Akimirkos
Leave a comment

Moterys milijardierės

Pastaruoju metu pasirodė straipsnių apie „Forbes” paskelbtus turtingiausius pasaulio žmones ir moteris konkrečiai. Turtingiausiųjų tūkstantuke yra tik 14 moterų. „VŽ” aiškina, kad taip yra dėl vyraujančio požiūrio į moterų pasiekimus ir apskritai lygybę. Su tuo nesutikčiau, nes tada tame sąraše nebūtų tiek daug kinių – mat Kinijoje labai stiprus vyro garbinimas ir gaji antrarūšė moters padėtis. O iš 10 turtingiausių pasaulio moterų kinių yra lygiai 5! Tai labai didelis ir mane nustebinęs skaičius. Šaunuolės moterys Kinijoje! Ir toliau šluostykit nosis vakarietėms!

Dar „VŽ” sako, kad mažai moterų milijardierių yra todėl, kad pradėjusios verslą moterys yra mažiau linkę siekti didelių pelnų nei vyrai. Šitam teiginiui iš principo pritarčiau. Manau, kad vyrai galvoja apie verslą tam, kad padarytų gerą „biznį” ir maudytųsi piniguose, tuo tarpu moterims viskas dažnai prasideda iš noro šiek tiek užsidirbti ir paskui išsirutulioja į kažką daugiau arba ne. Taip pat, man atrodo, moterys yra dažniau linkusios užsiimti ne itin pelninga, labdaringa ir pan. veikla. T. y. vyrai, ko gero, iš pat pradžių siekia patekti į turtingiausiųjų tūkstantukus, šimtukus ir dešimtukus, tuo tarpu dažna moteris tiesiog ieško savirealizacijos.

Kas mane užkabino „VŽ” straipsnyje, tai įvardijimas, kad apie pusė iš tų 14 turtingiausių pasaulio moterų savo verslą pradėjo su vyru, broliu ar kitais artimaisiais. Tai vėlgi rodo, kiek moteriai svarbus aplinkos palaikymas ir harmoningas buvimas su ja, jeigu taip galima pavadint, o ne vien pelno ir panašių dalykų siekimas. Jau seniai manau (o gal tai moterims įgimta), kad jeigu visa šeima „pasineša” vieno tikslo link, dirba bendradarbiaudami, vienas kitą papildydami ir palaikydami, tai verslas sekasi išties daug geriau. Na, jį daug lengviau „išsukti”, kai dirba savi, o ne samdyti darbuotojai, nors, žinoma, atėjus laikui pasipildyti samdytais, iškyla šiokių tokių sunkumų. Bet juos įveikti lengva ar sunku, priklauso daugiausia nuo pačios asmenybės, manyčiau.

Įdomu dar pažvelgti, kuo gi užsiima tos turtingiausios moterys. Nenustebino, kad 4 iš 10 veikia NT srityje, 3 – drabužių pramonėje, o kitos jau įvairiai. Unikalus atvejis – Oprah Winfrey. Tai vienintelė verslininkė, kurios verslas – ne verslas. Tai milijardinis uždarbis iš pačios asmenybės. Kiek tokių Oprah`ų gali būti turtingiausiųjų tūkstantuke? Ir kiek jų gali būti per tūkstantmetį? Manyčiau, kad šis atvejis yra veikiau unikalus fenomenas nei galimas pakartoti dalykas. Taigi pasiraitokime rankoves ir kibkime į verslą, nes moterys gali jį padaryti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *