Vaiko lavinimas
Leave a comment

Žaidimai su naujagimiu

Vos gimęs kūdikėlis toks mažytis! Atrodo, nei ką mato, nei girdi, nei supranta. Iš tiesų panašu, kad baugiai tyrinėja aplinką. Dar įsčiose mažylis pradeda ir girdėti, ir reaguoti į šviesą, o vos užgimęs uodžia mamą, jaučia jos odos šilumą, mato ir stengiasi prisiminti veidą. Tad nesidrovėkime nuo pat pirmos dienos mažiuką kalbinti, glostyti, rodyti aplinką. Kad ir koks bejėgis atrodytų naujagimis, jis jau daug gali ir nori visa aplink pažinti per lytėjimą, garsą, vaizdą. Štai kaip mes, tėvai, galime supažindinti savo vaikelį su pasauliu – per smagų žaidimą!

Naujagimis dar sunkiai koncentruoja dėmesį, greitai pavargsta. Jo žaidimai – patys paprasčiausi: gulėti ant pilvuko, liesti minkštą žaislą, stebėti lėtai besisukančią karuselę, o geriausias žaidimų draugas – tėtis arba mama. Kartu žaisti lengva ir smagu. Be to, žaisdami labiau pažinsite vienas kitą. Žaisdamas su tėvais, mažylis jaučiasi mylimas ir saugus, o jausdamasis saugus geba pasisavinti daugiau informacijos, taigi sparčiau vystosi. Per žaidimą vaikutis sužino vis ką nors naujo apie jį supantį pasaulį. Nauji potyriai kuria naujas jungtis smegenyse, gilina pasaulio ir paties vaiko padėties jame suvokimą. Žaidimas taip pat prisideda prie kalbos raidos, nes kuo daugiau vaikutį kalbinate ar jam dainuojate, tuo geriau supažindinate jį su žodžiais, komunikavimo būdu – kalba. Užsiimdami su vaiku pažinsite ir vaiko asmenybę: gal jam patinka ramūs ir tylūs žaidimai, o gal geriau kokie paiki šėliojimai.

Kaip žaisti su tokiu mažu vaiku? Jam įdomiausi veidai. Pasimaivykite priešais vaiką išdarinėdami visokiausias grimasas. Dainuokite, niūniuokite, kai naujagimis šalia, nebūtinai vaikiškas melodijas. Kalbėkitės su vaiku, pasakokite, ką matote, ką veikiate. Duokite mažyliui liesti įvairių tekstūrų daiktus. Štai keli konkretūs žaidimai:

1 sav. naujagimiui

Pirštukų lėlių spektaklis

Lavina vizualinius ir bendravimo gebėjimus. Reikia pirštukų lėlių. Gali būti pirktos, pačių siūtos, megztos, iškirptos iš popieriaus ir nuspalvintos flomasteriais – nesvarbu.

Vaikutį paguldykite ant nugaros ar pasodinkite į vibro kėdutę. Ant abiejų rodomųjų pirštų užsidėkite po lėlę ir lėtai pakelkite jas į vaiko matymo zoną. Kai mažylis į jas įsižiūrės, lėtai kalbėdami pristatykite jam kiekvieną veikėją, pvz., „Labas, aš karvutė Margė“. Sulig tais žodžiais sulenkite pirštą taip, tarytum lėlė nusilenktų vaikui. Truputį palaukite tarsi žiūrovas irgi prisistatytų, paskui dar ką nors pakalbėkite, lyg vyktų pokalbis tarp lėlės ir vaiko. Galiausiai parodykite lėlių „spektaklį”: lėlytės striksi, linksi, linguoja, o galiausiai dingsta.

Veidai

Lavina vaizdų atpažinimą. Reikia veidrodžio ir mamos ar tėčio veido.

Pasodinkite kūdikį į auto ar vibro kėdutę arba paguldykite ant nugaros. Jeigu jis sėdi, įsitaisykite jo akių lygyje. Jeigu guli – pasilenkite virš vaikučio. Iš pradžių lėtai keiskite savo veido išraiškas: šypsokitės, nustebkite, iškiškite liežuvį. Pakartokite, tik šįkart po kiekvienos veido išraiškos padarykite pauzę, leisdami vaikučiui jus pamėgdžioti. Parodykite jo veiduką veidrodėlyje, apibūdindami kiekvieną jo veido išraišką: „O, koks tu nustebęs! Va, koks linksmas vaikutis!“ Arba rodykite veidrodyje save, taip kad, mažylis matytų tiek atspindį veidrodyje, tiek jūsų veidą.

2 sav. naujagimiui

Tai bent jausmas!

Lavinama akių-rankų koordinacija, lietimo juslė. Reikia įvairių švelnių daiktų, pvz., šilkinės skarelės, švaraus dulkių šepetėlio, gabalėlio satino ar velveto, ko nors pūkuoto, tarkim, minkšto žaislo.

Prisirinkite skirtingos tekstūros švelnių daiktų. Paguldykite vaikutį ant lovos ar vystymo stalo, nuvilkite marškinėlius ir lieskite pilvuką skirtingos tekstūros daiktais. Paimkite vieną daiktą, švelniai braukite per odą ir apibūdinkite jausmą, pvz., „Jauti šilkinę skarelę? Ji labai slidi. Jauti ėriuką? Pūkuotas, ar ne?“ Jeigu vaikelis mėgina sugriebti daiktus, tegu čiupinėja, palaiko, įsikiša į burną (jeigu esate tikri, kad tie daiktai švarūs ir vaikas jais nepasprings).

Švelnus masažas

Lavinama sensorika. Reikia masažo aliejaus ar kremo.

Išrenkite vaikelį ir paguldykite ant medžiaginio vystyklo ar rankšluosčio. (Jeigu kambaryje šalta, palikite su marškinėliais.) Delnuose sušildykite truputį masažo aliejaus ar kremo ir švelniai įtrinkite jį į vaikučio odą. Pradėkite juo kojų, švelniai masažuodami blauzdas ir šlaunis. (Iš pradžių, kol vaikutis pripras, geriau masažuokite tik kojas.) Krūtinę ir pilvuką masažuokite taip: abi plaštakas uždėkite centre vieną šalia kitos ir švelniai braukite į šalis, dešine ranka į dešinę, kaire – į kairę, tarsi lygindami atverstos knygos lapus. Pirštų galiukais patapšnokite nedidelius ratelius į išorę. Masažuokite vaikelį, kiek jam patiks. Kai tik jis ims nerimauti, tuoj pat baikite.

3 sav. naujagimiui

Linksmas pokalbis

Lavina kalbos įgūdžius. Reikia skleisti įvairius garsus.

Vaikutis dar visai mažas, bet natūraliai nori bendrauti. Jau nuo pirmųjų dienų galime pamokyti jį bendrauti kalbant. Parodykite vaikui, kad jo burnytė gali skleisti įvairiausius garsus. Palaukite, kol vaikutis suniurnės, klaktels liežuviu ar pan. ir pakartokite tą garsą. Pabandykite ritmiškai paklaksėti ir žiūrėkite, kaip mažylis reaguoja į skirtingą ritmą. Paskui parodykite, ką išradingo mokate su savo burna: pokštelkite lūpomis traukdami pirštą iš burnos krašto, birbkite pirštu braukdami per atkištas lūpas, garsiai pabučiuokite į orą ir t. t. Palūkėkite, gal vaikutis irgi pamėgins išgauti panašių garsų. Gali jus ir nustebinti!

Dinozaurų šokis

Lavina jutimo juslę, priežasties ir pasekmės suvokimą. Nereikia jokių priemonių.

Vienos plaštakos vidurinį pirštą pakelkite tarsi galvą, o kitus keturis nuleiskite tarsi kojas – štai jums dinozauras. Kai keisite vaikeliui sauskelnes, apnuoginkite jo pilvuką ir sušokite dinozaurų šokį. Iš pradžių „rankozaurą“ patupdykite mažyliui ant krūtinės ar ant šono, kad jis jį matytų. Palinguokite dinozauro „galva“, pakutenkite odą dizonauro „kojomis“. Paskui nusileiskite iki kojyčių ir švelniai žygiuokite aukštyn iki pat veiduko dainuodami „Lipa dinozauras, lipa per kojytę, lipa dinozauras, lipa per šlaunytę“ ir t. t. Vaikutis džiugiai lauks, kur dar užlips dinozauras.

Tekstas pagal raisingchildren.net.au ir babycentre.co.uk

Nuotrauka iš raisingchildren.net.au

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *