Vaiko sveikata
Leave a comment

Nemokama medicinos pagalba svečiuojantis Europoje

Ar žinojote, kad viešėdami ES šalyse galite gauti būtinąją medicinos pagalbą nemokamai?

Šį pavasarį profesiniais reikalais lankysiuosi net keliose šalyse, tad neskaitant kelionės draudimo dar pasidariau ir Europos sveikatos draudimo kortelę. Ji išduodama visiems, apsidraudusiems SoDroje, ir garantuoja, kad ištikus nelaimei gausiu tokias pačias medicinos paslaugas kaip ir toje šalyje gyvenantys piliečiai tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip gautų jie.

ESDKfrontESDKback

Kaip gauti tą kortelę?

Labai paprasta. Nueini į savo miesto teritorinę ligonių kasą (TLK), užpildai prašymą ir gauni. Aš prašymą atsispausdinau ir užsipildžiau namuose, tad kasose užtrukau kokias 7 minutes (kol atėjo mano eilė) ir jau turėjau kortelę. Beje, Vilniaus TLK yra pačiame miesto centre, centriniam paštui už nugaros.

Tiesa, taip iš karto kortelė išduodama Vilniuje, Alytuje, Druskininkuose, Ukmergėje, Trakuose, Kaune, Marijampolėje, Panevėžyje, Utenoje ir Visagine. Kituose miestuose pateikus prašymą reikės palaukti iki 14 kalendorinių dienų.

ESDKuzsakymas

Kiek kainuoja Europos sveikatos draudimo kortelė?

Nieko!

Kas gali gauti Europos sveikatos draudimo kortelę?

Visi asmenys, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu. T. y. visi, kurie čia, Lietuvoje, gali nemokamai naudotis valstybinių poliklinikų paslaugomis, turėdami šią kortelę gali jomis naudotis ir kitose Europos sąjungos valstybėse, taigi kortelę verta turėti ir jūsų vaikui.

Och, būčiau norėjusi tokios kortelės, kai su mažyliu skridome į Šanchajų ir laukiant persėdimo Helsinkyje jam pasidarė taip blogai, kad skuodėme į ligoninę…

Kokių reikia dokumentų?

Prašyme reikia nurodyti asmens duomenis (savo ir/ar vaiko), o atsiimant kortelę – pateikti asmens dokumentus, kurių duomenis supildėte (savo – pasą ar asmens tapatybės kortelę, vaiko – gimimo liudijimą, pasą ar asmens tapatybės kortelę).

Prašyme galima nurodyti, kad kortelę atsiims kitas asmuo. Tada ir jis turi pateikti asmens dokumentą bei turėti jūsų pasirašytą prašymo originalą. Beje, patį prašymą galima užpildyti ir internetu, taip pat internete sekti, gal jūsų kortelė jau pagaminta.

Ar tikrai medicinos paslaugos užsienyje man bus nemokamos?

Bus suteikta tik būtinoji medicinos pagalba. Ji bus tokio pobūdžio, kokią ją gautų tos šalies pilietis, bei atsižvelgiant į tai, kad jums nereiktų anksčiau laiko grįžti namo. Ir pagalbos teikimo sąlygos bus tokios, kaip vietiniam piliečiui: jeigu jam būtų nemokamos, tai ir jums bus nemokamos; jeigu jam reiktų kažkiek sumokėti, tai ir jums reiks sumokėti tiek pat; jeigu jis turėtų sumokėti visą sumą, o paskui valstybinis sveikatos draudimas jam kompensuotų išlaidas, tai ir jums bus taip pat. Kiekvienoje šalyje medicinos paslaugų teikimo sąlygos vis skiriasi. Jomis galima pasidomėti iš anksto.

Beje, įstaiga, į kurią kreipsitės, turi priklausyti valstybinei sveikatos sistemai, kitaip jūsų Europos sveikatos draudimo kortelė neveiks.

Ar kortelė galioja visose ES šalyse?

Taip, bet ne tik! Dar galioja Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje.

Europos sąjungos šalys: Airija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Ispanija, Italija, Jungtinė Karalystė, Kipras, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Olandija, Portugalija, Prancūzija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Vengrija, Vokietija.

Kiek laiko galioja Europos sveikatos draudimo kortelė?

Nuo 1 mėn. iki 6 metų. Aš gavau kortelę dvejiems metams. Paskui galėsiu ją nemokamai prasitęsti. Tačiau jeigu pamesčiau, už antrąją jau reiktų sumokėti apie 14 eurų.

Daugiau informacijos galima gauti štai taip:

    • viskas labai aiškiai ir lietuviškai aprašyta mobiliojoje programėlėje „Eur sveikatos draudimo kortelė“ (Android; iOS; Windows Phone OS)
    • išsamus yra šis lietuviškas filmukas:

Konkrečių dalykų teirautis savo TLK:

Taip pat dar radau programėlę „EHIC – Travel safe“, kuri leidžia susivesti Europos sveikatos draudimo kortelės (net kelių!) duomenis ir jais disponuoti įvairiose platformose.

Vis tik ne visos įstaigos gali būti tiek pažangios, tad keliaudama aš verčiau pasiimsiu tikrąją kortelę.

VTLK-ESDK

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *