Vaiko lavinimas
Leave a comment

Žaidimai su kūdikiu (4-6 sav.)

Žaisdami padedame kūdikiui pažinti pasaulį, laviname jo jusles, motoriką, skatiname bendrauti, taigi padedame visapusiškai augti. Žaisti galima jau nuo pat pirmų dienų. Štai kokius žaidimus rekomenduoja babycentre.co.uk.

4 sav. kūdikiui

Telefonas

Lavina klausą, ugdo kalbos suvokimą. Reikia kartoninio vamzdelio nuo popierinių rankšluosčių, tualetinio popieriaus ar pan.

Kitą kartą keisdami sauskelnes, pasiimkite ir kartoninį vamzdelį. Ištarkite „Dabar pasakysiu tau paslaptį“ ir pridėję vieną vamzdelio galą prie kūdikio ausies, į kitą pašnibždėkite, pvz., „Aš tave myliu“. Paskui vamzdelį pridėkite prie kitos ausies ir pasakykite kitą „paslaptį“. Kūdikiui bus įdomu suprasti, kad jis gali girdėti kiekviena ausimi atskirai.

Įprasti kvapai

Lavinama uoslė. Reikia įvairių kvepiančių dalykų: cinamono, gvazdikėlių, vanilino, prinokusio banano, apelsino, citrinos ir pan.

Įsitaisykite su kūdikiu ant kelių, o priešais save išsidėliokite indelius su skirtingais kvapais. Imkite po vieną indelį ir prikiškite prie vaiko nosies. Stebėkite mažylio reakciją: nuo vienų kvapų jis ims raukytis, nuo kitų išpūs akis, nuo trečių gal ims šypsotis. Pakartokite šį žaidimą kas kelias savaites ir stebėkite, kaip kinta vaiko reakcija.

5 sav. kūdikiui

Žiedų žiedai

Lavinama uoslė. Reikia įvairių žydinčių gėlių.

Padarykite vaikui šiokią tokią aromaterapiją – nusiveskite jį į sodą, pievą ar gėlių parduotuvę, ten, kur būtų kvapnių gėlių, pvz., levandų, narcizų, frezijų, rožių. Prineškite mažylį prie žiedo, kad jis galėtų pauostyti, ir žiūrėkite, kaip keisis jo mina. Stebėkite, kad kūdikis nekąstų ir negriebtų gėlių, nes kai kurios jų, nors ir gražios, bet nuodingos.

Beždžioniukų šou

Lavinama rega, socialiniai įgūdžiai, priežasties ir pasekmės suvokimas. Reikia didelio veidrodžio, geriausia, kur matytumėte save visu ūgiu. Tinka ir parduotuvės vitrina.

Atsistokite priešais veidrodį laikydami kūdikį taip, kad jis matytų jūsų ir savo atspindį. Padarykite kokį paprastą judesį, pvz., pakelkite ranką, pakreipkite galvą, palieskite nosį, ir vis pasakokite vaikučiui, ką darote. Kai jis sujudės, pvz., pamojuos ranka, pajudins koją, pakartokite tą judesį. Mažylis matys, kad darote tą patį, ir supras, kad jį mėgdžiojate. Kuo vyresnis kūdikis, tuo šis žaidimas linksmenis.

6 sav. kūdikiui

Pažintis su maistu

Lavinama rega, verbaliniai įgūdžiai. Reikia prekybos centro laikraštuko su maisto prekių nuotraukomis.

Įsitaisykite su vaiku ant kelių ir vartydami laikraštuką rodykite mažyliui vaisius, daržoves ir kitus maisto produktus, įvardydami jų pavadinimus. Pasakokite, koks kurio skonis, kuriuos jūs mėgstate. Kol vaikelis miega, galite išsikirpti tuos paveikslėlius ir suklijuoti ant didelio popieriaus lapo kaip plakatą ir pakabinti vaikui matomoje vietoje. Arba sudėkite paveiksliukus į foto albumą, suklijuokite ant atskirų kartono lapelių, suvertų į knygą, kad galėtumėte vėl ir vėl naudoti. Tai ne tik pažintis su „žmonių maistu“, bet ir priemonė sieti žodžius su vaizdais.

Rogutės

Lavinama motorika. Reikia storo kartono lapo, ant kurio tilptų jūsų kūdikis.

Nors iki ropojimo dar toli, jau dabar galite suteikti vaikui savarankiško judėjimo pojūtį. Patieskite kartono lapą ant kilimo (galima ir ant linoleumo ar medinių grindų, tik reikės būti atsargesniems), paguldykite vaikutį ant lapo pilvuku žemyn, o rankytes ištieskite į priekį arba į šonus. Švelniai traukite kartoną į priekį, paskui grįžkite, tarsi vaikutis pats šliaužtų. Ilgainiui jis ims kabintis rankomis į priekį ir lavės jo koordinacija, reikalinga tikrajam šliaužiojimui ir ropojimui.

Smagiai praleiskit laiką!

Tekstas pagal babycentre.co.uk

Nuotrauka iš babycentre.co.uk

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *