Būti tėvais, Vaiko sveikata
Leave a comment

Kai covid-19 pasibels į šeimą

Ką darysite, ar pagalvojote? Mes – ne. Apsidėliojus dalykus namie, kai tas pats butas tampa lopšeliu, darželiu, mokykla, dviem darbovietėm, valgykla ir nakvynės namais, tik dabar pasižiūrėjau, ko prirašyta Tamo. Mokyklos personalas išties atsakingai dirba toliau, siunčia įvairią informaciją, kaip saugotis, ką veikti, kaip nusiteikti karantino laikotarpiu. Vienas iš jų laiškų turėjo štai tokį paveiksliuką:

Taigi. Mes visai nebuvome pagalvoję, ką darytume, jeigu staiga smarkiai susirgtume. (Na taip, atrodo, dar jauni, jei ir susirgsim, tai turbūt švelniai, bet juk niekad negali žinot. Ar kas nors išvis tikėjosi, kad ši liga atkeliaus į tokį Dievo užmirštą kampelį kaip Lietuva…)

Perskaičiau kelis straipsnius, kaip tik ir Austėja apie tai kalbėjo. Štai kuo galiu pasidalinti su visais.

Jeigu šeimos ligonis namuose

  • Ligoniui reiktų skirti atskirą kambarį, jei įmanoma, ir tualetą.
    • Reiktų apgalvoti, kuris tai bus kambarys. Ar jame tilps dar vienas ar du ligoniai, jeigu užsikrėtė keli? Kokių to kambario daiktų reikės kitiems, kad galėtų netrukdomai dirbti ar mokytis, žaisti, galų gale, rengtis. Kur juos perkelsite?
  • Būtų gerai, jeigu ligonis dėvėtų veido kaukę. Bet kuris kitas pas jį einantis asmuo privalo dėvėti kaukę ir pirštines. Vos išėjęs kaukę ir pirštines nusiimti ir išmesti.
    • Nusiimti reikia pirmiau pirštines. Tada iškart nusiplauti arba dezinfekuoti rankas. Tada nusiimti kaukę ir vėl nusiplauti rankas. Pirštines ir kaukę sudėti į kokį nors, geriausia kelių sluoksnių, maišelį, tada į šiukšlių dėžę.
  • Kruopščiai dezinfekuoti visus paviršius, kur gali būti prisilietęs ligonis, pvz., durų rankeną, čiaupo rankenėlę, kriauklės kraštus, klozeto dangtį ir t. t.
  • Ligonio patalus ir drabužius galima skalbti kartu su kitais skalbiniais, jeigu naudosite aukščiausią tiems audiniams įmanomą temperatūrą.
  • Būtų gerai, jeigu ligonio šeimos nariai niekur neitų iš namų. Kas galės atvežti jums maisto ir kitų būtinų produktų? Be artimų žmonių ir žinomų didžiųjų tiekėjų į namus, dar galite pasikliauti įvairiais smulkiais prekybininkais ir ūkininkais. Neblogas jų sąrašėlis yra „Žalios žinutės” straipsnio gale.
  • Visa kita – kaip ir sergant bet kokia kita užkrečiama liga: kuo mažiau tiesioginio kontakto, ypač su bet kokiais kūno skysčiais: šlapimu, prakaitu, vėmalais ir t. t., nesidalinti jokiais daiktais, ypač indais ir įrankiais, vėdinti patalpas, plauti rankas, dezinfekuoti paviršius.

Jeigu susirgo tėvai ir guldomi į ligoninę, apgalvokite

  • Kas pasirūpins vaikais
    • Tai negali būti seneliai, besilaukiančios šeimos, šeimos, gyvenančios su seneliais, žmonės, sergantys astma, diabetu ir kitomis lėtinėmis ligomis ar slaugantys tokius ligonius, kitaip sakant, reikia išsirinkti žmogų ar šeimą, kas nepriklauso jokiai rizikos grupei ir su tokia nebendrauja, nes tikėtina, kad sergančių tėvų, t. y. jūsų, vaikas jau bus pasigavęs užkratą.
    • Jeigu kartais jūsų pasirinktas žmogus suserga, būtinai turi iškart jums pranešti. Net jeigu tai „tik“ sloga, kosuliukas, ar 37C, ar norėsite rizikuoti? Turite turėti ir planą B, t. y. kitą žmogų.
    • Ar pasirinktas žmogus atvažiuos į jūsų namus, ar pasiims vaikus pas save? Kaip bus su vaikų daiktais, ypač kurių reikia mokymuisi ar komunikacijai su tėvais ir kitais artimo rato asmenimis ar reikalingais specialistais?
    • Jeigu neturite asmens, kuris pasirūpintų jūsų vaikais, Vilniuje jais pasirūpins tam tikros įstaigos – žr. įkelto paveikslėlio apačioje. Panašius variantus turėtų turėti ir kitos savivaldybės.
  • Kas pasirūpins namų augintiniais
    • Rekomenduojama net sergant namie perduoti augintinį kam nors sveikam. Nors nelabai aišku, ar augintiniai gali užsikrėsti, vis dėlto nerekomenduojama sergant rūpintis kokiu nors gyvūnu. Jeigu tai šuo, kurį reikia išvesti pasivaikščioti, tai kyla ir daugiau keblumų…

Daugiau rimtų mokslinių rekomendacijų apie elgesį ir pasiruošimą koronaviruso situacijoms yra JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų tiklapyje.

Būkite sveiki, bet viskam pasiruošę!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *