Būti tėvais
Leave a comment

Kuo jums naudinga La Leche League?

LLL-logo.ai

La Leche League lietuviškai – Pieno lyga. Trumpiau mes ją vadiname tiesiog LLL ir tai rodo aukštų standartų paramą žindančioms (ir nežindančioms) motinoms mama-mamai principu. LLL pagalbą gali teikti vadinamoji žindymo vadovė (Leader), kuri ne tik pati turi ne mažiau kaip metus žindymo patirties, bet ir yra susipažinusi su galybe patikimų šaltinių, kuriuose moksliniais tyrimais grindžiamos kūdikių maitinimo praktikos.

LLL – tai tarptautinė mamų organizacija, turinti po dalelę įvairiausiuose pasaulio kampeliuose. Ji teikia pagalbą kūdikių maitinimo klausimais, rūpinasi žindymo sklaida, buria mamas į grupeles gyviems pokalbiams rūpimomis žindymo temomis.

Lietuvoje yra tik 3 LLL žindymo vadovės, iš kurių viena pastaruoju metu reziduoja užsienyje. Didžiuojuosi, kad esu viena iš tų dviejų, esančių čia. Žinoma, mes nelygiavertės savo žiniomis ir (ypač) patirtimi, tačiau šiais metais baigėsi ilgiau nei metus trukusi mano akreditacija, sausio mėnesį įgijau LLL žindymo vadovės sertifikatą ir tuo be galo džiaugiuosi! Nuo šiol esu atvira visiems visų mamų – žindančių ir nežindančių – klausimams.

LLL žindymo vadovės tiki žindymu ir moka rasti kūdikiui ir mamai naudingą sprendimą kiekvienoje situacijoje. Jos daro tai savanoriškais pagrindais, vien iš noro padaryti pasaulį geresnį mums ir mūsų kūdikiams. Viso pasaulio LLL savanores vienija bendra filosofija:

  • Žindymas yra natūraliausias ir veiksmingiausias būdas suprasti ir patenkinti kūdikio poreikius.
  • Mamoms ir kūdikiams reikia nuo pat pradžių ir kuo daugiau laiko būti kartu, kad galėtų sukurti sveikus tarpusavio ryšius ir užsitikrintų reikiamą pieno kiekį.
  • Pirmaisiais metais kūdikio poreikis būti su mama yra toks pat stiprus ir natūralus, kaip ir poreikis valgyti.
  • Mamos pienas yra geriausias kūdikio maistas.
  • Sveikam ir išnešiotam kūdikiui mamos pienas yra vienintelis jam reikalingas maistas iki maždaug pusės metų, kai kūdikis ima rodyti ženklus, kad jam reikalingas papildomas maistas.
  • Idealiu atveju žindymas trunka tol, kol kūdikis išauga šį poreikį.
  • Aktyvus ir budrus mamos dalyvavimas gimdyme padeda sėkmingai pradėti žindymą.
  • Žindymas yra lengvesnis, o mamos ir kūdikio ryšys stipresnis, kai kūdikio tėtis išreiškia meilų palaikymą, pagalbą ir bendrystę. Ypatingas, unikalus tėčio ir kūdikio ryšys yra labai svarbus vaiko vystymuisi nuo pat ankstyvos kūdikystės.
  • Gera mityba – tai valgymas maisto, kuris yra įvairus ir gerai subalansuotas bei kiek galima artimesnis savo natūraliai būklei.
  • Nuo pat kūdikystės vaikams reikia meile pagrįsto vadovavimo, t. y. priimti jų gebėjimus ir jautriai reaguoti į jų jausmus.

Lietuvos LLL prisideda prie Tarptautinės žindymo savaitės ir rugpjūčio 7 d. organizuoja renginį, kur bus galima nemokamai išklausyti trumpą žindymo paskaitėlę, pažiūrėti informacinį / mokomąjį filmą, padiskutuoti rūpimais klausimais, daugiau sužinoti apie LLL ir gal net žengti pirmą žingsnį tapti žindymo vadove.

Daugiau apie LLL taip pat galima paskaityti tarptautinėje sveitainėje. Čia yra ir straipsnių, ir konsultacijų, ir mamų forumas, taip pat veikia el. parduotuvė, kurioje galima įsigyti vertingos literatūros ir kitų smagių dalykėlių, tuo paremiant organizaciją.

Taip pat rekomenduoju mano mokytojos, o dabar ir kolegės Rimos Kurtinaitienės tinklaraštį, ypač kai reikia skubios pagalbos – greit pasiskaityti šį tą naudingo. O aš pati mielai pakonsultuosiu konkrečiais klausimais. Viliuosi, kad Lietuvoje vis daugės sveikų kūdikių ir laimingų mamų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *