Vaiko lavinimas
Leave a comment

Kaip su vaikais paminėti Baltijos kelią

Baltijos kelias -pasto zenklu blokas 2014

Šįmet sukanka 25-eri metai, kai du milijonai lietuvių, latvių ir estų sustojo į maždaug 600 km ilgio grandinę, reikšdami norą būti laisvais nuo Tarybų Sąjungos. Kai kurie iš jūsų galbūt irgi esate tokio pat amžiaus ar jaunesni, kiti gal dalyvavote 1989 m. Baltijos kelyje, tad pirmiausia galite su vaikais peržvelgti savo vaikystės ar senelių jaunystės nuotraukas iš šio įvykio ar tiesiog tų laikų.

Su 4+ m. vaikais galima pakalbėti apie tai, kuo skyrėsi gyvenimas tada ir dabar, su mokyklinukais – aptarti Molotovo-Ribentropo paktą, kurį liūdnai šis įvykis ir mini, su mažyliais – kad ko nors norint nebūtina muštis, šaukti, galima norą parodyti gražiai, elgtis mandagiai, tartis, stengtis ir pasieksi. Šia proga taip pat tinka kalbėtis apie vienybę, bendrumą, komandinį darbą (draugystę, broliškumą), nes tie žmonės susitelkė kartu ir taip nutiesė šį ilgą kelią, o paskui iškovojo laisvę. Jeigu jie būtų pykęsi, baręsi, kovoję vienas prieš kitą ir ėję kiekvienas savo keliu, nieko panašaus nebūtų įvykę, ar ne?

Jei esate muzikalūs, užtraukite „Bunda jau Baltija“:

Dainos žodžiai skamba trimis kalbomis, dainuojama apie tris seses, tad toliau galima kalbėti apie tai, kas ta Latvija, kas Estija, gal esate ten buvę? (darželinukai) Kodėl skiriasi šių šalių kalbos? Lietuvos ir Latvijos – tik šiek tiek, o Estijos – visai kitokia? (darželinukai-pradinukai) Kokios dar šalys priklausė Tarybų Sąjungai, kokie šio istorinio laikotarpio ryškiausi momentai, vadovai? (mokyklinukai)

Pažiūrėkite žemėlapį: kokio ilgio kelias iki jūros ar pas močiutę, o kokio ilgio nuo Vilniaus iki Talino, pamatuokite su liniuote; kur (pasaulio žemėlapyje) buvo išsidėsčiusi Tarybų Sąjunga?

Jei esate Vilniuje, aplankykite Baltijos kelio monumentus: skulptūrą Laisvės kelias (Konstitucijos pr. prie Pedagoginio universiteto žiedo) (gal turite ten savo plytą?) ir Baltijos kelio dvidešimtmečio atminimo grindinio plytelę (Katedros aikštė, prie bokšto) (tokios pat yra ir Rygoje bei Taline) bei Baltijos kelio pradžią (Katedros bokštas). Visos šios vietos – „interaktyvios“: galima „panardyti“ per Laisvės kelio kiaurymes, „pasimatuoti“ atminimo plytelės pėdą, susikibti rankomis nuo Katedros bokšto. Koks jausmas apima prisilietus prie istorijos? Ar užplūsta anų laikų pakilumas?

Jei esate ne Vilniuje, bet netoli kelio Vilnius – Panevėžys – Pasvalys – Ryga, penktadienį bus atidengti atminimo ženklai prie kelio Vilnius – Panevėžys (A2) esančiose poilsio aikštelėse: 32,1 km kairėje pusėje, 38,5 km dešinėje, 55,6 km dešinėje, 80,1 km kairėje ir 99,9 km dešinėje, o prie kelio Panevėžys–Pasvalys–Ryga (A10) – poilsio aikštelėse 19,5 km kairėje pusėje, 27,8 km dešinėje, 47,5 km dešinėje ir 62,9 km kairėje.

Manau, daugumoje miestų ir miestelių vyks tam tikri Baltijos kelio atminimo renginiai. Taip pat jų turėtų būti ir užsienio lietuvių bendruomenėse, pvz., Let’s Be Together Londone. Nepražiopsokite, nes tai galbūt vyksta jau šiandien, 22 d., o ne rytoj, rugpjūčio 23 d.

trispalve_zele

Grįžę namo pasiruoškit teminių užkandžių: Lietuvai, Latvijai, Estijai būdingų patiekalų, ar tokio maisto, kuris primintų šių šalių vėliavas (su Estija gali būti sunkiau) ar teritorijos formas. Gal norėsite suverti grandinėlę iš trijų Baltijos šalių vėliavų spalvų. O išsikirpti žmonių grandinę ir apjuosti ja stalą ar visą kambarį bus išties smagu. Gal su linksmais vaikais, o gal apvalią kaip snaigė?

Jei gerai įsižiūrėsit čia arba įsiskaitysit čia, pamatysit, kad visai paprasta nusipiešti ir išsikirpti savo žmogiukus. Gal tai bus apvedžiota vaiko nuotrauka? Jei piešite vieną žmogų per vidurį, išeis visa grandinė vienodų žmogiukų, jei du žmones (po pusę) susikibusius rankomis, kas antras bus skirtingas.

Esant norui ir išmonei leidžiant, kiekvieną žmogiuką galima nuspalvinti ar dekoruoti spalvotomis popieriaus ar medžiagos skiautėmis, blizgiais klijais ir t. t. Jei vaizduotė laki, galbūt kiekviena grandinėlė taps šeima, kiekvienas žmogutis įgis vardą ir turės savo istoriją.

Rugpjūčio 23 d. 12 – 18 val. paaugusius moksleivius nusiųskite į moksleivių pilietinių iniciatyvų dieną „Koks tu ir aš – tokia ir Lietuva“ prie Baltojo tilto: diskusijos, meno ir sporto užsiėmimai, muzika dėl geros priežasties.

Vakare visi vilniečiai turbūt rinksis Katedros aikštėje. Žadama vėliavų kėlimo ceremonija, meninė instaliacija ant Gedimino pilies, koncertas.

Daugiau renginių šia proga čia ir jie ne tik 23 dieną. Taip pat daug informacijos apie minėjimus čia.

***

Rugpjūčio 23 d. dar vadinama Juodojo kaspino diena.

2009 m. UNESCO įtraukė Baltijos kelią į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

Iliustracija – 2014 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje pasirodysiantis pašto ženklų blokas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *