Vaikas auga
comments 3

Vaikui 21 mėn. (1 m. ir 9 mėn.)

Vakar taip pat buvo ta diena, kai mūsų žiogui suėjo 1 m. ir 9 mėn. arba 21 mėn. Štai ką apie tokio amžiaus pyplius pasakoja mano mėgstamas babycentre.co.uk:

Kai jūsų vaikas buvo visai kūdikis, jis spręsdavo, kada valgyti, kada miegoti, o kada žaisti. Nors skamba ironiškai, bet dabar, būdamas vyresnis ir savarankiškesnis, vaikas nori, kad už dienotvarkę būtumėte atsakingi jūs, tėvai. Vaikams būtina nusistovėjusi tvarka: tuo pačiu metu valgydamas, rengdamasis ar eidamas miegoti, mažylis jaučiasi saugesnis. O jums irgi lengviau! Kasdien žinote, kas bus toliau, nereikia planuotis kiekvieno rytojaus iš naujo.

Vaikas gali ne tik pasyviai dalyvauti kasdieniuose užsiėmimuose, bet ir prisidėti pats, pvz., tegu padeda paruošti pietus arba pats išsirenka pasaką prieš miegą. 21 mėn. mažyliui paprastai labai smagu perstumdyti baldus, padėti namų ruošoje, turėti savo lentynas, stalelį, kėdes. Jis galbūt jau moka pats apsirengti, nusiplauti ir nusišluostyti rankas ar išsivalyti datis jūsų padedamas.

Ar jau laikas pratinti ant puoduko?

Kažkuriuo metu tarp 1,5 ir 2 m. jūsų mažylis ims jausti, kada nori šlapintis ar tuštintis. Jūs taip pat imsite pastebėti tam tikrus ženklus – kai kurie vaikai pasitraukia nuošaliau, pritupia ar išrausta. Bet jutimas, kad tuoj kažkas įvyks, dar nereiškia, kad vaikas pasirengęs sėstis ant puoduko.  Štai keli pasirengimo ženklai:

  • Vaikas tuštinasi reguliariai, nei kietai, nei skystai.
  • Moka nusimauti ir užsimauti kelnes.
  • Mėgdžioja kitų veiksmus, susijusius su tualeto reikalais (domisi, kaip jūs tai darote, nori mūvėti kelnaites ir pan.).
  • Fiziškai parodo, kada tuštinasi (stena, pritupia ar pasisako).
  • Įvardija šlapimą ir išmatas (savais) žodžiais.
  • Supranta paprastus liepimus (pvz., „paduok man žaisliuką“).
  • Supranta, kada jam reikia ant puoduko, ir gali pasisakyti prieš apsidarant.
  • Aiškiai parodo, kad nešvariose sauskelnėse jam nesmagu.
  • Išbūna sausas bent 3–4 val. (tai rodo, kad šlapimo pūslės raumenys pakankamai susiformavę, kad sulaikytų ir kauptų šlapimą).
  • Nėra iš tų, kurie nuolat kartoja „ne“.
  • Supranta, kad svarbu daryti ten, kur reikia daryti.
  • Rodo norą būti nepriklausomas.
  • Moka vaikščioti ir atsisėsti.

Nebūtina laukti, kol galėsite padėti varnelę prie kiekvieno teiginio. Tiesiog žiūrėkite, ar einama savarankiškumo ir suvokimo apie tinkamą tuštinimąsi (kaip suaugę) linkme.

Viską nori daryti savaip

Be pykčio priepuolių ir noro viską ištyrinėti dar pastebėsite, kad jūsų vaikui būdinga elgtis savaip. Tai ženklas, kad jis auga ir jaučiasi pakankamai saugus, kad norėtų savimi pasirūpinti pats. Gerbkite savo vaiko norus bei pomėgius ir pasistenkite suteikti jam progų pasirinkti, kokią uogienę tepti ant skrudintos duonos ar kuriuos marškinėlius vilktis. Tačiau aiškiai parodykite, kad dėl kai kurių dalykų – pvz., elgesio, keliančio pavojų saugumui – derėtis negalima.

Žaislai ir žaidimai

Maži vaikai paprastai žaidžia su bet kuo, ką turi. Jiems reikia kažką tyrinėti ir bandyti ir jiems (dar) visai nesvarbu, ar tas daiktas atkeliavo iš žaislų parduotuvės, iš vyresnių jūsų draugų vaikų ar jūs patys pagaminote. Neįmanoma apibendrinti ir pasakyti, kurį iš tūkstančių žaislų jūsų vaikas turi turėti, nes tai priklauso nuo to, ką jis jau turi ir su kuo labiausiai mėgsta žaisti, bet galima kalbėti apie tam tikras žaislų rūšis, kurios patiktų to ar kito amžiaus vaikui.

Apie tai – kitame įraše.

Mūsų patirtis:

Mes nesilaikome labai griežtos dienotvarkės, gal todėl darosi sudėtingas pietų miego metas. Jeigu ilgiau užsižaidžiam ar būnam išvykę ir pražiopsom įprastą miego pradžią, vaikas labai sunkiai užmiega, o miega trumpai – iki įprasto atsikėlimo laiko. Su mityba irgi dideli klaustukai tuo pačiu metu – prieš pietų miegą. Vis niekaip nesuprantu, ar vaikas linkęs valgyti ir kiek bei ko jis suvalgytų prieš miegą. Nes jeigu būname lauke, tai atsisako net sausainio, o jeigu ramiai kur sėdime, sukerta ir kotletą su sriuba. Šis laikas – priešpietinis valgymas ir pietų miego pradžia – man kasdien yra didžiausias stresas, nes niekad nežinau kaip bus.

Stumdyti baldus mūsiškis pamėgo nuo tada, kai išmoko vaikščioti 🙂 Gaminti valgyti, skalbti ir pan. – taip pat jau senokai pamėgta veikla. O va, apsirengti ar nusirengti ir panašūs sudėtingi įgūdžiai dar nepradėjo reikštis. Na, nebent nusitraukia kojines ar išsimauna ranką iš rankovės. Tačiau dantis mėgsta valytis pats 🙂

Puoduko reikalai mums jau seniai rūpi. Vis nesėkmingai bandom pratintis ir darom tai jau metus. Buvo laikotarpis, kai pasiprašydavo, bet paskui ir vėl regresavo visi įgūdžiai ir norai. Dabar net dažnai būna, kad su verksmais reikia neštis į vonią pakeisti pridirbtas sauskelnes. Tiesa, mėginam jų atsisakyti ir grįžti bent jau prie medžiaginių dalykų, jei jau ne prie puoduko. Kaip sekasi, būtinai parašysiu.

Dėl savarankiškumo – taip, mes jį skatiname. Jau seniai duodame pasirinkti, kurį drabužį nupirkti, kuriuos dribsnius įdėti, jogurtą ar varškę valgyti. Apie žaislus – tikra teisybė, kad žaidžia su bet kuo. O bene geriausi žaislai yra būtent ne pirktiniai, o kažkas iš buities. Pvz., puodo dangtis, kuris apverstas ant rankenos sukasi kaip puikiausias vilkelis 🙂

Nuotrauka iš babycentre.co.uk

3 Comments

  1. Pingback: Išgyventi be pampersų. 2 dalis | Dirbu Mama

  2. Pingback: eap-fluglaerm.de

  3. Pingback: heilige-birma-vom-duesterwald.de

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *