Vaiko lavinimas
comment 1

10 būdų panaudoti obuolį prasmingai ir kitos gudrybės

Šįmet keistas sezonas – pas vienus nė vieno obuoliuko nėra, o pas kitus – nors vežimu vežk. Kur tuos obuolius dėti?

Valgymo būdai

duona su obuoliene ir cinamonu

  1. Virkite obuolienę. Tinka užsitepti ant minkštos šviesios duonos, sutepti vaflių lakštus. Ypač skanu su cinamonu.
  2. Spauskite sultis. Jei turite aparatą, bus labai paprasta. O vaikams – įdomu: iš kieto obuolio pasidaro skystis ir sausa košė. Jei nebijo ūžesio, tai mielai pagelbės prie paties aparato. Paskui apžiūrėkite detales – kas tuos obuolius spaudžia ir iš kur pasidaro sultys?
  3. Supjaustykite skiltelėmis ir padėkite pasiekiamoje vietoje. Dubenėlis šalia žaidžiančio vaiko ištuštėja nepastebimai.
  4. Kepkite obuolių pyragą, įtarkuokite į košę, blynus, pagardinkite salotas…

Nevalgymo būdai

obuolių architektūra

  1. Supjaustykite obuolį maždaug kubeliais, duokite saują dantų krapštukų, tegu vaikas konstruoja.
  2. Išbandykite, kaip genda obuolys skirtingoje aplinkoje: įmerkite skiltelę į citrinos rūgšties tirpalą, actą, sūrų vandenį, o vieną palikite tuščioje stiklinėje. Dar vieną galite įdėti į šaldytuvą. Po kelių dienų žiūrėkite rezultatus: šaldytuve mikroorganizmų dauginimasis dėl šalčio sulėtėja, todėl maistas ten ilgiau išlieka šviežias, sausai paliktas obuolys sudžiūsta, nes jo drėgmė išgaruoja į aplinką, actas veikia antibakteriškai, todėl obuolys jame neapauga pelėsiu kaip citrinos rūgštyje, geriausiai obuolys išsilaiko druskos tirpale, nes druska ištraukia iš obuolio drėgmę, o be drėgmės mikroorganizmams sunku daugintis. Jei turite drąsos, paragaukite ir nuspręskite, koks būdas geriausiai tinka laikyti obuolius.
  3. Pabandykite nuspėti obuolio perimetrą (kokio storio yra obuolys): tegu vaikas atkerpa tokio ilgio juostelę ar storesnį siūlą, kokio, jam atrodo, užteks apjuosti obuolį. Jei juostelė per ilga (susikeičia) arba per trumpa (galas nepasiekia galo), tegu bando atkirpti naują gabaliuką, kol pavyks. Paskui galite išmatuoti tą juostelę liniuote ar kokiu sutartiniu daiktu. Vyresnio vaiko galima paprašyti spėti, kiek bus centimetrų, o tada duoti centimetro juostelę pamatuoti, ar atspėjo teisingai. Galima matuoti obuolio aukštį (ūgį).
  4. Atlikite kelių obuolių rūšių palyginimą: iš pradžių vaikas apžiūri (ir aprašo) vizualius skirtumus, paskui spėja, ar skirsis obuolių skonis, spalva viduje, sėklos ir pan. Tada prapjaukite ir tegu pasižiūri, paskanauja. Aptarkite rezultatus, (pažymėkite) ką vaikas atspėjo teisingai. Tokiai veiklai galite nemokamai atsispausdinti užduočių knygelę anglų kalba.
  5. Ar obuolys plaukia ar skęsta? Pripilkite dubenį vandens, įmeskite kelis obuolius, tegu vaikas išgaudo nesinaudodamas rankomis.
  6. Apipjaukite obuolį, kad liktų graužtukas-antspaudukas (patogiau specialia obuolių pjaustykle), perpjaukite per pusiaują, merkite į dažus ir antspauduokite gėles.

antspaudas iš graužtuko

Bonus – idėja užkandėlei į mokyklą ar darželį

Obuolys – be abejo, sveikas užkandis, bet jei įdėsi visą, vaikas greičiausiai nevalgys, jei supjaustysi, paviršius paruduos ir vaikas vis tiek nevalgys. Štai gudrybė: supjaustykite obuolį išilgai graužtuko, sudėkite į pradinę jo formą ir apjuoskite gumele.

supjaustytas nesupjaustytas obuolys

Obuoliai akims ir ausims

Fantastiškai nuotaikinga V. V. Landsbergio pasaka apie obuolį Petrą ir obuolį Antaną

1 Comment

  1. Pingback: Cukruoti mažučiai | Dirbu Mama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *