Būti tėvais
Leave a comment

Naujagimiui draugiškiausia ligoninė 2012

Šalia kokono meškiuko-angeliuko dar įdėjau Naujagimiui draugiškiausios ligoninės rinkimų reklaminį skydelį. Prašau paspausti ant jo tas moteris, kurios 2012 m. gimdė kurioje nors Lietuvos ligoninėje, ir atsakyti anketą apie tai. Kodėl tai svarbu?

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vertina motinos pieną kaip patį sveikiausią ir reikalingiausią maistą kūdikiui. Deja, pasaulyje yra daug kūdikių, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių jo negauna. Viena iš šių priežasčių – tam dėmesio neskiriantys medikai, asistuojantys gimdymą ir prižiūrintys mamą bei naujagimį. Todėl 1992 m. PSO kartu su UNICEF pradėjo iniciatyvą „Naujagimiui palanki ligoninė“.

Ši ligoninė turi atitikti 10 pagrindinių sklandžią žindymo pradžią užtikrinančių reikalavimų. Juos esu minėjusi anksčiau rasite ir kituose šaltiniuose.

Yra valstybės patvirtinta tvarka, kaip ligoninė gali gauti „Naujagimiui palankios ligoninės“ vardą ir jį išlaikyti. Tokią tvarką turime ir Lietuvoje. Tačiau gimdančios Naujagimiui palankiose ligoninėse mamos pastebi, kad šis statusas kartais yra tik viešai deklaruojamas, o „po blatu“ pasiūloma visai priešingų dalykų – mišinuko, palaikyti vaikutį naujagimių skyriuje atskirai nuo mamos ir pan.

Todėl yra labai svarbūs „Naujagimiui draugiškiausios ligoninės“ rinkimai, kuriuos kiekvienais metais organizuoja Prieraišiosios tėvystės centras. Konkrečiais metais Lietuvos ligoninėse gimdžiusios mamos užpildo specialų klausimyną, kuris padeda matyti, kuri ligoninė iš tiesų yra draugiška naujagimiui ir skatinanti žindymą.

Šie rinkimai yra ne tam, kad būtų sukompromituotas kieno nors oficialus „Naujagimiui palankios ligoninės“ statusas, bet tam, kad mamos, kurios dar tik ruošiasi gimdyti ir vertina žindymo naudas, galėtų pasirinkti tokią ligoninę, kurioje joms bus suteiktos jų lūkesčius atitinkančios paslaugos. Taigi tai būdas pasidalinti turima informacija ir patirtimi, padėti viena kitai.

Tad jei gimdėte kurioje nors Lietuvos ligoninėje 2012 metais, labai prašau spustelti rusvą reklaminį skydelį šio tinklapio kairiajame meniu po naujausių įrašų sąrašu, ir užpildyti anketą. Kiekvienas balsas svarbus!

2012 m. gimdžiusios mamos anketą gali pildyti iki 2013 m. sausio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *