Vaiko lavinimas
Leave a comment

Kalėdiniai darbeliai: pintos eglutės

Prieš

Po

Tai vadinasi kultūrų sinteze: imi kiniškų mazgų techniką ir darai kalėdinę realiją – eglutę.

Čia panaudotas, ko gero, pats paprasčiausias kiniškas mazgas – plokščiasis. Jį mėgsta Lietuvos skautai ir be vargo sumezga pradinukai. Kilputės (eglės šakos) susidaro ne iki galo užveržiant siūlus, taip, kaip mezgamas laumžirgis.

Mano daryta taip: laumžirgio akys, paskui 3-4 plokštieji mazgai, tada plokštieji mazgai su auselėmis (kaip laumžirgio sparnai) pradedant nuo didžiausių ir vis mažinant dydį. Galiausiai dar vienas užveržtas plokščiasis mazgas, kuris sutvintina visą pynimą ir nebeleidžia auselėms „vaikščioti”. Nukirpti siūlo galai užlydomi paskutiniame mazge. Naudotas vienas siūlas, maždaug 1 m ilgio. Trumpesnio nerekomenduočiau, nes padarysite vos kelias auseles ir jau taps sunku užmegzti bet kokį mazgą.

Kaip ir visuose darbeliuose, galimos įvairios variacijos. Tarkim, kabinsite ant eglutės ar kažkur kitur. Išeis kur kas ilgesnė konstrukcija, jeigu darysite iš dviejų atskirų siūlų: vienas yra „auselėms”, o kitas – kaip pagrindas, ant kurio rišate, iš jo susidarys kilputė ir apačia. Jie gali būti skirtingų spalvų, pvz., „kamienui” – rudas, o „šakoms” – žalias.

Tokio varianto pynimo instrukcija čia.

Galima daryti dovanėlę – raktų pakabuką. Tuomet viename gale reiks pritaisyti žiedą raktams suverti.

Pinant iš dviejų siūlų, atrodys štai taip:

Žiedą pritvirtinsite į jį įkišdami „kamieno” kilpą ir per ją ištraukdami to paties siūlo galus. Žiūrėkite, kad žiedas būtų per siūlo ilgio centrą.

Žiedą galima pritvirtinti ir pinant iš vieno siūlo. Jis gali likti laumžirgio „akyse”:

Arba apatinėje kilpoje, bet tada, įvėrus žiedą, eglutės šakas reikės pinti atbulai:

Šiuo būdu teks kruopščiai apskaičiuoti siūlo ilgį ir auselių dydį, kad eglutė neišeitų pernelyg maža, o kilpa prie žiedo – pernelyg didelė.

Jei turite mažų karoliukų su didelėmis skylutėmis, tai jūsų eglutė gali būti netgi iškart su žaisliukais!

Gudrybė: jei norite, kad jūsų eglutė būtų standesnė, „šakos” nesipintų tarpusavyje ir visa konstrukcija tvirtesnė, padarytą gaminį iš abiejų pusių gausiai supurkškite plaukų laku, padėkite ant popieriaus, idealiai sutvarkykite, uždenkite kitu popieriumi ir paslėkite po sunkomis knygomis ar pan. Kai išdžius (užtenka nakties), gaminys bus standus, daugiau panašus į 2D, galima panaudoti ir kaip knygų skirtuką arba su karštais klijais prilipdžius magnetą – kaip magnetuką ant šaldytuvo.

P. S. Pynimui tinka bet kokia sintetinė virvelė, kurios galai lydosi nuo ugnies (nes toks yra galiukų užbaigimas ir užtvirtinimas). Kinai pina iš tokių minkštų, švelnių, blizgių siūlų, kaip mano pavyzdžiuose viršuje. Tokių Vilniuje radau pirkti tik Danesos parduotuvėje. Spalvų įvairovė – didžiulė!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *