Vaiko lavinimas
Leave a comment

Vilniaus knygų mugė 2016. Mažieji lobiai

knygumuge2016

Kai pristačiau šeimai savaitgalio planą, kurio didžioji dalis – Knygų mugėje, gavau atsakymą: „Mugė – gerai, galim eiti, bet knygų mes ir taip daug turim…” O taip, užtai galim į tokius renginius ramiai keliaut. Einam per stendus, o vaikai: „šitą turim, šitą turim, šitą turim…” 🙂

Patiko viktorinos, koncertai ir netikėtai suvalgyti ledų bei nusifotografuoti su Gustavu. Paskui vaikai ginčijosi:

Jaunesnysis: Bet tas Gustavas – tai tik žmogus!

Vyresnysis: Ne, tikras Gustavas! Bet man jau ne naujiena, nes kai mes buvom LRT, jį buvom sutikę.

Gustavo filmas – pas mus topų topas, tačiau knygos pagal jį nepirkom. Mano nuomone, išleista nelabai vykusiai. Šaržuoti piešiniai, tamsūs puslapiai ir labai daug smulkaus teksto. Mano akys sakė „Ne”, vaikai irgi nesusižavėjo.

Educatos stendo parsinešėme loginio mąstymo užduočių knygelę.

loginis-mastymas

Jau džiaugiausi feisbuke atostogomis su šios serijos matematikos knyga „Suskaičiuok mintinai. 7-9 metų vaikams„, draugė pasidžiaugė loginių uždavinių knygele, tad ją ir čiupome. 7-9 metų vaikams skirtoji pasirodė daugiau priešmokyklinukams, o šioji turėtų būti pats tas.

Educata šiaip pasižymi labai gražiomis verstinėmis pažintinėmis knygomis ir informatyviomis užduočių knygelėmis. Turime apie augalus, apie dinozaurus, apie transportą, taip pat ir visą zuikių seriją emociniam intelektui. Apie kelias iš jų esu jau rašiusi.

Jaunėlio mokslams gavom dovanų Katino dienų II-ąją knygą.

katino-dienos

Baltos lankos su šia knyga žiba kaip reikiant. Per pasaulio pažinimą sujungti visi mokslai: matematika, skaitymas, rašymas, dailė, pasakojimo kūrimas. Trūksta tik fizinio pajudėjimo, pvz., pavaizduok tigrą, surask gatvės ir namo numerio lentelę ant savo namo, apsilankyk savo pašte, etc. Bet pirštukai pajudės – yra lipdukų ir iškerpamų paveikslėlių.

Ši knyga – komplekto dalis. Jei dirbtų mokytojas priešmokyklinio ugdymo įstaigoje, jis dar turėtų plakatų, kortelių, skaitmeninę mokytojo knygą. Bet leidinys skirtas ir naudojimui namuose, yra rekomendacijų tėveliams. Labiau tiks turintiems vyresnių brolių/sesių ir mėgstantiems žaisti mokyklą. Pripuolamai prisėdantiems knygą norėtųsi išardyti atskirais puslapiais ir užduočių imtis neįsipareigojant įveikti visą knygą.

Ech, norėčiau, kad ir 1-12 klasės galėtų džiaugtis tokiais integruotais vadovėliais, kur skaičiavimas, istorija, rašymas skleidžiasi kaip natūralaus kalbėjimo apie mus supantį pasaulį ir egzistavimo jame dalis.

Grožinių knygelių parsinešėm tik dvi. Nes daug turim, nes tai, kas domino, pavarčius pasirodė nevertos, nes ne visos vaikų literatūrą leidžiančios leidyklos pasirūpino gerai pasirodyti vaikų salėje, o mes nenorėjome grumdytis pagrindinėje salėje, nes Knygų klubas siūlo pirkti internetu dar pigiau ir su nemokamu pristatymu.

Fantastiškų(-os) knygų žiurkės „pareklamavo” knygų vagį, vaikams idėja irgi pasirodė labai smagi: triušis baisiai mėgo skaityt ir kai viską savo perskaitė, pradėjo vogti iš kitų žmonių, kol jį sučiupo policija, bet kadangi tai buvo nenumaldoma knygų meilė, o ne pikti kėslai, tai nenubaudė, tik parodė, kad knygų galima pasiskolinti – iš bibliotekos 🙂

ieskomas-knygu-vagis

Debesų ganyklos šiaip jau pasižymi ne grožine literatūra, o didelio formato pieštinėmis enciklopedinio pobūdžio knygomis, kaip, pvz., Pasaulio atlasas. Jų mums yra nupirkusi močiutė. Nuostabiai malonios akiai ir pirštams.

Na – ir Rudnosiukas 2. Pagavom ir autorių autografui 🙂

rudnosiukas

Kadangi rudens gale labai kikenom prieš miegą skaitydami senąjį V. V. Landsbergio Rudnosiuką, kurio jau ir lapai nebenori krūvoj laikytis, o antraštiniame puslapyje puikuojasi išdidus mano brolio vaikystės parašas, tai antroji Rudnosiuko dalis buvo mano pirkinių sąraše.

Mažučio formato ir tikriausiai labiau skirta suaugusiems (anotacijoje rašoma – paaugliams), talpina daug šiuolaikinių realijų: pampersai, feisbukas, pribambasai… Maga skaityt.

Dominikus Lituanus stendas buvo vienas iš daugelio tų, kur „šitą turim, šitą turim…” 🙂 Daugiausia vis nauju ir nauju pavidalu perleidžia senas geras V. V. Landsbergio knygas: Briedį Eugenijų, Arklį Dominyką, Obuolių pasakas ir kt. Bent kelias iš šių knygų būtina turėt savo bibliotekoj. Jos ir vaikus sužavi, ir tėvams skaityt nenuobodu: daugiaprasmės, keliasluoksnės ir su daug humoro.

Knygų mugėje taip pat verta aplankyti naujai prikeltą pirmąją salę. Muzikinė dalis mums pasirodė perdėm triukšminga, bet senųjų knygų srityje galima rasti ir tėvų kartos, ir 5-10 metų senumo bestselerių, kurių turinys vis dar patrauklus, už juokingas kainas. Taip pat ir įvairaus senumo vaikiškų knygų. Gal net verta pradėti nuo čia.

Taip pat nepraeikite pro ramiau atrodančią penktąją salę. Mes ten matėm senovišką automobilį, gavom dovanų iš karių ir vaikėm 3D krokodilus bei dramblius. Taip pat pirkom M. K. Čiurlionio reprodukcijų po 70 centų (!), atviručių po 2 centus (!) ir teatro bei koncertų bilietų -30% mažesnėmis kainomis.

Beje, šioji mugė dar turi ir programėlę išmaniesiems, su kuria labai lengva susigautyti tiek renginių programoje, tiek pačiose patalpose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *