Būti tėvais, Vaiko lavinimas
Leave a comment

Ką veikti namuose?

Iškart perspėju, kad vienu metu virti sriubą, prižiūrėti vaikus (dar kad jie mokytųsi) ir dirbti nuotoliniu būdu, deja, nepavyks. Pietus gaminkite vos atsikėlę, iškart po puodelio kavos arba pripildykite šaldiklį pusfabrikačių, darbus susiplanuokite dirbti, kai vaikai miegos, žiūrės filmuką ar leisite jiems žaisti planšete, o visą kitą laiką 100% būkite su vaikais. Ką su jais veikti?

1. Pasikalbėti.

Jei vis dar baisu dėl tų 7 minučių skiriamų vaikui per dieną, šis laikotarpis kaip tik tam, kad atsigriebtume. Apie ką kalbėtis, padės pokalbių paruoštukai, pvz. Juokingiausias įvykis, Esu dėkingas už…, Kai pykstu, man padėtų, jei… Surašykite tokias užuominas ant popieriaus skiaučių ir kaskart susėdę prie stalo traukite po vieną. Tegu ta pačia tema pasisako visi.

2. Fotografuoti(s) ir filmuoti(s).

Vaikai niekada nebebus tokie, kaip dabar, o ir mes senstame, niekad nebeatrodysim geriau nei šiandien. Pasidarykim virtualų „sekretą”, kaip mūsų vaikai juokiasi, ką pasakoja, kokie yra mažučiai. Tos nuotraukos, video ar garso įrašai praėjus daugiau laiko visada gebės mus nudžiuginti ir pakelti nuotaiką.

Būkim ir patys kadre, kad vaikams liktų toks „sekretas” apie tai, kaip mama ir tėtis juos myli, kokie buvo jauni ir faini.

Kodėl sakau, „sekretas”. Gal atsimenat, vaikystėj kasdavom duobutę, į ją gražiai pridėliodavom gėlių žiedų, lapelių ir kokių kitų mielų smulkmių, paskui uždėdavom stikliuką ir užkasdavom. Labai būdavo smagu atsikasti ir pažiūrėti, kaip ten viskas atrodo. Dažnai užmiršdavom ir neberasdavom, kur tas sekretas. Taip dabar fotkiname neskaičiuodami kadrų, juos suverčiam į kompiuterius ar kitas laikmenas, dažnai pamirštam. Bet jei pasiknisam ir atrandam – kokia laimė pasigėrėti tuo, ką ten pridėjom.

3. Žaisti stalo žaidimus.

Turbūt turite stalo žaidimų, kuriems vis pritrūksta laiko. Toliau padėkit dažnai žaidžiamą žaidimą ir išbandykit tą, kurio taisyklių dar neįsiminėt. Smegenys gaus malonumą išmokti šį tą naujo, nekalbant apie visus kitus gerus dalykus, kurie pasiekiami žaidžiant kartu pagal tam tikras taisykles. O gal kai kurias taisykles nuspręsite pakeisti?

4. Dūkti, kutentis ir kvailioti.

Mažiuką nudžiugins masažas su lapnojančiom meškom ir bėgiojančiom skruzdėlėm (pereinam nuo pėdų iki kaklo paspausdami visu delnu, paskui perbėgam pirštų galiukais), didesnis įsitrauks į kutenimų seansą. O gal galima drauge pašokinėti ant lovos ar surengti pagalvių mūšį? Prisipažinkite, kad ir būnant dideliam kartais norisi pakvailioti. Jei nedrąsu pradėti, įsijunkite smagios muzikos. Ji visada užveda linksmybėms.

5. Išbandyti naujus receptus.

Su iššūkiu gaminti tik iš to, ko yra namie, arba su iššūkiu užsisakyti trūkstamų produktų pristatymo į namus platformoje. Tai kūrybiškumas arba mokymasis per praktiką. Ir kaip tik galėsite peržiūrėti visus tuos receptus, kuriuos vis išsisaugote, bet taip niekad ir nepagaminate.

6. Piešti.

Turbūt turite kelių rūšių piešimo priemonių, tai galima pradėti nuo rečiau naudojamos. O gal kaip tik paimti tik paprastą pieštuką ir sukurti piešinį tik iš burbuliukų, tik iš brūkšniukų, tik iš bangelių…? Internetas pilnas keisčiausių piešimo idėjų, pvz. O gal ne piešti, bet klijuoti, plėšyti, glamžyti, mirkyti, pūsti, segti sąvaržėlėmis, perforuoti skylmuša?

7. Spalvinti.

Ar neturite užsigulėjusių spalvinimo knygelių? Dar yra begalė iš interneto atsisiunčiamų piešinių spalvinimui tiek vaikams, tiek suaugusiems, pvz. Spalvinimas, kaip ir piešimas, gali būti ir grupinis užsiėmimas – ant to paties lapo dirbate keliese. Galima kartu, galima pakaitom.

Spalvinimas lavina kruopštumą, atidumą, skatina užbaigti iki galo.

8. Pažiūrėti filmą ar koncertą.

Jei ne jūsų kompiuteris, tai youtube yra pilnas šaunių vaizdo įrašų, kuriems peržiūrėti, sako, ir viso gyvenimo neužtektų.

9. Peržiūrėti senas nuotraukas ir video.

Bet kokio amžiaus vaikams patinka žiūrėti į save ekrane. Didesnius nudžiugins kita perspektyva. Kai dabar tėvai, atrodo, tik barasi ir reikalauja, bus labai smagu pamatyti juos kitoje šviesoje: tik gimus kūdikiui, dalyvaujant šventėse – kokia meilė iš jų sklinda! Kartu prisiminsite kasdienybės smulkmenas ar išvykų akimirkas – tai visiems suteikia daug džiaugsmo ir bendrumo jausmą.

10. Skaityti knygas.

Kaip rašė Vilniaus savivaldybė, ar jau perskaitėte visas knygas, nusipirktas per Knygų mugę? O per praėjusią? O per dar ankstesnę?

Su mažesniais vaikais knygų skaitymas išeina spontaniškai. Arba norisi nusiraminimui prieš pietų ar vakaro miegą. Su didesniais vaikais galima sutarti, kad dabar bus skaitymo valanda. Kiekvienas (ir jūs) skaito savo knygą, paskui pasidalinate, ką sužinojote.

Vaikui užduotis papasakoti, ką skaitė, arba atsakyti į klausimus iš to teksto, labai svarbi tuo, kad moko glaudinti informaciją, išrinkti svarbiausius dalykus, nepražiūrėti detalių. Tai esminiai mokymosi įgūdžiai, būtini mokantis bet kurio dalyko. Jie taip pat bus reikalingi toliau gyvenant sąmoningą pilietinį ir visuomeninį gyvenimą, darant asmeninius pasirinkimus.

11. Išpildykite Advento kalendorių.

Esu tikra, kad atlikote ne visas savo šaunaus Advento kalendoriaus užduotis. Ir internete pasidalintų kalendorių buvo tokia gausybė, kad dabar susiradus galima imti ir įgyvendinti kurį nors kitą, nei buvot pasirinkę prieš Kalėdas. Arba pasigaminti karantino kalendorių ar užduočių, veiklų skrynelę, iš kurios trauksite idėjas, kai viskas aplink nusibos. Tiks gimtadienių, naujų metų ir visų kitų švenčių scenarijai ir žaidimai. Turiu pilną Pinterest idėjų darželinio ir pradinio amžiaus vaikams. Turbūt ir jūs turit panašių lobių.

12. Susitvarkykite spintą.

Žinau, kad kai kuriems vaikams drabužiai siaubingai nepatinka, bet kiti atvirkščiai – dievina viską matuotis. Kaip tik laikas iškraustyti storus megztinius, paslėpti žieminius kombinezonus, išsitraukti plonas kepures, susikabinti pavasario/vasaros palaidines. Tuo pačiu atrinksit, ką jau išaugot, susirasit, ką priaugot. Galbūt pavyks kažką įdėti į „Mūsų mažylius” ar „Free your stuff” feisbuko grupę.

13. Eikite pasivaikščioti.

Iš anksto susidarykite sąrašą, ką būtina padaryti ar pamatyti bevaikštant, tada tai neatrodys taip nuobodu. Pvz., 10 žingsnių nustriksėti kaip kiškis, 15 žingsnių žąsele, apibėgti 3 stulpus, apkabinti medį, pamatyti 1 kvadratinį daiktą, surasti 2 skirtingus medžio ar krūmo lapus ir t. t. Galima daryti konkursą – kas surinks daugiau taškų, tas… (sugalvokite patys).

Arba galima pasiskolinti amerikietišką žaidimą „I spy…” Vienas iš dalyvių pasirenka visiems matomą objektą ir sako užuominą, pvz., „Matau kai ką apvalaus”. Kiti klausinėja kaip žaidime „Taip ir Ne”, kol galiausiai atspėja.

14. Surenkite video pasimatymą.

Per Skype ar messenger`į paskambinkite seniai matytiems draugams, pusbroliams ar seneliams. Galite sutarti prieš tai pasiruošti kakavos ir užkandžių ir pabendrauti lyg sėdėtumėte visi prie stalo.

15. TIK TĖVAMS. Išneškite šiukšles. Vienas.

Neįtikėtinai palengvėja, kai išeini kelioms minutėms visai vienas. Panašia laisve dvelkia ir išėjimas į parduotuvę. Tačiau ten reiks išleisti pinigų ir partempti maišą, paskui jį iškraustyti. Tuo tarpu nešant šiukšles atsikratai ir fizinės, ir emocinės naštos, grįžti tuščias ir švarus, su nauja energija įsitraukti į namų erzelyną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *