Vaiko daiktai, Vaiko lavinimas
comment 1

Širdelės ir sunkvežimiai

Šiandien perskaičiau įdomų straipsnį: moterys skaičiuoja blogiau tik todėl, kad galvoja, jog moterys skaičiuoja blogiau. Austėja sako, kad tokių tyrimų jau atlikta be galo daug ir visi jie įrodė tą patį. Mus valdo stereotipai, kuriuos patys ir susigalvojame, ir tuo save apribojame.

Mano berniukams nuo mažumės patinka įvairios mašinos. Na, tiesiog patinka. Metinukai prisispausdavo prie stiklo ir krykštaudavo iš laimės, kai į kiemą atvažiuodavo šiukšliavežė. Vieni iš pirmųjų dalykų, kuriuos vyresnėlis išmoko pasakyti – tai įvairiausi mašinų pavadinimai, nors mūsų šeimoje automobiliais nieks taip labai nesidomi. Keliaujant neliks nepastebėtas nė vienas sunkvežimis, traktorius, greitoji pagalba, policija, limuzinas ir t. t. Žaislų parduotuvėse taip pat didžiausio dėmesio sulaukia mašinų lentynos.

Neabejoju, kad jiems patinka mašinos, tad ir rinkdama vardinius pakabučius ant kuprinių išrinkau su mašinomis. Deja, vyresnėlio pakabutis greitai sulūžo. Gamintojai pasisiūlė atsiųsti naują, tik tokių tuo metu gamybą buvo sustabdę, tad reikėjo rinktis visai kito stiliaus ir medžiagų. Man ten nė vienas nekrito į akį, tad paprašiau vaiko, kad pats išsirinktų. Ir išsirinko jis ne traktorių, ne mašinėlę ir ne robotą, bet… širdelę, rausvą.

Suglumau ir kilo noras atkalbėti, pasiūliau dar kartą peržiūrėt visus variantus, bet jam vis tiek labiausiai patiko širdelė. Na ką gi, širdelė – tai širdelė. Kaip jis džiaugėsi, kai ją gavo! Pamatė tėtis ir sako, „Ką, jis užsikabins rausvą širdelę?!“ „Na taip, labai norėjo.“ Iš tiesų, koks skirtumas? Kodėl širdelės – tik mergaitėms? Ir ką blogo ta širdelė gali padaryt berniukui?

Širdyje paskui ėmiau džiaugtis, kad jis pasirinko būtent širdelę ir būtent rausvą, nes… Vasarą turėjom tokį skraidantį žiedą, oranžinį. Vaikai labai mėgo su juo žaist, bet… pametėm. Nusipirkom tokį patį tik ryškų, šviesiai purpurinį. Žiogutis pamatė ir nusivylė. „Rožinis, mergaitiškas…“ Koks rožinis? Kodėl mergaitiškas? Tuo labiau, kai kalbam tiesiog apie žaislą… Pakalbėjom, bet mačiau, kad nelabai įtikinau, jog nebūna mergaitiškų ir berniukiškų spalvų. Išgelbėjo atsitiktinis praeivis: kažkoks vaikinas Palangoje buvo apsivilkęs rausva palaidine. Sakau, „Žiūrėk, rausva – nebūtinai mergaitėms“. Patikėjo 🙂 Tikrai patikėjo, nes ir žaidė su tuo skraidančiu žiedu, ir dabar išsirinko rausvą širdelę!

Rudenį užsakinėjau darželio tėvams etiketes su vaikų vardais. Viena mama mergaitei užsakė su sunkvežimiu. Perklausiau, ar tikrai su sunkvežimiu. „Taip, žinoma,“ patikino. Na ir tikrai, kodėl negalėtų būt su sunkvežimiu? Mano mama pasakojo, kad kai buvau metų ar pan., miegodavau su didžiuliu metaliniu sunkvežimiu. Iš savo sąmoningos atminties atsimenu, kad kažkurio laikotarpio vienas mėgstamiausių žaislų buvo tankas, kurį meiliai vadindavau tankeliu… Tegu džiaugiasi vaikai tuo, kas jiems miela. Kam riboti?

Tokioms techniškoms mergaitėms ir „tradiciniams“ berniukams norėčiau rekomenduoti vieną fantastiškai smagią knygą prieš miegą – Sherri Duskey Rinker „Saldžių sapnų mašinoms aš linkiu“. Ji eiliuotai pasakoja, kaip per dieną nusiplūkė sunkvežimis, buldozeris, betonmaišė, strėlinis kranas, ir kaip jaukiai įsitaisę – kas įsikuitęs į smėlio patalus, kas naktinę lempelę užsidegęs, kas antklodėlę užsimetęs – užmigo. Ir dabar visi ššššš, mašinos miega!..

Nors eilės ne itin meniškos, kai kur pritemptos pasirodė, bet paveikslėliai labai mieli, malonūs akiai, o jų išdėstymas kai kur šiek tiek primena komiksą – gali sekti veiksmą viename lape. Pati knygos idėja mano berniukus tiesiog užbūrė! Dar kas rytą vakarą pravažiuojam remontuojamo kelio atkarpą ir vaikai spėlioja, ar ten traktoriai miega, ar dirba 🙂 Man ir pačiai atrodo, kad tie buldozeriai tikrai įsitaisę smėlyje kaip pataluose 🙂 Manau, kad ne vienas neskaitančio padaužos tėvelis ar mama tokią knygą pamatęs sušuks „Valio!“. Nes ji tikrai kažkas tokio vaikams. Ir turbūt nebūtinai berniukams!

Jei tyliai galvojate, kad širdelės – nebūtinai tik mergaitėms, o sunkvežimiai – nebūtinai tik berniukams, raginu ateiti į Austėjos Landsbergienės seminarą apie lyčių skirtumus. Austėja žada pateikti praktinių patarimų, kaip padėti įvairaus amžiaus mergaitėms ir berniukams užaugti lygiateisiais ir pasitikinčiais savimi.

Techninė informacija apie knygą:

Sherri Duskey Rinker
Saldžių sapnų mašinoms aš linkiu
40 p.
Vertė Saulius Repečka
Baltos lankos, 2012 m., Vilnius
ISBN 978995523609

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *