Vaiko ugdymas
comments 15

Kiek kainuoja pirmieji metai mokykloje

piestukai po pusmecio

Kadangi ėjome į privatų darželį, laukiau pirmos klasės, nes man atrodė, kad valstybinė mokykla nieko nekainuos ir pasijusime galį šį tą daugiau sau leisti. Žinoma, žinojau, kad pradžioj reiks nemažų investicijų: uniforma, visos mokyklinės prekės, pratybų sąsiuviniai, tikriausiai klasės remontas. Tam net buvau šiek tiek atsidėjus lėšų. Bet nepagalvojau, kad taip pat sėkmingai reiks vis mokėti „mėnesinį mokestį“: už maitinimą ir prailgintą grupę. Nesakau, kad nežinojau, jog šie dalykai mokami. Tiesiog buvau smarkiai apgauta savo smegenų, kurios turėjo gilų įsitikinimą, kad valstybinis mokslas – nemokamas 🙂 Taigi man dabar net pačiai įdomu, kiek mes išleidome pirmai klasei.

Mokyklinė apranga (uniforma, sportinė apranga, avalynė)

geltoni polo marskineliai

Mūsų mokyklos interneto svetainėje yra smulkiai aprašyta uniforma, jos fizinis pavyzdys kurį laiką kabo pirmo aukšto fojė, rekomenduojama, kur tokią įsigyti, be to, atėję ne su uniforma mokiniai sodinami ant suolelio ir… (nežinau, ką ten paskui su jais daro, kai jie pasėdi iki pamokų pradžios). Taigi iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad reikalaujama griežtos uniformos, tad norėdama būti pavyzdinga mama ėjau į nurodytą 8 TO GO parduotuvę ir apsipirkom: kelnės 26 eurai, megztinis 26 eurai, dveji polo marškinėliai 2×8 eurai. Viskas labai paprasta ir greita, tereikia pasakyti, iš kurios esi mokyklos, ir tuoj pat suruošia komplektą. Tačiau mums pamiršo pasakyti, kad dar reikia kaklaraiščio (7 eurai) ir emblemos (3,5 eurų) (prisiūti prie megztinio), nes, matyt, tuo laiku jų tiesiog neturėjo. Taip pat progoms reikalingi balti marškiniai, bet mano pirmoko dydžio toje parduotuvėje apskritai nebūna, tad susižvejojau per musumazyliai.lt. Labai pasisekė, nes iš tos pačios mamos nusipirkau ir trumparankovius, ir ilgarankovius (nežinia, ar rugsėjo 1 bus šilta ar vėsi), tik dabar jau neatsimenu, kiek mokėjau. Sakykim, po 6 eurus už vienus. Geriausia dalis, kad jie dar bus geri ir šįmet! Megztinis taip pat šįmet dar tinka, tad galima kainą dalint per pusę. Kaklaraištis ir emblema bus geri visus ketverius metus, manau, tad kainą galima dalint net iš keturių. O polo marškinėlius tai išaugo, be to, atsirado neišsiskalbiančių dėmių ir spalva nebegraži. Taigi 37,62 euro. Čia neįskaičiavau kelnių, apie jas vėliau.

Žiemos sezonui vietoj polo marškinėlių reikia golfų. Pirkau Zara (4,95 eurai) tris skirtingų spalvų. Daviau nešioti pilką ir tamsiai mėlyną, bet sykį abu buvo išskalbti, tad apsirengė baltą. Ir išėjo su juo savo keramikos lipdinių dažyti… Pilkas ir tamsiai mėlynas per šaltąjį sezoną susidėvėjo, medžiagoj atsirado skylės. Be to, ir per maži tapo. Išlaidos – 14,85 euro.

Taigi kelnės. Vienos mamos skundėsi, kad pusvilnė vaikams graužia ir jie atsisako jas dėvėti, o mūsiškis noriai ėjo, bet netrukus prakiuro keliai… Po kelių uniforminių kelnių netekties supratau, kad trečias nupirksiu tik progoms, o kasdienai – mėlyno tvilo kelnes iš H&M (14,99 eur) (nes iš tiesų nėra tas uniformos reglamentas toks griežtas, užtenka bet kokių tamsiai mėlynų kelnių ir atitinkamos spalvos viršaus su megztiniu ar švarku). Per metus sudėvėjom trejas (3!) uniformines ir dvejas (2!) tvilo, iš viso 3×26 + 2×14,99 = 107,98 eurai. Paskutiniosios uniforminės dar ne visiškai praplyšo, galės dar nueit kelias dienas. Paskutiniosios tvilo irgi nepraplyšo, nors jau baltuoja, tačiau dydis jau mažokas, gali mautis tik iš bėdos. Na, taip, mes kokius 35642 kartus kalbėjom, kad po pamokų persiautų į sportines kelnes, ypač jei eina į lauką žaisti krepšinio ar futbolo, bet argi vaikams taip labai rūpi… Šiek tiek parūpo, kai pasakėm, kad kitas kelnes nusipirks iš savo santaupų.

Sportinę aprangą (kelnes ir džemperį) pirkau iš Lindex. Man atrodo, ėmiau iš Basic kolekcijos, kur 3 už 2 kainą, tai išėjo apie 30 eurų. Dar reikėjo trumparankovių marškinėlių, kuriuos pirkom visa klasė kartu, 2,10 euro. (Visa klasė kartu pirko ir kasdienės uniformos polo marškinėlius (5,30 eur/vnt.), kadangi mes jau turėjom, paėmiau porą didesnio dydžio, bus kaip tik šiems metams 🙂 )

kedai

Kedukai pediped 23 eurai. Visiškai sudrampalino, bet ne sportuodamas, o paskutinę savaitę varinėdamas per lietų, per miškus ir brūzgynus bei iš neturėjimo ką veikti nuplėšdamas vieną kitą atsikišusią detalę… Sportinė apranga išaugta. Marškinėliai susidėvėjo. Išlaidos 55,10 euro.

Češkes choreografijos pamokoms, neatsimenu, kur pirkau, gal Rimi, tik žinau, kad kainavo jos mažai, gal 3 eurai, o gal ir dar mažiau. Dar ir šįmet bus geros, tad metams 3/2=1,5 euro.

Dar reikalinga vidaus avalynė, nes lauko batus pasideda spintelėse (panašiai kaip darželyje). 12 eurų. Irgi visiškai suvarė. Paskutinį mėnesį taip vaikščiojo, sakė, jam – gerai.

vidaus avalyne

Aprangos kaina: 229,06 euro.

Mokykliniai reikmenys (kuprinė, raštinės prekės, pratybos)

Rekomenduojamų mokyklinių reikmenų sąrašą pateikia prekybos centrai, mokyklos arba jūsų vaiko mokytoja. Aš laukiau iš mokytojos, nes nenorėjau pirkti to, ko ji neketina naudoti. Konkrečių kainų neatrinksiu, bet pirkom prieš pat rugsėjį, kai visuose prekybos centruose mokyklos prekėms buvo -40% nuolaida, ir išleidom maždaug 65 eurus. Tačiau ne visi dalykai, kuriuos pirkom, buvo būtini. Pvz., įsigijom 3 rašalinius rašiklius: vieną su plunksna neštis į mokyklą, kitą su plunksna atsargai (nes pirmokai tuoj pat tą plunksną pražiodina), trečią rašalinį, bet su tokiu galiuku kaip želinio tušinuko – kad nesilietų rašalas laisvai. Jį irgi laikėm namuose, namų darbams, nes, man rodos, mokykloje tokių nelabai ir leidžia 🙂 (priklausys nuo mokytojos). Taip pat pirkom kelių spalvų kapsulių (jam rūpėjo išbandyt kitas spalvas, tad nupirkau „žaidimams“ namie: mūsų pačių įsigytų pratybėlių pildymui), o mėlynų (mokyklinių) išnaudojo vaikas 3 pakelius po 6 vnt.

Paprastų pieštukų mokytoja nurodžiusi 2 vnt. Bet mūsų pirmokas išrašė (arba pametė) net 7 vnt. (pirmoj mokslo metų pusėj paprastai rašo dar ne parkeriu, o tik paprastu pieštuku). Mes pirkom 10 ar 12 vnt. dėžutė Nataraj HB pieštukų. Tikrai labai geri, ko nepasakysi apie šios firmos spalvotus pieštukus.

dazai po metu

Dailės marškinėliai, guašo rinkinys, skirtingo storio teptukai, uždaras indelis vandeniui ir sausi klijai – šie daiktai turbūt yra kiekviename pirmoko reikmenų sąraše. Mūsų klasė dar turėjo dideles tūtas dažų, tad savus vaikas išnaudojo daugiausia dailės būrelyje. Jeigu pas jus klasėje tokių bendrų dažų nėra, greičiausiai metams reikės dviejų guašo rinkinių. Pieštukinių klijų taip pat verta imti 2 vnt. Mes nepirkom piešimo ir spalvoto popieriaus, nes jo visiems parūpino viena klasės mama.

Dar yra spalvoti pieštukai, flomasteriai, liniuotė (20 cm), žirklės, trintukas ir drožtukas. Pastaruosius užsakinėjau iš Stuck on You, kad būtų su atspausdintu vardu, nes įsivaizdavau, kad labai mėtysis tos smulkmės ir bus labai sunku paskui atskirti, kur kieno flomasteris ar trintukas. Buvau visiškai teisi, nes pirmuosius kelis mėnesius buvo visiškas daiktų balaganas ir tik pagal esantį vardą pavykdavo vėl atstatyti buvusį rinkinį. Išvardintų daiktų rinkinys + du paprasti pieštukai su minkštais laikikliais + didelis penalas kaip delninukė, ir visa tai personalizuota, kainavo 25 eurai ir buvo visiškai to verta. Pieštukų dauguma susipiešė, bet visi kiti daiktai vis dar yra tinkami naudoti, tad kainą pirmiesiems metams skelčiau per pusę. Tiesa, vardas ant flomasterių gana greitai nusitrynė ir dabar yra vos matomas, bet vis dar matomas, o ant kitų daiktų laikosi puikiai. Stuck on You yra ta firma, kur nuo pat darželio pradžios užsakinėjau vardų etiketes drabužiams ir avalynei, vardines gertuves ir esu visiškai patenkinta jų produkcija (bei jos kaina ir aptarnavimu), išskyrus kelis pakabučius, kurie vaikiškų išbandymų neišlaikė.

aplankas

Pirkom dar du kartoninius aplankus – vieną mažesnį, sąsiuviniams susidėti, kitą didesnį – atšviestiems lapams, piešiniams, o gal ir pratyboms. Mažesniojo nenaudojo visai, didesnįjį visą laiką tampėsi, bet lapus nebūtinai ten dėdavo… Tačiau per metus jis tapo praktiškai nebenaudotinas. Vis dėlto, manau, kad šie dalykai reikalingi ir pirkčiau vėl. Tik ilgai ieškojom tokių dėklų, kurie viduj neturėtų išlindusių sąsagų ir kitokių detalių, kad dedamas lapas įsikištų lengvai, niekur neužkliūtų ir nesusiglamžytų bekišant.

Su aplankalais sąsiuviniams viskas paprasta, be to, jie ilgo naudojimo – nulenkei ir dedi ant kito sąsiuvinio kitais ir dar kitais metais. Tačiau pratyboms ir vadovėliams pirkau tokius ryškiais spalvotais galais, A4 formato, nes buvau įsitikinusi, kad ŠOK serija visa yra A4 formato. Čia smarkiai apsišoviau, nes a) ŠOK serijai jie netiko, aplenkus lieka dar gerokas galas, b) jie yra iš gana standaus plastiko ir sykį kaip nors užlenkti ar suglamžyti nebeatsistato, gali išmest. Žodžiu, labai labai nerekomenduoju tokių pirkti. Geriau imti tokius, kur tiesiai užrašyta „1 klasei, tinka ŠOK vadovėliams“ ar pan. (jeigu jūsų klasė dirbs su ŠOK, t. y. Pupa, Gilė, Riešutas… – pasakys mokytoja). Bet kadangi dabar yra gana didelis vadovėlių pasirinkimas, aplankalų gamintojams labai sunku pagaminti būtent tokius, kokių reikia jums, tad tikimybė, kad nusipirkti aplankalai jūsų vaiko knygoms ir pratyboms netiks, išlieka didelė.

Sąsiuvinių mokytoja prašė po 5 vnt. matematikai ir rašymui. Neatsimenu, kiek mes pirkom, bet susidaro įspūdis, kad namuose liko dar „labai daug“, o prirašytą mokslo metų gale vaikas parsinešė išvis tik vieną. Kitų likimo nežinau. Sąsiuvinius specialiai pirkau skirtingus, dar kelis gavau dovanų. Galiu pasakyti, kad visi jie yra VIENODI: kažkiek lieja ir kitoj pusėj matysis riebesni taškiukai ir brūkšniukai.

imsema

Imsema sąsiuvinis

formuliu-sasiuvinis

Realister „Formulių sąsiuvinis”

sviesa

Šviesa sąsiuvinis

Rinkitės pagal grožį. Kai kurie dar turi užduotėlių ar „špargalkių“ atvartuose. Tik reikia vengti pačių pigiausių, kur popierius itin plonas. Taip pat turėtų būti nubrėžtos paraštės tiek vidinėje, tiek išorinėje lapo pusėje. Ir atkreipkite dėmesį, kad pirmai klasei sąsiuviniai specialūs – su itin stambiais langeliais ir linijomis, antrai – jau su smulkesniais, o trečiai ir tolimesnėms jau įprasti, kiek pamenu.

Kuprinę pirmokui prekybininkai rekomenduoja kietomis sienelėmis, bet man dėžę nešiotis ant nugaros neatrodo ergonomiška. Sakyčiau, svarbu yra minkšta nugara ir minkštos, plačios, tinkamai sureguliuotos petnešos. Mes pirkom Old Navy kuprinę iš musumazyliai.lt, dar prie jos priklausė ir minkšta termo užkandžių dėžutė, kuria labai džiaugiamės. Kuprinė kaip pirmokui gal kiek ir didoka, bet visa, kas joje – labai patogu. Yra vieta savininko vardui užrašyti. Per metus nesusidėvėjo. Mokėjom 30 eurų, išlaidas galim dalinti per pusę.

Taigi mokyklinių reikmenų sunaudojom už 92,50 euro. Dar 50 eurų kainavo pratybos, kurias pirkom mokykloje, centralizuotai. Iš viso – 142,50 euro.

Prailginta grupė (maistas, būreliai, savarankiškas apsipirkimas)

Nors valstybinėje mokykloje mokslas nemokamas, bet jeigu jūsų vaikas dar nėra tiek savarankiškas, kad po pamokų pareitų namo ir iki vakaro būtų vienas – saugus, pavalgęs ir prasmingai praleidęs laiką, reikės jį palikti prailgintoje grupėje. Jos Vilniaus mokyklose kainuoja panašiai, bet skaičiavimo metodikos skiriasi. Mūsų mokykloje, jei vaikas lieka iki 16 val., diena kainuoja 2 eurus, jei lieka iki 17:30 val. – 3 eurus. Prailginta skaičiuojasi nuo tada, kai su klase eini pietauti. Tačiau mūsų mokytoja neskaičiuodavo prailgintos, jei pavalgęs pietų iškart eini namo. Mokyklos pietūs – 1,8 euro. Dar visi po pirmos pamokos eina gerti arbatos – 0,06 euro. Už maistą mokėdavom mokytojai mėnesiui į priekį pagal kalendorines dienas, o ji su tais pinigais eidavo į valgyklą, pasiskaičiavusi sumą kiekvienam valgymui. Už prailgintą mokėdavom mokytojai už praėjusį mėnesį pagal mokytojos skaičiavimus. (Prailginta grupė yra mokytojų papildoma veikla, kuria jie užsiima pagal verslo liudijimą ar pan. Žodžiu, užjaučiu mokytojus dėl šių paprastų buitinių dalykų sudėtingo administravimo.)

Už maistą esam sumokėję 247,38 euro. Už prailgintą grupę – 299 eurus. Pietus valgydavo kasdien, prailgintoj grupėj kuo toliau, tuo rečiau arba trumpiau pasilikdavo, bet vis dėlto dažniau pasilikdavo nei ne.

Kadangi palikdavau vaiką prailgintoj grupėj, pririnkom mokyklos siūlomų būrelių, kad nekiurksotų visą dieną klasėje. Mokykla turi daug nemokamų būrelių: įvairių šokių, krepšinį, užsienio kalbų, kompiuterių ir pan. Iš jų mūsų pirmokas lankė krepšinį, anglų kalbą, dailę. Mokyklos patalpose taip pat vyksta „išorės“ būreliai, kai koks nors specialistas išsinuomoja klasę ar salę ir būrelis vaikams būna mokamas. Tokių mūsiškis lankė stalo tenisą, šachmatus ir keramiką.

Jis nebuvo dar tiek drąsus, kad vienas keliautų į kokias kitas įstaigas, tad būreliai, vykstantys pačioje mokykloje, – tikras išsigelbėjimas. Tačiau ne visi jie vienodai vertingi. Krepšinį ir tenisą palankė vos kelis mėnesius, dailę tiesiog ne taip įsivaizdavo, anglų kalba labai džiaugėsi, o į keramiką būtų ėjęs kad ir kiekvieną dieną 🙂

Būreliams išleidome: šachmatams – 80 eurų, keramikai – 68 eurai, stalo tenisui – 64 eurai.

Kad pirmokai greičiau išmoktų matematiką ir pasijustų reikšmingi bei savarankiški šiame pasaulyje, mokytoja kiekvieną penktadienį organizuodavo savarankišką apsipirkimą: po pietų visi iš savų lėšų galėdavo nusipirkti mokyklos bufete ko širdelė geidžia. Kad nebūtų pernelyg dideli širdelės norai, mokytoja rekomendavo tam apsipirkimui įdėti vaikams po 50 centų. Kadangi mes skatinam vaikus mąstyti savarankiškai ir prisiimti atsakomybę už savo sprendimus, mėnesio pradžioje duodavom 2 eurus ir jis jau pats nuspręsdavo, kurį penktadienį kokią sumą išleisti, o gal ir visai nieko nepirkti, o pinigus įsidėti į taupyklę. Link mokslo metų galo buvo šiek tiek sukaupęs, tačiau galiausiai koją pakišo smarkiai atšilę orai – visos kišenpinigių santaupos išėjo ant ledų 🙂

Išmetus atostogas, kišenpinigiams grubiai išeina 8×2 eurai = 16 eurų.

Iš viso šioje srityje – 774,38 eurai. Ir čia dar neskaitant, kad kasdien įdėdavome užkandžių, kuriuos valgydavo prie arbatos ir užbaigdavo prailgtoje grupėje.

Papildomos išlaidos (klasės remontas, išvykos, dovanos)

Daugumos pirmokų tėvai susiduria su išlaidomis klasės remontui. Mūsų to nieks nereikalavo, direktorė žadėjo kosmetiškai atnaujinti klasę mokyklos lėšomis, bet klasės tėvai savo iniciatyva iš direktorės išsiprašė dviejų mažų kabinetų, kuriuos sujungė į vieną ir pasidarė naują, gražią, erdvią klasę. Mums kainavo išgriauti sieną, viską perdažyti, nusipirkti ir susistatyti spintą per visą galinę sieną, dar spintai pirkome dėžutes vaikų piešimo ir kitiems nekasdieniams reikmenims laikyti, lovą–minkštasuolį į poilsio/žaidimų zoną, pagalvėles sėdėjimui ant žemės ir pan. Kas galėjo, sunešėme po šiek tiek žaislų, žaidimų, knygų, nemažai jų nupirko pati mokytoja. Remontui rinkome po 150 eurų ir 50 eurų į fondą, iš kurio pirkome smulkmes, dengėme kai kuriuos renginius, dovanas mokytojai su gimtadieniu ir Kalėdomis. Šiuos pinigus galima buvo mokėti dalimis.

Išvykoms papildomai pinigų praktiškai nereikėjo, tačiau buvo verta įsigyti Vilniečio kortelę (1,50 eur) ir pradinuko transporto bilietą (10 eur). Klasės ir asmeniniais reikalais mūsų pirmokas keliavo kur kas daugiau, nei už 10 eurų būtų įsigijęs 30 min. bilietų, tad pradinuko bilietas puikiai atsipirko, ačiū Šimašiui už šią naujovę. Žinoma, ne visada mūsiškis pasiimdavo tą vilniečio kortelę, tad teko pirktis ir kažkiek talonėlių iš vairuotojo. Bet šias išlaidas nurašykime, nebesuskaičiuosiu tų kartų.

Paskutiniąją mokslų savaitę mūsų mokykla organizuoja Žaliąją savaitę – klasė su savo mokytoja išvyksta savaitei į sodą ar kaimo sodybą ir ten užsiima edukacinėmis veiklomis (žinoma, lydi ir keletas tėvelių). Mūsų klasė nuomavosi sodybą, kiekvienas sumokėjom 85 eurus už penkių dienų nakvynę ir maitinimą. Dar metėmės savanoriškam fondui, iš kurio padengėme Žaliosios savaitės išlaidas tiems, kurie negalėjo iš karto skirti tokios sumos.

O prieš rugsėjį mudu su būsimu pirmoku padovanojome mokyklai porą dėžių naujų knygų moksleiviams (grožinių) ir pedagogams (profesinių). Išleidau tam apie 150 eurų, bet šito į bendrą sumą neįskaičiuosiu, nes tai tiesiog dovana – noriu, kad mokyklos biblioteka būtų ne tik vadovėlių saugykla. Šįmet vėl nunešim, bet jau ne tiek daug 🙂

Iš viso papildomų išlaidų – 296,5 euro.

Taigi pirmieji metai valstybinėje mokykloje – 1442,44 euro, maždaug po 160 eurų kiekvieną mokyklinį mėnesį. Visai nemažai kaip už nemokamą švietimą. Galima jau pradėt taupyt jaunėliui 🙂

15 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *