Būti tėvais, Vaiko daiktai
Leave a comment

Mes mėgstam blynus, arba laiškas Kalėdų seneliui :)


Namuose mes dažnai kepame blynus. Jie atkeliavo iš mano šeimos, juos kepdavo abeji seneliai. Pas tėčio tėvus blynai būdavo plonyčiai, beveik peršviečiami, juos valgydavome su cukrumi. Pas mamos tėvus blynai atrodydavo tep lep ir dažydavom juos į obuolienę. Tai buvo ir tas valgis, kurį mokėdavo paruošti tėtis, be to, ekonomiškas patiekalas, tad namuose irgi dažnai valgydavome blynus. Nors labai mėgau ir tebemėgstu obuolienę, namie prašydavau cukraus 🙂 Ne pats skaniausias priedas, bet kažkodėl norėdavosi… Gal kad įdomiai šiugždėdavo, girgždėdavo dantyse, o ir šiaip – proga vis kabinti ir kabinti iš cukrinės, tam tikra lyg ir egzotika 🙂

Dabar kepu blynus savo vaikui. Tai paprastas valgis, kurį lengva pagaminti, be to, galima sunaudoti likučius. Pvz., blynams gerai sueina pieno šlakelis „ant butelio dugno”, net jeigu jau pradėjęs gyžti, taip pat ne iki galo suvalgytas jogurtas, grietinės ar grietinėlės likučiai, o vakar buvo nebaigti valgyti sausi pūstų grūdų pusryčiai – super ingredientas!

Mūsų mažasis visko valgytojas blynus labai mėgsta. Jam nesvarbu nei blyno dydis, nei forma, tai gali būti netgi susukta tortilija arba pica, svarbu, kad pavadinsi blynu 🙂 Jis mėgsta dalyvauti ir blynų kepime. Dažnai pats užmaišo tešlą, aš tik dedu ingredientus. Tai dar vienas žaidimas, dar vienas būdas praleisti laiką su vaiku. Dėl šių priežasčių mes blynus kepame dažnai.

Mūsų blynai, nors miltiniai, kaskart vis kitokie. Nes kaskart būna vis kitko likę, ką galima panaudoti, į tešlą kartais patenka tarkuotų obuolių ar cukinijos ar dar ko – pagal nuotaiką ir galimybes, mėgstu ir pačių miltų pamaišyt, pvz., pridėjus kukurūzų miltų blynai išeina super gražiai geltoni 🙂 Nemiltinių blynų pas mus turbūt ir nebūna (nors mėgstu bulvinius, bet neturim tarkos), bet vienoms Užgavėnėms kepiau svogūnų blynus – labai geras receptas!

Blynus kepu paprastoje keptuvėje. Nepatinka man tai. Daug aliejaus sunaudojame, tai daug jo ir suvalgome su pačiais blynais, kambarys prirūksta (gartraukis vis dėlto stebuklų nedaro), reikia nuolat stovėt prie keptuvės ir kvėpuot tą garuojantį aliejų. Labai svajoju apie elektrinę margų blynų (širdučių) keptuvę, dar kartais vadinamą vafline. Joje kepant aliejaus reikia tik šlakelio į tešlą, praktiškai nieks nerūksta, blynai neprisvyla, o dar ir forma graži. Ką jau kalbėt apie faktūrą – tose duobelėse labai gerai laikosi uogienė, jogurtas ar koks kitas užtepas!

Žinoma, ne visos tos keptuvės geros. (Tai supratau kažkada nusipirkus blogą…) Geros keptuvės

  • dangtis sunkus, kad gerai prispaustų ir keptų blyną iš viršaus,
  • kepimo temperatūra reguliuojama, nes skirtingų ingredientų blynai kepa skirtingai,
  • yra „iškepimo“  indikatorius.

Jau pernykštėms Kalėdoms labai prašiau tokio daikto, bet Kalėdų senelis manęs neišgirdo. Seneli, seneli, šįmet tai aš jau tikrai labai labai gera buvau… 🙂

Dar mane nudžiugintų:

Didžiajam vaikui, manau, patiktų:

    • knygos:

– apie pasaulį
– apie metų laikus
– apie maistą
– apie darželį, pvz.

  • kokia darbelių knygelė, pvz.
  • kokios nors dailės ir darbelių priemonės: dažai, plastilinas, spalvotas popierius ir į juos panašūs, bet ne pieštukai, kreidelės ar flomasteriai. Taip pat su tuo susijusios pagalbinės priemonės, išskyrus teptukus. Pvz.
  • piešimo kilimėlis
  • galbūt kas nors tokio, lavinančio akių-rankų koordinaciją
  • medinis sunkvežimis, lėktuvas, malūnsparnis ar pan.
  • kas nors prisukamo, pvz., pvz.
  • praverstų toks ar panašus aplankas (A3)
  • smagu būtų ūgio liniuotė arba savaitės kalendorius

Sąrašas turbūt be galo 🙂

Mažajam tiktų:

  • „primityvios“ knygelės (daug piešinukų, mažai teksto), pvz. ar pvz.
  • smagios mašinėlės, pvz., pvz.
  • linguoliukai ir panašūs siekti bei ropoti skatinantys žaislai, pvz.
  • visa kita, kam dabar jis dar per mažas, bet per pirmą gimtadienį jau bus per didelis 🙂
  • praverstų patalynės užvalkalų komplektas; čekis „Rasakiloje”.

Ko mūsų tėtis norėtų? Gal odinių pirštinių ar kokio šviečiančio pribumbaso dviračiui… Kalėdų seneli, tikimės, jis pats tau parašys 🙂

Nuotrauka iš http://wingitvegan.blogspot.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *