien tik švelnutė medvilnė). Puikiai laiko krūties formą, ją šiek tiek pakelia elastingais, nespaudžiančiais lankeliais. Galiu galvą guldyt, kad jie tikrai nespaudžia, nes matuojantis teko įsibrukti į keletą per mažų, dėl to veržiančių modelių ir vien tų kelių minučių + vieno praleisto maitinimo užteko, kad susidarytų maudžiančios pieno sąstovio zonos. Tuo tarpu su šia liemenėle ir pusdienį nežindžius nesu patyrusi jokio diskomforto.

Žinoma, tam įtakos turi ne tik elastingi lankeliai, bet ir tinkamai parinktas dydis. Ar žinojote, kad renkantis liemenėlę su lankeliais, jie turi eiti bent per pirštą toliau, nei prasideda krūtis, maždaug per vidurį tarp krūties ir pažasties? Mano patirtis patvirtina šią taisyklę kaip ir visą kitą teoriją, kurią pravartu žinoti renkantis maitinimo liemenėlę:

  • Žindymo laikotarpiu krūtis gali pasunkėti dvigubai, todėl liemenėlė turi užtikrinti tinkamą krūties prilaikymą. Liemenėlės kartais reikia vien tam, kad būtų kur įsidėti tekantį pieną sugeriantį įklotėlį ar rinkiklį.
  • Dar nėštumo metu daugelio moterų krūtys ir ypač speneliai pasidaro jautresni, todėl verta rinktis liemenėlę iš natūralių – nedirginančių ir kvėpuojančių – medžiagų. Krūtys taip pat apsunksta, didėja jų apimtis, todėl reikia gerai prilaikančios, tačiau netrukdančios kūno pokyčiams liemenėlės.
  • Iškart po gimdymo geriausiai tinka sportinio tipo liemenėlė, nes ji tikrai nevaržo, gerai prilaiko ir puikiai prisitaiko prie bet kokių formų ir transformacijų. Dar geriau – jeigu išeina, pirmomis savaitėmis visai nedėvėti liemenėlės. Jokiu būdu nerekomenduojama liemenėlė su lankeliais.
  • Kai pieno gamyba nusistovi, galima rinktis patinkančią liemenėlę lengvai viena ranka atsegamais kaušeliais. Tačiau net ir šiuo laikotarpiu reiktų atkreipti dėmesį į kaušelių elastingumą: ekstra situacijose priplūs daugiau pieno, galbūt reikės įsidėti pieno rinktuvą ar sugeriantį įklotėlį. Taip pat geriausia rinktis natūralių, kvėpuojančių pluoštų bei lengvai prižiūrimas liemenėles. Jeigu yra lankeliai, tai tik ne metaliniai, be to, jie neturi užeiti ant krūties, geriausia maždaug per pirštą nuo krūties linijos.
  • Reiktų atkreipti dėmesį, kad vidinė kaušelių dalis būtų švelnios, natūralios medžiagos; kad prilaikanti juostelė, liekanti atsegus kaušelį, būtų pakankamai plati ir nespaustų; kad liemenėlės užsegimas turėtų bent kelias laisvas pozicijas, jog formoms keičiantis būtų galiam padidinti ar sumažinti liemenėlės apimtį.
  • Kai moteris žindo metus ir ilgiau, norisi ne tik komforto. Pasiilgstama gražesnių apatinių, dėvėtų prieš nėštumą. Štai tada verta pasidairyti nėriniuotų, spalvingesnių, su gipiūro sluoksniu modelių. Atrodo nereikšminga, bet kiek tai prideda džiaugsmo savimi ir geros nuotaikos!
  • Miegojimui liemenėlės nereikia. Verčiau rinktis krūtis prilaikančius marškinėlius ar naktinukus. Miegoti su liemenėle griežtai nerekomenduojama pirmąjį mėnesį po gimdymo, kai krūtų apimtis keičiasi daug kartų per parą ir dažnai labai smarkiai. Apskritai gulint krūtys įgauna kitą formą, o liemenėlė gali trikdyti limfotaką. Į tai turėtų atsižvelgti ne tik žindančios mamos, bet visos moterys.
  • Toms, kurioms ramiau viską pirkti pagal sąrašą, rekomenduojama paskutinį nėštumo mėnesį maitinimui įsigyti 1-2 liemenėles, didesnio nei nešiojama dydžio. Paskui patariama turėti 3: vieną ant kūno, kitą skalbiamą, trečią – džiūstančią. Bet geriausia, žinoma, reaguoti į dabartinius poreikius ir  neužbėgti įvykiams už akių.

Eglė iš LiLu taip pat papasakojo, kaip reiktų tinkamai dėvėti liemenėlę (aš to tikrai nežinojau!):

  • Petnešėlių ilgis yra tinkamai sureguliuotas, kai už petnešėlės galima užkišti du pirštus.
  • Liemenėlės apimtis (po krūtine) yra tinkama, kai patempus už sagtelės išsitempia maždaug 5 cm aukščio trikampis.
  • Pieno rinkikliai ir įklotėliai tikrai tilps, jei segint liemenėlę už kaušelio išeina įkišti delną.

Na o dabar – džiugioji dalis! 🙂 LiLu sveikina visas mamytes artėjančios Motinos dienos proga ir dovanoja 10% nuolaidą visam neakcijiniam asortimentui. Ten yra apatinių, naktinukų ir maudymosi kostiumėlių ne tik nėštukėms ar maitinančioms mamoms, bet ir visoms kitoms moterims. Taip pat visokių apatinių marškinėlių, liekninančio apatinio trikotažo ir net šio to vyrams!

Kaip nuolaida pasinaudoti? Jeigu eisite į parduotuvėlę, tiesiog pasakykite, kad perskaitėte šį straipsnį DirbuMama.lt. Jeigu užsakinėsite internetu, įveskite nuolaidos kodą DIRBUMAMA. Eglė pasakojo, kad į grąžinimus perkant internetu žiūrima lanksčiai. Svarbiausia – patenkintos pirkėjos! 😉

P. S. nuolaida galioja nenukainuotoms prekėms nuo dabar iki gegužės pabaigos.

9 Comments

  1. Pingback: Kokią pirkti liemenėlę? | Nėštumo Kalendorius

  2. Pingback: Kokią rinktis liemenėlę? | Nėštumo Kalendorius

  3. Pingback: Nėštumo Kalendorius

  4. Pingback: Kokią rinktis liemenėlę? | Nėštumo Kalendorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *