Vaiko daiktai, Vaiko lavinimas
Leave a comment

Kamerinis orkestras ir pianino pamokos ant sofos

Labai džiaugiuosi, kad mano vaikams patinka muzika, dar labiau džiaugiuosi, kad jiems patinka knygos. Štai produktai, apjungiantys ir muziką, ir knygą.

Muzikos garsų knygelė mažiesiems

Pasaka apie tai, kaip gyvūnai ruošiasi koncertui. Kiekviename lape sutinkame po gyvūną: voverę, kurmį, žebenkštį, barsuką ir lapiną. Pasakykit, kiek knygelių žinot, kur veikėjas – žebenkštis? 🙂 Kiekvienas jų groja skirtingu instrumentu: fleita, metalofonu, gitara, pianinu, smuiku – tokiais, kokių gali būti ir vaiko aplinkoje: namie, darželyje. Kiekvienas veikėjas vaizduojamas savo namuose. Čia sočiai vietos aptarti interjerą ir iš ten esančių daiktų spėti gyvūno pomėgius, gyvenimo būdą. Šalia – mygtukai: paklausyk, kaip skamba kiekvienas iš šių instrumentų. Melodija skambi ir neįkyri, tačiau stebėtinai panaši. Ak, dėl to, kad galiausiai visi gyvūnai susirenka į bendrą koncertą ir paskutinis mygtukas leidžia išgirsti visas atskiras melodijas kartu! Galiausiai visi nueina miegoti, tad knygelė tinkama ir prieš miegelį. Tik lapiukas vis dar griežia mėnulio šviesoje – ach, kaip romantiška! 🙂

Techninė informacija, naudinga ieškant bibliotekoje:

Muzikos garsų knygelė mažiesiems
Tekstas – Fiona Watt
Iliustracijos – Elisa Squillace
Muzika – Anthony Marks
Vertė Ingrida Baltrušytė
Baltos lankos,  2013
ISBN 978995523636

augo putins su šermukšniu pianinas su žiburėliais

Šios knygelės berods nėra prekyboje, tačiau vis tik norėčiau ją aprašyt, nes tikiu, kad galima dar ją rasti supermamose ar „dėvėtų knygų išparduotuvėse”.

Tai  12 dainelių iš viso pasaulio: lietuvių, japonų, latvių, rusų, italų, indų, turkų, zulų, meksikiečių, Taičio, Taivano, Amerikos valstijų. Dauguma iliustracijų atitinka šalį, tad galima pakalbėti apie kultūrinius skirtumus, pasaulio žmonių įvairovę. Greta iliustracijos – natelės, sužymėtos spalvomis ir skaičiukais pagal pianino klavišus. Trūkumas tik tas, kad iš tiesų tai ne natelės, garo ilgumas nenurodytas.

Pianinas turi 3 programas: pirmoji „žiburėliu” rodo, kurį klavišą spausti, kad sugrotum norimą dainelę, antroji leidžia groti ką tik nori, trečioji – pati pagroja išsirinktą dainelę. Žodžiu, pritaikyta įvairių gebėjimų naudotis pianinu vaikams arba tiesiog skirtingoms veikloms. Garsas nėra itin tikras, ganėtinai jaučiasi „elektroniškumas”, tačiau groja ne per garsiai. Paprasta pakeisti baterijas. Beje, dainelės pateiktos tiek originalo kalba, tiek (dauguma) su lietuvišku kelių posmelių tekstu.

Nuostabu – mano trimečiui muzikantui labiausiai patinka lietuviška daina 🙂 Visas pragroja po kartą, o tą – kokius dešimt 🙂 Pasiklausykit, kaip ji skamba dainuojama folkloristų.

Techninė informacija:

Augo putins su šermukšniu. Pianinas su „žiburėliais”
Iliustracijos – Dileta Vitkuvienė, Danguolė Žemaitytė
Daineles parinko Jolanta Vaišvilienė
Alma littera, 2007
ISBN 9789955246466