Vaiko ugdymas
comments 5

Penki dalykai, kuriuos turite žinoti, planuodami išleisti vaiką į ugdymo įstaigą nuo 2016 m.

mokykla

Darželinukams

  1. Nuo 2016 m. sausio 1 dienos įsigalioja SAM ministro įsakymas dėl higienos normos HN 75:2010 pakeitimo. Dėl šio įsakymo keičiasi Vaiko sveikatos pažymėjimo forma (Nr. 027-1/a). Joje turi būti nurodoma, ar vaikas yra skiepytas nuo tymų, raudonukės ir poliomielito, o jei neskiepytas – kodėl. Jeigu vaikas neskiepytas nesant skiepų kontraindikacijų, į ugdymo įstaigą jis nepriimamas.

Jeigu lankote ugdymo įstaigą nuo 2015-ųjų rudens, Vaiko sveikatos pažymėjimą jau esate pateikę ir jis galioja vienerius metus, tad dabar administracija neturi kvaršinti jums galvos. Naujo pažymėjimo su įrašu apie skiepus reikės pradedantiems lankyti įstaigą nuo 2016 m. sausio 1 d. ir vėliau, taip pat tokį pažymėjimą nešame prieš kiekvieną rugsėjį, tad nuo rugsėjo – jau aktualu visiems, jeigu iki to laiko nepriims naujų teisės aktų pakeitimų.

Tymų, raudonukės ir poliomielito skiepai yra įtraukti į rekomenduojamų skiepų kalendorių. Poliomielitas yra tarp penkių ligų penkiavalentėje vakcinoje (DTaP+HIB+IPV), skiepijamoje 5 kartus: 2, 4, 6, 18 mėn. ir 6-7 metų; tymai ir raudonukė yra tarp trijų ligų MMR vakcinoje, skiepijamoje 2 kartus: ~15 mėn. ir 6-7 metų.

Priešmokyklinukams

  1. Nuo 2016 m. rugsėjo 1-osios dienos Lietuvoje yra privalomas priešmokyklinis ugdymas, t. y. prieš 1-ąją mokyklos klasę vaikas dar turi metus atlankyti nulinę klasę. Į ją privalo eiti visi vaikai, kuriems tais kalendoriniais metais sukanka 6-eri metai.

Galima leisti ir nuo 5-erių, jeigu raidos specialistai įvertina teigiamai (kreiptis į savo miesto psichologinę pedagoginę tarnybą). Neiti į jokią įstaigą sveikas šešiametis negali.

Priėmimo sąlygos į mokyklos priešmokyklinę klasę kiekvienoje įstaigoje šiek tiek kitokios, tad pasidomėkite. Dažniausiai iki šiol nebūdavo didelio vargo pakliūti (nereikia sausio pirmomis dienomis galvotrūkčiais lėkti užsirašyti), nebent išsirinkote aukštai vertinamos privačios mokyklos priešmokyklinę klasę. Tačiau gali būti pokyčių sulig privalomo priešmokyklinio ugdymo įvedimu. Kita vertus, didelio antplūdžio irgi nebus, nes ir taip daugiau nei 90% šešiamečių lankydavo priešmokyklinį ugdymą.

  1. Priešmokyklinis ugdymas organizuojamas keliais būdais: priešmokyklinė grupė darželyje, priešmokyklinė klasė mokykloje, mišri grupė darželyje.

Ką rinktis? Jeigu jau išsirinkote mokyklą ir joje organizuojama priešmokyklinė klasė, verta į ją eiti, jeigu vaikas nori pokyčių į „rimtesnius mokslus“, negąsdina, kad ten tikriausiai nebus sąlygų pietų miegui, norisi pratintis prie mokyklos aplinkos ir tvarkos. Verta žinoti, kad net jei eisite į tos pačios mokyklos 1-ąją klasę, pedagogas greičiausiai neliks tas pats (priešmokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogas – dvi atskiros specialybės), o priėmimo lengvatos žengiant į 1-ąją klasę, kaip jau esantiems toje įstaigoje, irgi nebūtinai bus suteiktos, nes priešmokyklinis ir mokyklinis ugdymas valstybinėse įstaigose dažnai laikomi atskiromis respublikomis. Iš kitos pusės, tai, kad x mokykloje lankote priešmokyklinę klasę, jūsų neįpareigoja toje mokykloje pradėti 1-ąją klasę.

Jei vaikas dar darželinukiškas ir draugai lieka darželyje, į mokyklą neskubėkit. Pirmos klasės vis tiek bus pilnos naujokų, jūsų vaikas nebus toks vienintelis. Paprastai mokyklos ir darželio priešmokyklinė klasė/grupė dirba tokia pačia metodika, pažangieji šiuo metu ima naudoti priešmokyklinio ugdymo priemones OPA PA!. Kitaip dirba tik mišrios darželio grupės. Ten, kur vaikai nėra aiškiai atskirti pagal amžių, taip pat vyksta priešmokyklinis ugdymas (dažniausiai individualizuotas), tad jeigu jūsų vaikas lanko tokią grupę ir jam ten gerai, drąsiai likite iki pat pirmosios klasės.

Tačiau jeigu jūsų vaikas neskiepytas nuo tymų, raudonukės ir poliomielito ir neplanuojate to daryti, gal verčiau rinktis mokyklą nei darželį (žr. 1 punktą). Nors formaliai higienos norma galioja visoms įstaigoms, teikiančioms ikimokyklinį ir (ar) priešmokyklinį ugdymą, tikėtina, kad ši naujovė bus visu griežtumu priimta tik darželiuose, nes bent dabar žiniasklaidoje kalbama vien apie darželius, bet apie mokyklas su priešmokyklinėmis klasėmis neužsimenama nė žodeliu.

Pradinukams

  1. Pirmadienį 8:00 val. prie geriausiomis laikomų valstybinių mokyklų nusidrieks gyva eilė tėvelių su prašymais priimti į pirmąją klasę, nes nemažą vaidmenį čia vaidina prašymo padavimo eiliškumas. Vertinant savo šansus ir poreikį paryčiais jau stovėti prie mokyklos durų, reiktų žinoti, kiek klasių planuojama formuoti toje mokykloje, pašniukštinėti, kiek ateis vaikų, turinčių pirmenybę (besimokančiųjų broliai ir sesės, lankiusieji tam tikrus darželius ir t. t.). Tačiau reikia nepamiršti ir to, kad nemažai tėvų paduoda prašymus į keletą mokyklų, tad realiai klasės susiformuoja tik besibaigiant vasarai.

Prie prašymo reikia gimimo liudijimo kopijos. Kai kurios mokyklos iškart reikalauja ir nuotraukos ar net kelių, kitose nuotrauką reikia atnešti po priėmimo, prieš pasirašant sutartį; sveikatos pažymą iki rugsėjo vidurio. Beje, kai kurios mokyklos prašymus priima apskritus metus, todėl atėję sausį galite nemaloniai nustebti vieta norinčiųjų sąrašo gale.

O man kyla klausimas, ar mokyklinukų sveikatos pažymose taip pat žymės skiepus? Nes forma tiek darželinukams, tiek mokyklinukams – ta pati. Bet svarstant, ar priimti vaiką, į skiepus turi atsižvelgti tik ikimokyklinį ir / ar priešmokyklinį ugdymą teikianti įstaiga. Tada dar vienas klausimas: jeigu mokykla turi priešmokyklinio ugdymo klasę, tai ji juk skaitosi priešmokyklinį ugdymą teikianti įstaiga. Tada visi jos (prieš)mokyklinukai nuo rugsėjo 1-osios praras teisę eiti į tą ugdymo įstaigą, jei yra neskiepyti nuo tymų, raudonukės ir poliomielito nesant kontraindikacijų? Bet tai tik mano teoriniai išvedžiojimai. Kol kas dėl skiepų kalbama tik apie darželius.

Visiems

  1. Viskas yra jūsų rankose, todėl turite teisę rinktis ugdymo įstaigą neatsižvelgiant į savo gyvenamąją vietą. Jūs taip pat turite teisę prašyme nurodyti pirmosios klasės pedagogą, pas kurį norite ugdyti savo vaiką, nors į tai nebūtinai bus atsižvelgta. Paskelbus priimtųjų sąrašą vis tiek viskas yra jūsų rankose ir jeigu jums nepatinka, kur pateko jūsų vaikas, jūs galite prašytis perkeliami į kitą grupę, klasę, priimami į kitą įstaigą. Jeigu tai, kas nepatinka, išlenda tik rudenį, vis tiek viskas yra jūsų rankose – ką nors keisti niekada nevėlu, o kentėti neverta, nes labiausiai kenčia jūsų vaikas, kuris nusipelno geriausio.

Tačiau nepamirškite, kad auksinių įstaigų/grupių/klasių/pedagogų nebūna: visi turi ir pliusų, ir minusų, tad pasverkite savo galva, kurių yra daugiau arba kurie yra riebesni. Ir vėl nepamirškite, kad viskas yra jūsų rankose, nes jūs formuojate, ką vaikas galvoja apie įstaigą ir joje dirbančius žmones, kaip jis bendrauja su jį supančiais vaikais ir suaugusiaisiais; nes jūs galite praturtinti darželį/mokyklą ar grupę/klasę knygomis, žaidimais, renginiais, išvykų ir veiklų idėjomis; nes jūs esate ir turite būti toks pat mokytojas savo vaikui kaip ir įstaigoje su juo užsiimantis pedagogas. Neatsiribokite nuo ugdymo įstaigos, nes tai, ką iš jos gaus jūsų vaikas, yra jūsų rankose.

5 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *